Ένας πρωτότυπος και νόστιμος χαλβάς, σαν πηχτό ζελέ, όπου το ρύζι έχει πάρει την θέση του σιμιγδαλιού.
Υλικά:
2¼ φλιτζανιού ρύζι γλασέ
¾ φλιτζανιού βούτυρο γάλακτος
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ολόκληρα, ασπρισμένα
Για το σιρόπι:
2½ φλιτζάνια ζάχαρη
7 φλιτζάνια νερό
φλούδα λεμονιού
1 κουτα. σούπας χυμό λεμονιού
Για πασπάλισμα:
κανέλα
αμύγδαλα ασπρισμένα, χοντροκομμένα και καβουρδισμένα
Εκτέλεση:
Σπάτε το ρύζι σε γουδί ή στο μπλέντερ τόσο ώστε να μοιάζει με χοντρό σιμιγδάλι.
Σε μια κατσαρόλα βράζετε το νερό με τη ζάχαρη, τη φλούδα και το χυμό λεμονιού για 6 λεπτά, από την στιγμή που θα πάρει βράση. Σβήνετε τη φωτιά.
Ζεσταίνετε στο μεταξύ σε άλλη κατσαρόλα το βούτυρο και καβουρδίζετε τα ολόκληρα αμύγδαλα. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και ρίχνετε στο βούτυρο το σπασμένο ρύζι. Το ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ξανθύνει, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνετε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Με μια κουτάλα της σούπας, ρίχνετε λίγο λίγο το σιρόπι στο καβουρδισμένο ρύζι μέχρι να απορροφηθεί εντελώς και το μίγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τραβάτε την κατσαρόλα από την φωτιά, τη σκεπάζετε με πετσέτα και το καπάκι της και αφήνετε τον χαλβά να μείνει περίπου 1 ώρα.
Μεταφέρετε κατόπιν το χαλβά σε φόρμα, τον αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και τον πασπαλίζετε με κανέλα και χοντροκομμένα αμύγδαλα.
olivemagazine.gr