Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει όλο το σχέδιο για το ΕΣΥ την επόμενη ημέρα της άρσης των μέτρων
Στρωμένος με αγκάθια θα είναι ο δρόμος της επιστροφής του ΕΣΥ στην νέα πραγματικότητα από τη Δευτέρα 4 Μαΐου. Από τη μια το αποδεκατισμένο ΕΣΥ καλείται πλέον να σηκώσει το βάρος των τακτικών και επειγόντων περιστατικών αλλά και χειρουργείων και από την άλλη να αντιμετωπίσει τα περιστατικά του κορονοϊού, τα οποία φυσικά δεν πρόκειται να εξαφανιστούν ως δια μαγείας από τη μια μέρα στην άλλη.
Άλλωστε, οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων, αφού από την απόλυτη απραξία, οι πολίτες θα βγουν και πάλι στους δρόμους, ενώ τα χειρότερα αναμένονται από Σεπτέμβριο, όπου το ΕΣΥ θα δεχθεί και νέα διπλή επίθεση τόσο από τα κρούσματα γρίπης όσο και από SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19.
ειδικούς ελέγχους στις εισόδους των νοσοκομείων για να αποφευχθεί ο συνωστισμός,
ηλεκτρονική παρακολούθηση της λίστας των χειρουργείων απ’ ευθείας από το υπουργείο Υγείας ώστε να μην σημειώνονται παρακάμψεις
δημιουργία αποθεμάτων σε μάσκες, γάντια και άλλα μέσα προστασίας για όλο το προσωπικό.
Ειδικότερα, οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί στο σχέδιο για την επόμενη ημέρα του ΕΣΥ είναι:
Τα αποθέματα
Δημιουργία αποθέματος στις αποθήκες όλων των νοσοκομείων της χώρας μέσων ατομικής προστασίας όπως μάσκες, γάντια, ειδικές στολές ώστε να υπάρχει προετοιμασία και για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού που αναμένεται από τον Σεπτέμβριο.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Εθνος της Κυριακής», θα δημιουργηθεί ένα ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης τόσο των αποθεμάτων όσο και εκείνων που θα χρησιμοποιούνται ώστε να είναι γνωστό στο υπουργείο Υγείας ανά πάσα ώρα και στιγμή πόσα αποθέματα υπάρχουν στις αποθήκες. Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε η δυνατότητα για ακριβή καταγραφή των υλικών που υπάρχουν στις αποθήκες, ενώ κάθε νοσοκομείο διέθετε διαφορετικά είδη προς ιατρική χρήση λόγω και του ακατάστατου συστήματος προμηθειών που υπάρχει στο ΕΣΥ.
Το ειδικό σύστημα παρακολούθησης των αποθεμάτων θα ελέγχεται κεντρικά ώστε, όταν χρειάζεται, να γίνονται νέες προμήθειες σε Μέσα Ατομικής Προστασίας και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι που η ζήτηση πρόκειται να είναι περιορισμένη λόγω και της αναμενόμενης πτώσης του κύματος του ιού.
Τα χειρουργεία και οι επισκέψεις
Η επόμενη ημέρα μετά το «άνοιγμα» της χώρας θα βρει και τα νοσοκομεία να παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση, αφού αύριο Δευτέρα 4 Μαΐου ξεκινά με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς να λειτουργεί και πάλι το ΕΣΥ. Και αυτό διότι ξεκινούν οι χειρουργικές επεμβάσεις - οι μη επείγουσες - που είχαν μεταχρονολογηθεί από τους ασθενείς. Ταυτόχρονα, ξεκινούν όμως και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και οι εργαστηριακές εξετάσεις.
Προκειμένου να μην καταγραφεί συνωστισμός στα νοσοκομεία και υπάρξουν νέοι κίνδυνοι διασποράς του κορονοϊού, το υπουργείο Υγείας θα ορίσει ειδικές ομάδες ελέγχου στις εισόδους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα επαγρυπνούν 24 ώρες το 24ωρο ώστε να ελέγχεται η ροή των ασθενών.
Σε ότι αφορά στις χειρουργικές επεμβάσεις, ξεκινά να τίθεται και πάλι σε εφαρμογή η «λίστα χειρουργείου» σε κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά όπου είχαν μπει σε σειρά προτεραιότητας οι ασθενείς που χρειάζονταν επέμβαση πριν την υγειονομική κρίση.
Η λίστα θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά επίσης κεντρικά από το υπουργείο Υγείας αλλά και τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), ώστε να μην παρακάμπτεται η σειρά προτεραιότητας, ενώ πρώτοι για «νυστέρι» θα μπούνε όσοι αναμένουν να χειρουργηθούν μεγαλύτερο διάστημα αλλά και οι χρονίως πάσχοντες.
