Τις προάλλες είχα μια συζήτηση με τον φίλο μου τον Ηλία και μου ανέφερε πως το καλαμπόκι δίνει όγκο - παχαίνει...
Είμαι fan του καλαμποκιού είτε από είναι το φρέσκο που θα σταματήσεις στο λιμάνι για να αγοράσεις ψητό με βούτυρο είτε είναι αυτό της κονσέρβας. Μπορώ να το τρώω όλη μέρα, σκέτο, στην σούπα αλλά και σε όλα τα φαγητά!
Έψαξα και βρήκα ένα άρθρο στο myfit.gr που αναφέρει τα εξής:
Φρέσκο ή σε κονσέρβα, ψητό ή βραστό, το καλαμπόκι είναι αγαπημένη τροφή για πολλούς αν και κάποιοι διστάζουν να το καταναλώσουν, αφού φοβούνται μήπως τους παχύνει...
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, απαραίτητα για τον οργανισμό λιπαρά οξέα, βιταμίνες Β και C, μέταλλα, καθώς και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Τα διάφορα φλαβονοειδή και η καροτίνη που περιέχει το καλαμπόκι, είναι υπεύθυνα για τα χρώματα και τις ποικιλίες καλαμποκιού που συναντάμε στο εμπόριο.
Το έντονο κίτρινο καλαμπόκι είναι πλούσιο σε καροτενοειδείς ουσίες, όπως η λουτείνη. Η λουτείνη προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις και τον εκφυλισμό της χρωματικής κηλίδας του ματιού, ασθένεια που συναντάται στους ηλικιωμένους.
Τελικά όμως μας παχαίνει;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το καλαμπόκι μπορεί να περιέχει περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα λαχανικά, αλλά βοηθά στην καλύτερη χώνεψη και λειτουργία του στομάχου, χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει. Είναι αμυλούχο λαχανικό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λείπει από μια ισορροπημένη διατροφή.
Η απάντηση λοιπόν είναι όχι, το καλαμπόκι δεν παχαίνει, αρκεί βέβαια να καταλώνεται με μέτρο και χωρίς την προσθήκη μεγάλης ποσότητας αλατιού ή βουτύρου.