Οι Ευρωπαίοι διψασμένοι για ταξίδια αψηφούν την ευρωπαϊκή κρίση και τις πολιτικές αναταραχές και σημειώνουν ρεκόρ ταξιδιών φέτος. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το 2014 ο αριθμός των ταξιδιών στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά τρία τοις εκατό, φθάνοντας σε νέο ρεκόρ.
Σύμφωνα με την έκθεση ΙΤΒ World Travel Trends Report, η οποία συντάχθηκε από την IPK, προορισμοί, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο επωφελήθηκαν από αυτή την “έκρηξη”.
Όλα τα σημάδια δείχνουν ανάπτυξη και το 2015 Οι Ευρωπαίοι αρνήθηκαν να μην ταξιδέψουν φέτος .
Παρ’ όλο που η Ευρώπη μαστίζεται από την χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και αντιμετωπίζει κινδύνους όπως η κρίση στην Ουκρανία, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική οι Ευρωπαίοι ταξίδεψαν σε μακρινούς προορισμούς συχνότερα. Σε σύγκριση με το περασμένο έτος υπήρξε τρία τοις εκατό αύξηση των ταξιδιών στο εξωτερικό, η οποία ήταν κατά μέσο όρο μικρότερη.
Αντίθετα, οι δαπάνες ανά διανυκτέρευση αυξήθηκαν κατά τέσσερα τοις εκατό. Το διαδίκτυο γίνεται για τους Ευρωπαίους όλο και πιο δημοφιλές εργαλείο για την πραγματοποίηση κρατήσεων. Οι κρατήσεις μέσω διαδικτύου αυξήθηκαν κατά επτά τοις εκατό, ενώ οι κρατήσεις μέσω ταξιδιωτικών γραφείων παρέμειναν στάσιμες. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2014 τα ταξίδια αναψυχής αυξήθηκαν κατά πέντε τοις εκατό, με τον τουρισμό πόλεων να σημειώνει σημαντική αύξηση (10 τοις εκατό).
Αντίθετα, οι διακοπές στο χιόνι και στην ύπαιθρο εμφάνισαν μείωσή. Ο επαγγελματικός τουρισμός αυξήθηκε μόνο κατά ένα τοις εκατό.
Ωστόσο, μια νέα τάση έχει προκύψει, το MICE travel γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, ενώ τα συμβατικά επαγγελματικά ταξίδια μειώθηκαν κατά τρία τοις εκατό λόγω των περιορισμών του budget. Φέτος , οι κύριες αγορές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στα ταξίδια εξωτερικού συμπεριλαμβανομένου της Ελβετίας (συν επτά τοις εκατό), τη Δανία(συν έξι τοις εκατό), και την Πολωνία(συν επτά τοις εκατό), καθώς και η Σουηδία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, (και στις τρείς χώρες παρουσιάστηκε αύξηση πέντε τοις εκατό).
Εκτός από την Ισπανία ,καμία από τις πιο επιτυχημένες κύριες αγορές δεν άνηκε στην ευρωζώνη. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, παρουσίασε δύο τοις εκατό αύξηση. Στο συν τρία και δύο τοις εκατό, αντίστοιχα, η ιταλική και η γαλλική αγορά ανέκαμψαν παρά τις αδύναμες οικονομίες των χωρών τους. Φέτος, η ρωσική αγορά παρουσίασε μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα, η οποία οφείλεται στις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετώπισε.
Φέτος ο αριθμός των ταξιδιών που οργανώθηκαν στην Ευρώπη, η οποία είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά σε όρους όγκου, αυξήθηκε κατά τρία τοις εκατό.
Το 2014 τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων ήταν ακόμη πιο δημοφιλή με τους Ευρωπαίους. Έτσι, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των ταξιδιών στην Ασία αυξήθηκε κατά επτά τοις εκατό, και εκείνα της Βορείου Αμερικής και της Καραϊβικής κατά έξι τοις εκατό, τα ταξίδια των Ευρωπαίων στη Νότια Αμερική και τον Ειρηνικό αυξήθηκαν κατά πέντε τοις εκατό. Ο αριθμός των ταξιδιών προς στην Αφρική αυξήθηκε επίσης ελαφρώς. Ωστόσο, περαιτέρω εξελίξεις πρέπει να αναμένονται, λόγω του ξέσπασματος της επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Ευρωπαίοι είναι αισιόδοξοι όσον αφορά τα σχέδια τους για ταξίδια το 2015.
Συνολικά, τα ταξίδια σε προορισμούς εκτός Ευρώπης που πρόκειται να αναληφθούν από τους Ευρωπαίους αναμένεται να αυξηθούν κατά τρία τοις εκατό, κάτι το οποίο θα μπορούσε να σημάνει άλλο ένα έτος της σταθερής ανάπτυξης.
Στο συν επτά τοις εκατό, το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κύριες αγορές, μαζί με αυτή της Ελβετίας, της Πολωνίας και της Ρωσίας με την αύξηση σε αυτές τις χώρες να εκτιμάται στο τέσσερα τοις εκατό. Τα ταξίδια που αναλήφθηκαν από την γερμανική αγορά προβλέπεται να αυξηθούν κατά δύο τοις εκατό. Για άλλη μια φορά, η Ευρώπη ήταν ένας πολύ δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός και παρουσίασε διψήφια νούμερα στην αύξηση των επισκεπτών από την Κίνα, την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Φέτος, η Ευρώπη ήταν επίσης πολύ δημοφιλής προορισμός για τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Συνολικά, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων στην Ευρώπη αυξήθηκε σε 413 εκατομμύρια, μια αύξηση της τάξης του 4,2 τοις εκατό. Νότια και Βόρεια Ευρώπη σημείωσαν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ( συν επτά τοις εκατό). Οι χώρες που προηγούνται στην κατάταξη είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: