Μία απλή εξέταση των πελμάτων των ποδιών μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση της οσφυαλγίας, της ισχιαλγίας και πολλών άλλων μυοσκελετικών προβλημάτων, αναφέρουν Έλληνες ποδίατροι.
Η εξέταση είναι το πελματογράφημα και αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση, αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία των πελμάτων.
Αυτό επιτυγχάνεται με μία ειδική ιατρική συσκευή που λέγεται πελματογράφος και είναι μία πλατφόρμα συνδεδεμένη με ηλεκτρονικό υπολογιστή, η οποία διαθέτει χιλιάδες ψηφιακούς αισθητήρες.
Ο εξεταζόμενος στέκεται και στη συνέχεια βαδίζει με κανονική ταχύτητα πάνω σε αυτή την πλατφόρμα, και ο υπολογιστής συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει με ειδικό λογισμικό (software) τις πληροφορίες που λαμβάνει.
Οι πληροφορίες αυτές αφορούν - μεταξύ πολλών άλλων παραμέτρων - τον τύπο βάδισης, την κατανομή βάρους, τον χρόνο βάδισης και τον άξονα του σώματος κατά τη βάδιση.
Όπως εξηγεί ο ποδίατρος Μάνος Αρβανιτάκης, το πελματογράφημα είναι μια ανώδυνη εξέταση, που γίνεται χωρίς ακτινοβολία και ουσιαστικά δείχνει πώς περπατάμε και τι πιέσεις ασκούνται στα πόδια από το έδαφος κατά τη βάδιση.
Οι πιέσεις αυτές αποτελούν βασική αιτία για τα προβλήματα στα πόδια, τους αστραγάλους, τα γόνατα, τα ισχία και τη μέση.
«Οι άκροι πόδες αποτελούνται από 26 οστά, τα οποία συνδέονται και στηρίζονται από δεκάδες μυς, τένοντες και συνδέσμους για να παρέχουν σταθερότητα και ελαστικότητα σε κάθε βήμα», λέει.
«Η καθημερινή, μηχανική πίεση που ασκείται στα πόδια από το περπάτημα, το τρέξιμο ή ακόμα και από την λανθασμένη στάση του σώματος, λειτουργεί επιβαρυντικά και συμμετέχει στην εμφάνιση πολλών προβλημάτων».
«Το πελματογράφημα είναι μία ιδιαίτερα βοηθητική εξέταση», συμπληρώνει ο κ. Εμμανουήλ Αρβανιτάκης, ποδίατρος-ποδολόγος, διπλωματούχος του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ στην Αγγλία.
«Αναλόγως με τα ευρήματά του, μπορεί να συστηθεί στον ασθενή να χρησιμοποιεί ειδικά ορθωτικά πέλματα, δηλαδή ορθοπεδικούς “πάτους” για τα παπούτσια που κατασκευάζονται ειδικά για τα πόδια του, με βάση τα ευρήματα του πελματογραφήματος».
Με τα εξατομικευμένα αυτά πέλματα μπορεί να επιτευχθεί:
* Εξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα κατά την διάρκεια της βάδισης.
* Καλύτερη απόσβεση των κραδασμών.
* Πρόληψη της μηχανικής επιβάρυνσης στο σώμα, που προκαλείται μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες.
* Ελάττωση της μυϊκής κούρασης.
* Επιμερισμός των πιέσεων σε μεγαλύτερη επιφάνεια του ποδιού και, επομένως, πιο ξεκούραστη βάδιση.
* Σωστή στάση σώματος.
Το πελματογράφημα συνήθως γίνεται για παθήσεις των ποδιών όπως οι ασυμμετρίες της ποδικής καμάρας (π.χ. πλατυποδία, κοιλοποδία), η ραιβοποδία (οι άκροι πόδες «κοιτάζουν» προς τα μέσα), τα προβλήματα στα μετατάρσια και η άκανθα πτέρνας (είναι μία ασύμμετρη ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της πτέρνας).
Γίνεται επίσης για τους πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό, τις νευραλγίες, την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, την ισχιαλγία, την οσφυαλγία και τα προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη.
Ιδιαιτέρως χρήσιμο, εξάλλου, είναι για την πρώιμη ανίχνευση του διαβητικού ποδιού - μίας πάθησης των κάτω άκρων που οφείλεται στις βλάβες που προκαλούν στα αγγεία και τα νεύρα τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Στα παιδιά, τέλος, μπορεί να γίνει προληπτικά, «ούτως ώστε να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται εγκαίρως τυχόν εμβιομηχανικά προβλήματα, όπως η πλατυποδία», κατά τον κ.Αρβανιτάκη .
Πηγή : Web Only/Τα Νεα