Στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία επιτρέπεται η πώληση προϊόντων τα οποία περιλαμβάνονται σε ειδικό κατάλογο που συντάχθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Πρόκειται για 216 σκευάσματα από τα συνολικά 1.582 ΜΗΣΥΦΑ που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Με βάση το ισχύον πλαίσιο, στα σούπερ μάρκετ διατίθενται βιταμίνες. Από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα μπορούν να πωλούνται και παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, κρέμες και άλλα σκευάσματα, για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή.
Οι κάτοχοι των αδειών κυκλοφορίας θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ένταξη των προϊόντων τους στην υποκατηγορία «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» (ΓΕΔΙΦΑ). Για να ενταχθούν στον κατάλογο πρέπει να πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξής:
Η οδηγία του δοσολογικού τους σχήματος να είναι απλή και οι αλληλεπιδράσεις με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες. Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης. Να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια λήψη τους.
Κρίσιμη είναι η πρόβλεψη πως οι συσκευασίες τους πρέπει να είναι μικρές και ?σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα? η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη. Πρόκειται για μία ευνοϊκή για τους φαρμακοποιούς διάταξη, καθώς αποκλείει μια σειρά από εμπορικά σκευάσματα.
Η διάταξη, πάντως, προκαλεί την αντίδραση των φαρμακοποιών, οι οποίοι βλέπουν να χάνεται μέρος του τζίρου τους και μάλιστα με μετρητά. Η ζημιά, ωστόσο, δεν είναι και πολύ μεγάλη, καθώς τα σκευάσματα που εντάσσονται στη λίστα δεν είναι πολύ εμπορικά.
Ουσίες
Ενδέχεται, επίσης, να αφορούν μικρό αριθμό δραστικών ουσιών, καθώς τα 1.582 ΜΗΣΥΦΑ που κυκλοφορούν στην αγορά βασίζονται σε 60 μόλις δραστικές ουσίες. Για παράδειγμα, η δραστική ουσία παρακεταμόλη περιλαμβάνεται σήμερα σε πολλά γνωστά παυσίπονα.
Ο αριθμός των σκευασμάτων αυτών μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον. Επειτα από πρόταση του ΕΟΦ θα μπορεί να εκδίδεται υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας κατάταξης των φαρμάκων στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ. Με υπουργική απόφαση θα καθορίζονται, επίσης, η επισήμανση, οι συνθήκες και οι όροι ασφαλούς φύλαξης, διακίνησης και διάθεσής τους.
ethnos.gr