Μήλα, σταφίδες, δαμάσκηνα και καρύδια συνεργάζονται με φύλλα κρούστας και δημιουργούν ένα πολύ νόστιμο και χειμωνιάτικο γλυκό, που έχει τις καταβολές του στην Αυστρία.
Υλικά (για 10 περίπου κομμάτια):
1 κιλό τριμμένα κόκκινα μήλα (χωρίς τη φλούδα)
1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
1/2 κούπα σταφίδα ξανθιά
1/4 κούπα ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
1/4 κούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας Armagnac ή άλλο καλής ποιότητας μπράντι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (και λίγη ακόμα για πασπάλισμα)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
150 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο
10 φύλλα κρούστας
Κρέμα ζαχαροπλαστικής για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Αναμειγνύουμε τα καρύδια με τα μήλα, τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα, το μέλι, το μπράντι, την κανέλα και το αλάτι και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Λιώνουμε το βούτυρο (προσοχή να μην κάψει) και με ένα πινέλο αλείφουμε το ένα φύλλο με αυτό. Τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο πάνω στο βουτυρωμένο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα φύλλα. Στη συνέχεια απλώνουμε στο κέντρο και οριζοντίως των φύλλων τη γέμιση. Ρολάρουμε, ώστε να σχηματίσουμε ένα χοντρό μπαστούνι, διπλώνοντας τις δυο πλευρές δεξιά και αριστερά προς το κέντρο.
Τοποθετούμε το στρούντελ σε αντικολλητικό χαρτί σε μια λαμαρίνα φούρνου και βουτυρώνουμε όλη την επιφάνειά του. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει για περίπου 1 ώρα στους 170 βαθμούς Κελσίου. Το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και το πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη.
Σερβίρεται ζεστό ή κρύο με κρέμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά).
followme.gr