Καθαρισμός ή λεύκανση; -Συμβουλές από την Χειρούργο Μαρία Σκουλάτου!

Μάρτιος 03, 2015

Θέλετε να απαλλαγείτε από το κίτρινο χρώμα ή τις χρωστικές; Η Μαρία Σκουλάτου, χειρουργός οδοντίατρος και επιστημονική υπεύθυνη της Advanced Dental Clinics, του οδοντιατρικού τμήματος της κλινικής Cosmetic Derma Medicine, εξηγεί τι πρέπει να περιμένετε από κάθε μέθοδο.

Ο καθαρισμός
Συχνά πολύς κόσμος δεν επισκέπτεται τον οδοντίατρο για τον καθιερωμένο καθαρισμό, καθώς πιστεύει ότι γίνεται για αισθητικούς λόγους όπως βελτίωση του χρώματος των δοντιών και αφαίρεση των χρωστικών. Η θεραπεία του καθαρισμού γίνεται με υπερήχους (και ξέστρα σε περίπτωση περιοδοντίτιδας) και δεν πρέπει να συγχέεται με τη διαδικασία της λεύκανσης. Μάλιστα, η νέα γενιά συσκευών με υπερήχους ενσωματώνει και κεφαλή που προσφέρει σοδοβολή, δηλαδή αφαίρεση χρωστικών με διττανθρακική σόδα. Η διαδικασία γίνεται πολύ γρήγορα και οικονομικά. Ο καθαρισμός αποτελεί μία «θεραπευτική» διαδικασία η οποία έχει ως στόχο τη διατήρηση της υγείας των ούλων και των περιοδοντικών ιστών, αφαιρώντας τις εναποθέσεις της οδοντικής μικροβιακής πλάκας και τρυγίας (πέτρας) από τα δόντια. Γι αυτό το λόγο, πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως κάθε 6 μήνες ή ανάλογα με τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού σε χρονικά διαστήματα που καθορίζει ο γιατρός),έτσι ώστε να προλαμβάνουμε προβλήματα όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Με τον καθαρισμό μπορούν να αφαιρεθούν χρωστικές που δημιουργούν το κάπνισμα και ο καφές, αλλά δεν επιτυγχάνεται αλλαγή του χρώματος των δοντιών σε λευκότερα, πράγμα το οποίο συμβαίνει μόνο με τη διαδικασία της λεύκανσης ή με τη χρήση προσθετικών αποκαταστάσεων όπως όψεις πορσελάνης ή ρητίνης.

Η λεύκανση
Η λεύκανση αποτελεί μία διαδικασία η οποία πραγματοποιείται είτε στο ιατρείο είτε στο σπίτι (με ειδικούς νάρθηκες), είτε με συνδυασμό και των δύο, και στόχο έχει τη βελτίωση του χρώματος και της φωτεινότητας των δοντιών. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο ιατρείο γίνεται ενεργοποίηση με led ή laser, του λευκαντικού παράγοντα που τοποθετείται πάνω στα δόντια. Στην συνέχεια των αφήνουμε να δράσει για λίγη ώρα. Η μέθοδος είναι ασφαλής και δε δημιουργεί ανεπιθύμητα αποτελέσματα εφόσον γίνεται υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου. Σε αντίθετη περίπτωση, εγκαύματα των ούλων ή άλλων μαλακών ιστών του στόματος και δημιουργία έντονης ευαισθησίας στα δόντια, είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν. Κίτρινα δόντια από το κάπνισμα, την κατανάλωση καφέ ή τσάι, μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά. Παράλληλα δόντια τα οποία ύστερα από απονεύρωση έχουν αποκτήσει γκρίζο χρώμα, μπορούν επίσης να βελτιωθούν με εσωτερική λεύκανση.

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Με τη λεύκανση επιτυγχάνουμε βελτίωση του χρώματος των δοντιών 2-3 τόνους περίπου. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και σε άλλους ανθρώπους τα αποτελέσματα είναι περισσότερο εντυπωσιακά. Πάντως σε όλους υπάρχει εμφανής βελτίωση του χρώματος.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot