Δε χρειάζεται να στερηθείτε τη συντροφιά και την τρυφερότητα ενός συμπαθούς τετράποδου αν αντιμετωπίζετε ευαισθησία και εκδηλώνετε συμπτώματα αλλεργίας. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για το Άσθμα και τις Αλλεργίες (AAFA), το 15-30% των ατόμων με αλλεργίες εκδηλώνουν κρίσεις έπειτα από την επαφή με γάτα ή σκύλο.
Η αλλεργία στα κατοικίδια οφείλεται σε αντίδραση του οργανισμού σε πρωτεΐνες που βρίσκονται στα δερματικά κύτταρα, στο σάλιο ή τα ούρα των κατοικιδίων. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της αλλεργίας στα κατοικίδια είναι η ρινική συμφόρηση, η καταρροή, η φαγούρα στα μάτια, το επαναλαμβανόμενο φτάρνισμα και η δύσπνοια.
Δείτε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την αλλεργία στα κατοικίδια.
1. Τακτικό μπάνιο
Πολλές φορές, τα συμπτώματα της αλλεργίας δεν οφείλονται στο ίδιο το τρίχωμα του κατοικιδίου, αλλά στη σκόνη, τη γύρη και άλλα αλλεργιογόνα που παγιδεύονται στο τρίχωμά του. Με το μπάνιο απομακρύνονται περίπου κατά 85% τα αλλεργιογόνα αυτά από το τρίχωμα του ζώου. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Allergy and Clinical Immunology, τα επίπεδα των αλλεργιογόνων στο τρίχωμα αρχίζουν να αυξάνονται και πάλι μετά από τρεις ημέρες. Το μπάνιο δύο φορές την εβδομάδα εξασφαλίζει ως ένα βαθμό τη μειωμένη έκθεση στα αλλεργιογόνα.
2. Χώροι απομόνωσης
Μπορείτε να ορίσετε ένα δωμάτιο του σπιτιού ως «απαγορευτικό» για το σκύλο ή τη γάτα. Κατά προτίμηση θα πρέπει να είναι ένα δωμάτιο στο οποίο περνάτε αρκετές ώρες, όπως η κρεβατοκάμαρα ή το γραφείο.
3. Ιονιστής
Η συσκευή βοηθά να καθαρίζει ο αέρας στους εσωτερικούς χώρους, ώστε να μην αιωρούνται τα αλλεργιογόνα μέσα στο σπίτι.
4. Φαρμακευτική αγωγή
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να σας προτείνει αγωγή για την καταστολή των συμπτωμάτων (φαγούρα, ρινική συμφόρηση κ.λπ.).
5. Ανοσοθεραπεία
Πρόκειται για μια πιο δραστική και μακρόχρονη λύση στο πρόβλημα της αλλεργίας. Η ανοσοθεραπεία μειώνει την ευαισθησία στα αλλεργιογόνα κι έτσι προλαμβάνει την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Είναι ενδεδειγμένη ακόμη και για παιδιά 5 ετών και άνω. Η ανοσοθεραπεία βοηθά τον οργανισμό να αποκτήσει σταδιακά ανοσία και να μην αντιδρά στο αλλεργιογόνο.
onmed.gr