Ιατρικοί φάκελοι, εξετάσεις και ακτινογραφίες ασθενών διαθέσιμα στους γιατρούς με το πάτημα ενός κουμπιού - Ψηφιοποιούνται 200 εκατ. σελίδες

Ιανουάριος 08, 2023

Ώρες εφημερίας σε ένα από τα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας. Το ιατρικό προσωπικό προσπαθεί να περιθάλψει ασθενείς που υποφέρουν και πολλοί αδυνατούν να παράσχουν ακόμα και την παραμικρή πληροφορία για το ιατρικό ιστορικό τους. Τη στιγμή εκείνη ο γιατρός με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορεί να δει στην οθόνη του κάθε εξέταση και κάθε γνωμάτευση που αφορά τον ασθενή την τελευταία πενταετία.


Και αν σήμερα το σκηνικό αυτό μοιάζει περισσότερο με επιστημονική φαντασία παρά με την πραγματικότητα των ελληνικών νοσοκομείων, σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα θα μπορούσε να εφαρμόζεται μέσω της ψηφιοποίησης των αρχείων των δημόσιων νοσηλευτηρίων της χώρας.

Αυτόν τον τεράστιο όγκο πληροφορίας που αγγίζει τις 200 εκατομμύρια σελίδες θα κληθούν να ψηφιοποιήσουν οι ανάδοχοι που θα αναλάβουν το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ιατρικοί φάκελοι, εξετάσεις, ακτινογραφίες και καρδιογραφήματα, τα οποία βρίσκονται σε συρτάρια νοσοκομείων σε μορφή που δύσκολα μπορούν να αναζητηθούν, θα αποκτήσουν ηλεκτρονική μορφή με στόχο την παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης για τους ασθενείς στον τόπο και στο χρόνο της παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

Ο Ηλεκτρονικός Διεθνής Ανοικτός διαγωνισμός βρίσκεται ήδη εδώ και λίγες ημέρες στον αέρα από την Κοινωνία της Πληροφορίας και η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα οδηγήσει στη σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο με οκτώ οικονομικούς φορείς.

Η εκτιμώμενη αξία της συμφωνίας πλαίσιο με τα δικαιώματα προαίρεσης ανέρχεται στο ποσό των 190 εκ. ευρώ μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ και 235,6 εκ. ευρώ με ΦΠΑ, ενώ το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGeneration EU.

To υλικό (φυσικό αρχείο) που θα επιλεγεί προς ψηφιοποίηση αφορά φακέλους τουλάχιστον της τελευταίας πενταετίας, οι οποίοι θα επιλεγούν βάσει κριτηρίων, φυσικού όγκου


157 εκατομμυρίων σελίδων και Εξετάσεων Απεικόνισης σε Διάφορα Μεγέθη έως Α3,

20 εκατομμυρίων σελίδων μη τυποποιημένων μεγεθών (Α3+, καρτέλες, κ.λπ.) και

20 εκατομμυρίων φιλμ και εκτυπώσεων ηλεκτροκαρδιογραφημάτων και ηλεκροεγκεφαλογραφημάτων από το έντυπο υλικό των ανωτέρω φακέλων.

Στο υλικό που θα ψηφιοποιηθεί θα γίνει ταυτοποίηση, κατηγοριοποίηση και χαρακτηρισμός των εγγράφων.

Η διάρκεια της συμφωνίας πλαισίου ορίζεται σε τρία έτη, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερομένους έχει οριστεί η 3η Φεβρουαρίου 2023.

Εως και σήμερα τα νοσοκομεία που αποτελούν τον θεσμικό κεντρικό πυρήνα κάθε συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, διαχειρίζονται μεγάλο όγκο πληροφορίας, ο οποίος είναι κυρίως σε έντυπη - χειρόγραφη μορφή, ογκώδης, δύσκολα αναζητήσιµος ενώ πολλές φορές χάνεται, φθείρεται και αλλοιώνεται. Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, το Νοσοκομείο και συγκεκριμένα το Αρχείο του Νοσοκομείου, έχει την ευθύνη της φύλαξης και σωστής αρχειοθέτησης των ιατρικών φακέλων όλων των ασθενών, για διάστημα 20 ετών από την τελευταία επίσκεψη στον Νοσοκομείο.


