Ο καρκίνος πιο συχνά οφείλεται στην “κακή τύχη” σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές

Ιανουάριος 02, 2015

Ο καρκίνος συχνά προκαλείται από την «ατυχία» των τυχαίων μεταλλάξεων που συμβαίνουν στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης, παρά σε γενετικές αιτίες ή σε ένα δυσμενές περιβάλλον σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science με ημερομηνία 2 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins και βασίζεται σε ένα στατιστικό μοντέλο που λαμβάνει υπόψη ένα ευρύ φάσμα τύπων καρκίνου. Ωστόσο η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη τον καρκίνο του μαστού που είναι ο πιο διαδεδομένος στις γυναίκες ή τον καρκίνο του προστάτη, που είναι ο δεύτερος συχνότερος τύπος στους άνδρες μετά τον καρκίνο του δέρματος.

Ο καρκίνος στους ενήλικες σε ποσοστό περίπου 2/3 μπορεί να εξηγηθεί από τυχαίες γενετικές μεταλλάξεις που επιτρέπουν στους όγκους να αναπτυχθούν και μόλις στο 1/3 είναι το αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων ή του δυσμενούς περιβάλλοντος.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι μπορείτε να αυξήσετε τον κίνδυνο του καρκίνου από το κάπνισμα ή άλλες κακές συνήθειες», είπε ένας από τους συντάκτες της έρευνας ο Μπέρτ Βογκελστέιν καθηγητής ογκολογίας στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Παρ 'όλα αυτά, πολλές μορφές καρκίνου προκαλούνται από την "ατυχία" και μια μετάλλαξη γονιδίου που προκαλεί καρκίνο σε μεγάλο βαθμό, χωρίς να υπάρχει καμία σχέση με τον τρόπο ζωής ή κάποιους κληρονομικούς παράγοντες», πρόσθεσε. Για αυτή τη μελέτη οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη φυσική διαδικασία της ανανέωσης των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να αντικαταστήσει τα κύτταρα όταν "πεθάνουν".

Οι ερευνητές έχουν από καιρό κατανοήσει ότι ο καρκίνος θα μπορούσε να προκύψει όταν τα βλαστικά κύτταρα κάνουν μικρά λάθη στις μεταλλάξεις τους. Αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που προσπαθεί να μετρήσει το ποσοστό των καρκίνων που προκαλούνται από αυτή τη διαδικασία, σε σύγκριση με αυτές που οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες ή στο δυσμενές περιβάλλον. «Η αλλαγή του τρόπου ζωής μας, θα είναι πολύ χρήσιμη στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, αλλά δύσκολα θα είναι αποτελεσματική για άλλους τους τύπους» δήλωσε ο Κριστιάν Τομασέτι βιο-μαθηματικός και επίκουρος καθηγητής ογκολογίας στο Johns Hopkins.

enikos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot