Σκωτσέζοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πράσινο λέιζερ και κατάφεραν να ενώσουν ξανά τα μόρια τραυματισμένου δέρματος πειραματόζωων ανώδυνα και χωρίς να αφήσουν σημάδια θυμίζοντας τις συσκευές που χρησιμοποιούσαν για τους τραυματίες οι γιατροί του «Starfleet» της δημοφιλούς σειράς «Star Trek».
Η μέθοδος που ανέπτυξαν οι ερευνητές χρησιμοποιεί μία ιατρική βαφή η οποία, όταν εκτίθεται σε φως πράσινου λέιζερ, ενώνει ξανά τα μόρια κολλαγόνου στο δέρμα. Μάλιστα με τη χρήση βιοδιασπώμενων οπτικών ινών το λέιζερ μπορεί να διοχετευτεί σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος, κάτι που με τις μέχρι σήμερα εφαρμογές λέιζερ ήταν ανέφικτο, όπως ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Μόλτε Γκάδερ, ειδικός βιοφωτονικής στο Πανεπιστήμιο του St Andrews στη Σκοτία.
«Παρουσιάζουμε μια εφαρμογή φωτοχημικής ένωσης ιστών, στην οποία ένας λεπτός και ευέλικτος κυματοδηγός εισάγεται σε μια τομή σε δέρμα για τη μεταφορά φωτός ομοιόμορφα σε όλο το πάχος του δερματικού ιστού», ανέφερε ο Δρ Γκάδερ, η ομάδα του οποίου δημοσίευσε τη μελέτη στην επιθεώρηση «Nature Communications». Ο κυματοδηγός στη συνέχεια αφαιρείται από την τομή και τα βιοδιασπώμενα υπολείμματά του που βρίσκονται σε μεγαλύτερο βάθος απορροφώνται από τον οργανισμό.
Δοκιμάζοντας τη ρηξικέλευθη αυτή τεχνική «νανο-συρραφής» πάνω σε πληγές σε δέρμα γουρουνιού, κατάφεραν να επουλώσουν τα τραύματα μέσα σε μόλις 15 λεπτά. Μάλιστα διαπίστωσαν ότι η ένωση των μορίων είναι έξι φορές ισχυρότερη από τις συμβατικές μεθόδους «νανο-συρραφής» που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα για την επιτάχυνση της φυσικής διαδικασίας αποκατάστασης που ακολουθεί το κολλαγόνο.
Θεωρούν ότι η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο χειρουργείο όχι μόνο για την επούλωση εσωτερικών τραυμάτων αλλά και ως ένα υποκατάστατο των ραμμάτων που είναι ανώδυνο και αφήνει πολύ λιγότερα σημάδια στο δέρμα. «Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση αναμένεται να επηρεάσει μια σειρά από εφαρμογές στον χώρο της φωτοϊατρικής, όπως η παρακολούθηση της υγείας, η ελεγχόμενη χορήγηση φαρμάκων και η χρόνια φωτοδυναμική θεραπεία», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής.
Εκτός από τις χειρουργικές εφαρμογές της, η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την επούλωση των εξωτερικών τραυμάτων της επιδερμίδας, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία μιας συσκευής αποκατάστασης δέρματος, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για πληγές και εγκαύματα στη σειρά επιστημονικής φαντασίας «Star Trek»! Σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς, που διαδραματίζεται κατά το έτος 2369, ο διοικητής Ουίλιαμ Ρίκερ θεραπεύεται σχεδόν στιγμιαία με μια τέτοια συσκευή μετά τα βαθιά τραύματα που του προκάλεσε στο πρόσωπο η γάτα Spot. Ομως, όπως φαίνεται, μάλλον δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε τρεις αιώνες για να αποκτήσουμε μια τέτοια τεχνολογία, καθώς σε αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη αρχίσει να κινείται και η NASA.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία υπέγραψε πριν από δύο χρόνια μια συμφωνία με την εταιρεία τεχνολογίας GRoK στο Τέξας για τη δημιουργία «καινοτόμων συσκευών βιοτεχνολογίας». Η πρώτη που έχει κατασκευαστεί αποκαλείται «BioReplicates» και θα επιτρέπει τη δημιουργία τρισδιάστατων δειγμάτων ιστού που θα χρησιμοποιούνται για δοκιμές φαρμάκων και καλλυντικών αυξάνοντας την «ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ακρίβεια» των δοκιμών, μειώνοντας σημαντικά τους κινδύνους και το κόστος. Ομως, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή η τεχνολογία σύντομα θα οδηγήσει σε μια πραγματική συσκευή αποκατάστασης του δέρματος, ακριβώς όπως στο «Star Trek».
ethnos.gr