Η έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή θα μπορούσε να πείσει την ΕΚΤ να διευκολύνει την Αθήνα στο θέμα της χρηματοδότησης των τραπεζών.
Αυτό αναφέρει το Reuters, δίχως να θεωρεί πως αυτή η κίνηση, από μόνη της, φτάνει για να πειστούν οι κεντρικοί τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη. Σίγουρα, το μεγάλο βήμα θα ήταν η επαναλειτουργία των τραπεζών και η επιστροφή σε μια μορφή ομαλότητας.
Κατά το πρακτορείο, μια συμβολική χειρονομία από τη μεριά του Ντράγκι θα ήταν να αυξήσει τον ELA, συμβάλλοντας έτσι στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μετά την παρ' ολίγον έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – μια συζήτηση που ουσιαστικά αμφισβήτησε τη γνωστή ρήση του Ιταλού τραπεζίτη ότι η είσοδος στο ευρώ είναι μη αναστρέψιμη.
Ωστόσο, η αύξηση του ELA δεν είναι καθόλου βέβαιη - και, αν υπάρξει, δεν θα είναι πολύ μεγάλη. Ακόμη κι αν ανοίξουν οι τράπεζες, οι πελάτες δεν θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες της. Οι περιορισμοί στις αναλήψεις αναμένεται να παραμείνουν σε περιορισμό – τουλάχιστον έως ότου το πακέτο διάσωσης περάσει στις τράπεζες και ανακεφαλαιοποιηθούν με 25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Άνθρωποι με γνώση του θέματος αναφέρουν πως η αύξηση του ELA εξαρτάται εν πολλοίς από την έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, αλλά και από το πρόγραμμα γέφυρα των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εξασφαλίσουν στην Ελλάδα τους αναγκαίους πόρους για να αποπληρώσει την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου (3.5 δισεκατομμύρια ευρώ).
Ο ELA έχει κρατηθεί σταθερός για τις ελληνικές τράπεζες από τα τέλη Ιουλίου, αναγκάζοντας τις τράπεζες να κλείσουν και να επιβληθούν τα capital controls, διαταράσσοντας μια οικονομία που βρισκόταν ήδη σε ύφεση και έχει συρρικνωθεί κατά 1/4 από την αρχή της κρίσης. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξακολουθούν να περιμένουν ότι θα παραμείνουν οι περιορισμοί στις αναλήψεις ακόμη και όταν ανοίξουν οι τράπεζες.
Ακόμη κι έτσι, όμως, το ότι θα ανοίξουν οι τράπεζες θα μπορούσε να δημιουργήσει την εντύπωση της ομαλότητας και να επιτρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδoς να απελευθερώσει τα μετρητά που κρατούνταν για ώρα ανάγκης.
iefimerida.gr