Ειδικές επιστημονικές ομάδες ανά νοσοκομείο, θα κρίνουν με επιστημονικά κριτήρια ποιοι πρέπει να προηγηθούν με βάση τον έλεγχο που θα γίνει στους φακέλους των ασθενών. Στόχος είναι πρωτίστως να μειωθούν οι αναμονές στις λίστες χειρουργείων από όσους είχαν εγγραφεί πριν από την υγειονομική κρίση.
Σε ότι αφορά τα εξωτερικά ιατρεία, διαλογή αναμένεται να υπάρξει και σε αυτά, αφού και πρώτα θα εξυπηρετηθούν όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα που μπορεί να κινδυνέψουν περισσότερο επειδή είχαν μείνει χωρίς εξετάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήδη έχει δοθεί εντολή να υπάρξει μία σταδιακή αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία όπου και πριν την κρίση έπρεπε κανείς να περιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα για να δει γιατρό.
Οι εργαζόμενοι
Ταυτόχρονα, μέσα στα Νοσοκομεία αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη Μαΐου ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού, ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο ενδονοσοκομειακών επιδημιών και μόλυνσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην πιθανότητα ενός νέου πιο ισχυρού κύματος του ιού.
Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι θα δοθεί βαρύτητα στην υποδοχή και διαχείριση ύποπτων περιστατικών αλλά και σε τεχνικές λεπτομέρειες νοσηλείας των πασχόντων. Το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να εκμηδενίσει τα περιστατικά μολύνσεων σε υγειονομικούς, καθώς στο πρώτο κύμα του κορονοϊού εκατοντάδες γιατροί και νοσηλευτές νόσησαν.
Νέα Κέντρα Υγείας μόνο για Covid-19
Ταυτόχρονα τις επόμενες ημέρες ξεκινά να αναπτύσσεται ένα νέο δίκτυο Κέντρων Υγείας και Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που θα είναι αποκλειστικά για την αντιμετώπιση περιστατικών Covid-19. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας θέλουν να απομονώσουν πλήρως στο άμεσο μέλλον τα περιστατικά της επιδημίας ώστε τα ύποπτα κρούσματα να μην απασχολούν τις εφημερίες των Νοσοκομείων και δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι διασποράς του νέου κορονοϊού.
Άλλωστε, επιδιώκουν στο νέο αναμενόμενο κύμα της επιδημίας να υπάρχει πλήρης διαχωρισμός στις Μονάδες Υγείας, ώστε να μη χρειαστεί όπως τώρα που χιλιάδες ασθενείς αναγκάστηκαν να αναβάλουν επισκέψεις σε γιατρούς και χειρουργεία.
Οι «καθαρές» Μονάδες Υγείας από κορονοϊό θα υποδέχονται μόνο περιστατικά που θα παρουσιάζουν τα συμπτώματα του ιού. Οι Μονάδες της ΠΦΥ αλλά και τα Κέντρα Υγείας του Covid -19 θα διασυνδεθούν με τις κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ που θα ξεκινήσουν τους δειγματοληπτικούς εργασιακούς ελέγχους για τον κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό.
e-Παρακολούθηση κρουσμάτων
Στο μεταξύ, θα αξιοποιηθούν όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα για την παρακολούθηση των κρουσμάτων της πανδημίας στη χώρα μας. Οι διαδικασίες θα αυτοματοποιηθούν άμεσα από το σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των περιστατικών με λοίμωξη covid-19, με την αξιοποίηση και του μητρώου ασθενών που δημιουργήθηκε πρόσφατα.
Παράλληλα, αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η χρήση νέων τεχνολογιών για την πρόβλεψη των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ ώστε να μπορούν να ετοιμάζονται κάθε φορά και τα απαραίτητα κρεβάτια με διαδικασίες εξπρές ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Και νέα κρεβάτια ΜΕΘ
Μετά τις δωρεές ιδιωτών σε εξοπλισμό και κρεβάτια εντατικής, θα αναπτυχθούν περαιτέρω κλίνες ΜΕΘ στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και Ιωαννίνων για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί συνολικά 1017 κρεβάτια ΜΕΘ σε διάφορα νοσοκομεία ανά την επικράτεια, από τις οποίες οι 351 είναι αποκλειστικά για covid.
Όπως δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος:
«Η ενδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς στους επόμενους μήνες καθώς η κοινωνία επανέρχεται σε μια μερική κανονικότητα. Η επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των εξωτερικών ιατρείων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας θα γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί τόσο η ασφάλεια των ασθενών όσο και του προσωπικού του Ε.Σ.Υ. Κάθε φορέας παροχής Υπηρεσιών Υγείας θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της επιτροπής των λοιμωξιολόγων όπως έγινε μέχρι σήμερα».