Η ψηφιοποίηση των αρχείων θα δώσει τη δυνατότητα να διατηρούνται µε ασφάλεια ώστε να υπάρχει η ροή της πληροφορίας στο χρόνο και στον τόπο που τη χρειάζεται ο ασθενής, ενώ τόσο ο ηλεκτρονικός όσο και ο φυσικός φάκελος του ασθενούς θα μπορούν να ανακτηθούν σε πολύ σύντομο χρόνο. Παράλληλα, η υλοποίηση του έργου θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας αλλά και θα μειώσει τις δαπάνες υγείας λόγω της άμεσης πρόσβασης σε στοιχεία ιστορικού και της αποφυγής επανάληψης εξετάσεων που είχαν ήδη πραγματοποιηθεί σε άλλες μονάδες υγείας. Εμφαση θα δοθεί:

στην άμεση απεικόνιση ηλεκτρονικά,
στη μόνιμη και αναλλοίωτη ψηφιακή αποθήκευση,
στη διάσωση πολύτιμων πληροφοριών του ιστορικού αρχείου φακέλων ασθενών από τις υπάρχουσες συνθήκες φύλαξης (αλλοίωση λόγω παλαιότητας, απώλεια λόγω ανθρώπινου παράγοντα ή φυσικών καταστροφών),
στην άμεση απελευθέρωση ζωτικών λειτουργικών χώρων εντός των Νοσοκομείων,
στη γεωγραφική ανεξαρτησία σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης και κοινοποίησης πληροφοριών Νοσηλείας Ασθενών.
Παράλληλα θα είναι πιο εύκολη η αξιοποίηση των στοιχείων αυτών από την επιστημονική κοινότητα για τη διευκόλυνση της ιατρικής έρευνας και εκπαίδευσης.

Τι θα ακολουθήσει
Βασικός σκοπός είναι η παροχή ψηφιακών, δικτυακών υπηρεσιών προς κάθε τελικό χρήστη προκειμένου να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στο ιατρικό ιστορικό που προέκυψε κατά τη νοσηλεία ασθενών στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας. Τελικοί χρήστες των υπηρεσιών αυτών θα είναι οι πολίτες, οι οποίοι έχουν νοσηλευτεί στα Νοσοκομεία, αλλά και εξουσιοδοτημένο προσωπικό των μονάδων υγείας στο πλαίσιο παροχής ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών σε νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς. Το ψηφιοποιημένο υλικό θα είναι προσβάσιμο μέσω της εφαρμογής - αποθετήριο διακίνησης εγγράφων με στόχο την μετάπτωση του συνόλου του ψηφιοποιημένου υλικού και των μεταδεδομένων σε Κεντρικό αποθετήριο ψηφιοποιημένων κλινικών εγγράφων, το οποίο θα εγκατασταθεί στο Cloud Health της ΗΔΙΚΑ και θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει, την υποδομή του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας των πολιτών επιτρέποντας την επισκόπηση δεδομένων και εγγράφων μέσω και της εφαρμογής του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. Με την ολοκλήρωση αυτών των βημάτων οι επαγγελματίες υγείας και οι ασθενείς θα αποκτήσουν ολοκληρωμένη πρόσβαση στα δεδομένα υγείας τους που αφορούν σε Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο φάκελος ασθενούς
Ο Φάκελος Ασθενούς είναι μια διαχρονική καταγραφή πληροφοριών για την υγεία του ασθενή που πραγματοποιείται κατά μία ή περισσότερες επαφές του με τα Νοσοκομεία. Οι πληροφορίες που συλλέγονται συμπεριλαμβάνουν δημογραφικά στοιχεία, ενημερωτικά σημειώματα, διαγνώσεις, φαρμακευτικές αγωγές, ιατρικό ιστορικό, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις. Ο Φάκελος Ασθενούς περιέχει πλήρες αρχείο των κλινικών επαφών του ασθενή και υποστηρίζει δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την παροχή φροντίδας, όπως η τεκμηριωμένη υποστήριξη αποφάσεων, η διαχείριση ποιότητας, και η αναφορά αποτελεσμάτων.

Το σύστημα που θα δημιουργηθεί θα επιτρέπει την αλληλεπίδραση μεταξύ χρήστη και εγγράφου, καθώς ο χρήστης στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί το έγγραφο. Επιπλέον θα καταστεί εφικτός ο αυτόματος συσχετισμός όσων στοιχείων κρίνονται στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα, κάτι το οποίο αναμένεται να εξοικονομήσει χρόνο και κόστος.

https://www.ethnos.gr/health/article/240607/iatrikoifakeloiexetaseiskaiaktinografiesasthenondiathesimastoysgiatroysmetopathmaenoskoympioypshfiopoioyntai200ekatselides

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot