“Ας είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολες καταστάσεις στον τουρισμό μας το 2020»

Μάρτιος 18, 2020

Άρθρο του Μάνου Κόνσολα στα “ΝΕΑ”

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε με την πανδημία του κορωνοϊού απαιτούν δύο πράγματα: Ευθύνη και Αλήθεια.

Θα ήταν ανεύθυνο να κρύβει κανείς ή να προσπαθήσει να ωραιοποιήσει και να αμβλύνει την πραγματική εικόνα που διαμορφώνεται για τον τουρισμό μας και η οποία είναι πολύ δύσκολη.

Με αίσθημα ευθύνης και χωρίς να έχω την ελάχιστη πρόθεση να αποκρύψω την αλήθεια και την πραγματικότητα, διατυπώνω ξεκάθαρα την άποψη ότι ο τουρισμός, ο πιο δυναμικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας, θα πληγεί από τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει η πανδημία. Κανείς δεν είναι σε θέση να υπολογίσει με ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς, όλοι, όμως, ελπίζουμε να μην είναι δυσθεώρητο.

Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι θα μετρήσουμε απώλειες το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι οποίες δεν θα είναι ευκαταφρόνητες.

Εταιρείες κολοσσοί, όπως η Carnival, η MSC και η Celestyal Cruises, ανέστειλαν τα προγράμματα κρουαζιέρας στη Μεσόγειο μέχρι την 1η Μαΐου, ενώ η κυβέρνηση – προκειμένου να προασπίσει τη δημόσια υγεία – προχώρησε στην απαγόρευση προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να προσθέσουμε και την απαγόρευση διεξαγωγής συνεδρίων.

Η αναστολή λειτουργίας των κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων μέχρι τις 30 Απριλίου, περιλαμβάνει και την περίοδο του Πάσχα, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τουριστικούς προορισμούς, αλλά και στον εσωτερικό τουρισμό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, την αναστολή και απαγόρευση πτήσεων από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, αρχικά για 30 μέρες, αλλά και την έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη.

Είναι αδύνατο να μην υπάρχουν συνέπειες όταν το 65% των τουριστών στην Ελλάδα και το 68% των εσόδων μας προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρκεί να σκεφτούμε την ψυχολογία και το κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή, για να είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολες καταστάσεις στον τουρισμό μας σε αυτή την περίοδο.

Οι συνθήκες μάς υπερβαίνουν και η κυρίαρχη προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, είναι η διασφάλιση της υγείας των πολιτών, όλα τα άλλα έπονται.

Ελπίζουμε τη θερινή περίοδο να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, με την προϋπόθεση ότι θα έχει ελεγχθεί, φυσικά, η εξάπλωση του ιού, όμως, δεν είναι βέβαιο ότι οι απώλειες θα μετριαστούν.

Ο τουρισμός επηρεάζει την πορεία της εθνικής μας οικονομίας, όσο κανένας άλλος τομέας, αφού η άμεση ή έμμεση συνεισφορά του στο ΑΕΠ ξεπερνά το 30% και αντίστοιχα το 25% στην απασχόληση. Επηρεάζει και τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας, αφού η επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης εξαρτάται από τον τουρισμό.

Η διαπίστωση αυτή επιβάλλει τη δημιουργία μηχανισμού καταγραφής των συνεπειών της πανδημίας στον τομέα του τουρισμού. Η καταγραφή αυτή, αποτελεί αδήριτη ανάγκη για να τεθούν ακριβή δεδομένα στους εταίρους μας, ειδικά στο πλαίσιο λήψης των αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και να υπάρξει ακριβής στόχευση και εξειδίκευση των μέτρων στήριξης που θα πρέπει να πάρει η Πολιτεία.

Στον μηχανισμό αυτό θα μπορούσαν να συνεισφέρουν με στοιχεία τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εργασίας, η Τράπεζα της Ελλάδας, η ΕΛ.ΣΤΑΤ, ο ΣΕΤΕ, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

Για να διεκδικήσουμε μέτρα στήριξης από την Ε.Ε., αλλά και για να συγκεκριμενοποιήσουμε πολιτικές και μέτρα, χρειαζόμαστε τεκμηρίωση.

Επιπρόσθετα, τα στοιχεία που θα εξαχθούν, θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού, όχι μόνο για τον τουρισμό μας, αλλά και για το παραγωγικό πρότυπο της χώρας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα τα “ΝΕΑ” την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

 

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot