Νέα μέτρα: Αύξηση στο αφορολόγητο και τέλος στα τεκμήρια

Φεβρουάριος 26, 2023

 Τετραετία εφαρμογής νέων φοροελαφρύνσεων θα είναι η περίοδος 2024-2027, εφόσον η Νέα Δημοκρατία επανεκλεγεί στη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις της προσεχούς άνοιξης.
Με δεδομένο ότι ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να επικρατούν συνθήκες αβεβαιότητας στη διεθνή οικονομία και ο πληθωρισμός, καίτοι μειούμενος, παραμένει σε υψηλά επίπεδα και έχει ήδη πυροδοτήσει αυξήσεις επιτοκίων, μισθών και συντάξεων, η κυβέρνηση θα επαναπροσδιορίσει τον σχεδιασμό της πολιτικής της, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η πορεία ανάκαμψης την οποία ακολουθεί η ελληνική οικονομία, να μην επανέλθουν οι κίνδυνοι στο δημοσιονομικό μέτωπο, αλλά και να προστατευτούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από τις δυσμενείς επιπτώσεις της ανοδικής πορείας των τιμών στα είδη διατροφής.

Νέο «πακέτο»

Η επόμενη τετραετία διακυβέρνησης της χώρας, αν όλα εξελιχθούν ευνοϊκά για το κυβερνών κόμμα, θα ξεκινήσει από τα μέσα του 2023 και θα έχει ορίζοντα μέχρι την άνοιξη του 2027! Με αυτήν την προοπτική, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζει ένα νέο «πακέτο» ελαφρύνσεων και μεταρρυθμίσεων στη φορολογία, το οποίο προβλέπει την αύξηση του βασικού αφορολόγητου ορίου εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, νέες μειώσεις συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και τον ΦΠΑ, σταδιακή μείωση και κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης το αργότερο έως το τέλος του 2026, πλήρη και οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες να ξεδιπλώσει με αλλεπάλληλες εξαγγελίες το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και τη μετατροπή του σε εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Αναλυτικά, το «πακέτο» των μέτρων που προτίθεται να εντάξει η Νέα Δημοκρατία στο οικονομικό της πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνει:

1 Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα από τις 8.636 ευρώ που είναι σήμερα σε επίπεδο πάνω από τις 9.000 ευρώ, πιθανότατα ακόμη και στις 10.000 ευρώ. Η αύξηση αυτή στοχεύει, κυρίως, στα να προστατεύσει τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας μισθωτούς υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα από τη σημαντική περικοπή της αύξησης του κατώτατου μισθού, την οποία θα προκαλούσε η υπαγωγή μεγαλύτερου τμήματος του μισθού αυτού σε παρακράτηση φόρου εισοδήματος, η οποία θα συνέβαινε αν το αφορολόγητο παρέμενε αμετάβλητο. Διαπιστώθηκε, δηλαδή, ότι αν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος έμενε σταθερό στις 8.636 ευρώ ετησίως για τους μισθούς του έτους 2023, τότε η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που σχεδιάζει η κυβέρνηση την 1η-4-2023 θα «κουρευόταν» από μια υπέρμετρη αύξηση της παρακράτησης φόρου εισοδήματος.

Εξετάζεται, λοιπόν, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος να γίνει σε τέτοιο ύψος ώστε να απορροφήσει την αύξηση της παρακράτησης φόρου και να διατηρήσει σε σημαντικά ικανοποιητικό ποσοστό την τελική ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η άνοδος του βασικού αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς χωρίς εξαρτώμενα τέκνα θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα αφορολόγητα όρια για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς με εξαρτώμενα τέκνα. Και αυτό διότι για τους μεν συνταξιούχους ισχύει πάντα ίδιο αφορολόγητο με αυτό των μισθωτών, για τους δε μισθωτούς με εξαρτώμενα τέκνα θα εξακολουθεί να προβλέπεται προσαύξηση του νέου αυξημένου αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο.


2 Εξετάζονται νέες αλλαγές που θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών, την αναμόρφωση των φορολογικών κλιμακίων, αλλά και την υπαγωγή περισσότερων εισοδημάτων σε φορολογία με μία ενιαία κλίμακα. Οι πολλές περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, που ισχύουν σήμερα, θα επανεξεταστούν, θα αξιολογηθούν και θα περιοριστούν στις ελάχιστες αναγκαίες.

3 Μονιμοποίηση της διάταξης που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα μη αλκοολούχα και τα αεριούχα ποτά (καφέ, χυμούς, αναψυκτικά), τα εισιτήρια κινηματογράφων, τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, πλοίων, αεροπλάνων και κόμιστρα ταξί), τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων, τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για ζωολογικούς κήπους, τις υπηρεσίες εστίασης, τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και τις υπηρεσίες που παρέχονται από σχολές εκμάθησης χορού.

 

4 Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για το 2023 ή για το 2024 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2024 ή 2025) και πλήρης κατάργησή του για το 2024 ή το 2025 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2025 ή 2026).

5 Σταδιακή μείωση και εν τέλει κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης (των αντικειμενικών δαπανών του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) το αργότερο έως το 2026, όταν πλέον θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και θα είναι πλέον εφικτός ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης όλων των Ελλήνων φορολογουμένων.

6 Mείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (εταιριών) και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 22% στο 20%.

7 Mείωση των βασικών συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και το 11%.

https://eleftherostypos.gr/oikonomia/nea-metra-afxisi-sto-aforologito-kai-telos-sta-tekmiria

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot