Το προεμμηνορροϊκό οίδημα (πρήξιμο) και ευαισθησία (πόνος) των δύο μαστών εμφανίζεται συνήθως κατά το δεύτερο μισό του έμμηνου κύκλου στην γυναίκα.
Τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού πόνου του μαστού μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως:
-Είναι πιο σοβαρά ακριβώς πριν από κάθε έμμηνο ρύση
-Βελτιώνονται κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την έμμηνο ρύση
Επίσης, ο ιστός του μαστού μπορεί να μοιάζει ότι έχει “φουσκώματα” και μικρά “ογκίδια” στην αφή στα δάχτυλα, συνήθως περισσότερο στις εξωτερικές περιοχές.
Αιτίες
Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου ενδέχεται να οδηγήσουν σε διόγκωση του μαστού.
-Ο οργανισμός παράγει περισσότερα οιστρογόνα νωρίς στον κύκλο, διαδικασία που κορυφώνεται λίγο πριν από τα μέσα του κύκλου. Αυτό προκαλεί τη διεύρυνση των αγωγών του μαστού.
-Η ποσότητα της προγεστερόνης κορυφώνεται περίπου την 21η ημέρα (σε έναν κύκλο 28 ημερών). Αυτό προκαλεί αύξηση των λοβών του μαστού (γαλακτοφόροι αδένες).
Η προεμμηνορροϊκή διόγκωση του μαστού συνδέεται συχνά με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (pre menstrual syndrome - PMS) και με καλοήθεις αλλοιώσεις στο μαστό.
Η προεμμηνορροϊκή ευαισθησία στο στήθος και το αντίστοιχο οίδημα πιθανόν να εμφανιστούν σε κάποιο βαθμό σχεδόν σε όλες τις γυναίκες.
-Πιο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ηλικίας.
-Η συχνότητα των πόνων μπορεί να είναι μικρότερη σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια.
-Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται το οικογενειακό ιστορικό, μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης.
Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να μειώσετε τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου:
-Ακολουθήστε μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά.
-Αποφύγετε την καφεΐνη (καφές, τσάι και σοκολάτα).
-Αποφύγετε το αλάτι 1 έως 2 εβδομάδες πριν από την έναρξη της περιόδου σας.
-Να ασκείστε αρκετά κάθε μέρα.
-Φορέστε ένα σουτιέν μέρα και νύχτα που να σας παρέχει πολύ καλή υποστήριξη του μαστού.
Η αποτελεσματικότητα της βιταμίνης Ε, της βιταμίνης Β6 και φυτικών σκευασμάτων, όπως το λάδι νυχτολούλουδου, είναι κάπως αμφιλεγόμενη και θα πρέπει να την συζητήσετε με τον γιατρό σας, αν σκέφτεστε να την ακολουθήσετε.