Έκρηξη κρουσμάτων φέρνουν οι τουρίστες – Τα νέα μέτρα και ο γεωγραφικός χάρτης της πανδημίας

Ιούλιος 11, 2020

Αυξάνονται ημέρα με την ημέρα τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, χτυπώντας πλέον δυνατά το «καμπανάκι» του κινδύνου.

Η κυβέρνηση έλαβε νέα μέτρα καθώς η εισροή θετικών στην Covid-19 από τα Βαλκάνια ήταν μεγάλη τις τελευταίες ημέρες. Ετσι, αρχής γενομένης από την Τρίτη τα ξημερώματα, από τον Προμαχώνα θα περνούν μόνο οι επισκέπτες που επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, ενώ το επόμενο 48ωρο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και όσον αφορά στο δεύτερο «μέτωπο» που «πολεμούν» ειδικοί και κυβέρνηση και δεν είναι άλλο από τη χαλάρωση των Ελλήνων πολιτών στην τήρηση αποστάσεων και χρήσης μάσκας. Μέχρι και την Κυριακή θα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 300 εντατικοί έλεγχοι.

Την ημερήσια καταγραφή με τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού από την άρση του lockdown ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες. Τα νέα περιστατικά ανήλθαν σε 60, με τα 42 εξ αυτών να είναι εισαγόμενα, να αφορούν δηλαδή σε επισκέπτες που ήρθαν στην Ελλάδα μετά το άνοιγμα του τουρισμού.

Η «φωτιά» που καίει στις χώρες της Βαλκανικής και αφορά σε νέο επιδημικό και σφοδρό κύμα της Covid-19 έχει επηρεάσει κατά πολύ τη χώρα μας. Τα θετικά κρούσματα που περνούν καθημερινά από το συνοροφυλάκιο του Προμαχώνα είναι πολλά. Μόνο χθες το πρωί καταγράφηκαν τουλάχιστον 29 θετικοί επισκέπτες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Με την ανησυχία κυβέρνησης και ειδικών επιστημόνων να είναι έκδηλη, χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και αποτιμήθηκαν τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, εξέφρασε την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και την ανησυχία του για την υγειονομική κατάσταση στα Βαλκάνια.

Στην τηλεδιάσκεψη όλων των αρμοδίων για την υγειονομική κρίση που μαστίζει τον πλανήτη τους τελευταίους έξι μήνες αποφασίστηκαν πρόσθετα μέτρα. Σύμφωνα με αυτά:

Οσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους από τις 6.00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου 2020 από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν από την άφιξη στην Ελλάδα.
Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για το λόγο αυτόν, δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους, πάνω από 300, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή.
Τη Δευτέρα, σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων και όλα τα σενάρια θα είναι πλέον στο τραπέζι. Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι η δυνατότητα υπερμεταδόσεων από εστίες έντονου συγχρωτισμού, όπως εκδηλώσεις και πανηγύρια, όπου είναι δυνατό να παρευρίσκονται ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, προκαλώντας «ντόμινο» δεκάδων μολύνσεων.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης τόνισε ότι «δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση». Πρόσθεσε ότι «το άνοιγμα της χώρας πρέπει να γίνεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών». Επέμεινε δε στην αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων που έχουν προβλεφθεί, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στη λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε: «Η αύξηση στα εισαγόμενα και στα εσωτερικά κρούσματα χτυπά καμπάνα κινδύνου. Απαιτεί να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό. Διότι ο κορονοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. Υπαγορεύει, ταυτόχρονα, πρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις. Κυρίως, από τις γειτονικές, βαλκανικές χώρες».

Τα εγχώρια και τα «ορφανά»

Εκτός από τα εισαγόμενα περιστατικά της Covid-19, αύξηση παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα και στα εγχώρια. Συνολικά, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου έχουν καταγραφεί 326 περιστατικά κορονοϊού. Εξ αυτών, η συντριπτική πλειονότητα, τα 195, είναι εισαγόμενα. Υπάρχουν, όμως, και 131 εγχώρια περιστατικά, τα περισσότερα από τα οποία εντοπίζονται κυρίως στη Θράκη, με την Ξάνθη να κρατά τα πρωτεία στα θετικά κρούσματα του ιού.

Το τελευταίο διήμερο, όμως, καταγράφεται μια ξαφνική αύξηση και στα περιστατικά που διαπιστώνονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Χθες, καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα στην Αττική και οκτώ στη Θεσσαλονίκη, ενώ την αμέσως προηγούμενη ημέρα είχαν δηλωθεί επτά και έξι περιστατικά αντιστοίχως. Τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ χθες δεν είχε αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή με άγνωστη πηγής μετάδοσης, γεγονός που αποδυναμώνει την ιχνηλάτηση και αυξάνει τον κίνδυνο πλήθος άγνωστων στις υγειονομικές αρχές κρουσμάτων.

Στο μεταξύ, πολλές περιφερειακές ενότητες έχουν εμφανιστεί στο χάρτη με τις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά, αναφέρονται η Θάσος, η Κέρκυρα και η Αιδηψός, η Κάρπαθος, η Σύρος και η Χαλκιδική.

Σημειώνεται ότι από τα 42 εισαγόμενα, τα 40 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και τα δύο προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο κατά του ιού σε εργαστήρια.

Ο πιο κρίσιμος παράγοντας για τη μείωση της διασποράς της νόσου είναι κατά τους ειδικούς η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής.

«Τώρα βλέπουμε ότι αυξάνονται τα εγχώρια κρούσματα. Ηταν όμως θέμα χρόνου να συμβεί αυτό. Στο Ισραήλ που χαλάρωσαν υπερβολικά μετά την αρχική τους επιτυχία έχουν πλέον ένα δεύτερο κύμα της νόσου. Πρέπει να ανησυχήσουμε πολύ; Οχι αν α) αρχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα: μάσκες, φυσική απόσταση, μέτρα υγιεινής, β) προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους», γράφει σε ανάρτησή του στο facebook ο καθηγητής του London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους Διεθνείς Οργανισμούς για θέματα που αφορούν στην πανδημία, Ηλίας Μόσιαλος.

Προσθέτει ότι έχει επίσης σημασία η ποιοτική ανάλυση των κρουσμάτων. «Αν δεν έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στις ευπαθείς ομάδες τότε δεν θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αν όμως αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της πιθανότητας διασποράς της νόσου στις ευπαθείς ομάδες. Επανερχόμαστε επομένως στα βασικά γιατί έχουμε ακόμη χρόνο για να αποφύγουμε τη μεγάλη διασπορά της νόσου. Να εφαρμόσουμε όλοι μας τα μέτρα. Και κυρίως τα δημόσια πρόσωπα».

Οι αριθμοί

60 νέα κρούσματα
42 εισαγόμενα
732 συνολικά τα κρούσματα
0 επιπλέον θάνατοι
193 θάνατοι συνολικά μέχρι χθες
963 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό
962 περιστατικά είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα
9 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
Από την έντυπη έκδοση

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot