Οι προγραμματικές προτάσεις ανάπτυξης του ιατρικού και ιαματικού τουρισμού ήταν το θέμα της κοινής συνεδρίασης των Τομέων Τουρισμού και Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.
Στη συνεδρίαση ήταν παρών και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Πρόεδρος I.H.T.C (International Health Tourism Center), κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο στις προοπτικές που διανοίγονται για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας.
Ο Τομεάρχης Υγείας, κ. Βασίλης Οικονόμου, ο Τομεάρχης Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας και ο Αν. Τομεάρχης Υγείας, κ. Ιάσονας Φωτήλας, επισήμαναν ότι ο Τουρισμός Υγείας συνδέεται με την πρόταξη των ποιοτικών στοιχείων στον ελληνικό τουρισμό, με τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, το άνοιγμα σε νέες αγορές και το μεγάλο στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.
Ανέφεραν ότι τα έσοδα από τον Τουρισμό Υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνούν, ετησίως, τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, με 30 εκατομμύρια επισκέπτες και αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού με ρυθμό ανάπτυξης 20-25% σε ετήσια βάση.
Οι Τομεάρχες αναφέρθηκαν στις κυριότερες προγραμματικές προτάσεις που αποτελούν αντικείμενο εργασίας του Τομέων Τουρισμού και Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, όπως:
- Η διαμόρφωση ενός πλαισίου για την πιστοποίηση των παρόχων που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του τουρισμού υγείας, σύμφωνα με τα standards που θέτουν διεθνείς οργανισμοί.
Στόχος η διασφάλιση της ποιότητας και της πιστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην ασφάλεια και τις προδιαγραφές των υποδομών, στην εκπαίδευση του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού, στην διασφάλιση της ατομικότητας και της εμπιστευτικότητας προσωπικών δεδομένων και σε πολλά άλλα.
- Η θεσμοθέτηση αναπτυξιακών κινήτρων για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού υγείας.
Αυτό προϋποθέτει μια νέα προσέγγιση στον αναπτυξιακό νόμο, που θα συνδέει τις ενισχύσεις με τη βιωσιμότητα, το εύρος της επένδυσης αλλά και τον αριθμό των θέσεων εργασίας που αυτή δημιουργεί μαζί με φορολογικά κίνητρα.
- Η δημιουργία Cluster συνεργατικών σχηματισμών ανάμεσα σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ξενοδοχεία αλλά και σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
- Η παροχή υπηρεσιών και η δημιουργία υποδομών στον Τουρισμό Υγείας με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και υποδομές, είναι αυτές που θα προσελκύσουν επισκέπτες με υψηλό εισόδημα που θα συμβάλλουν στην αύξηση των τουριστικών εσόδων, όπως:
- Η συνεργασία ξενοδοχείων με κέντρα αιμοκάθαρσης.
- Η δημιουργία κέντρων αποκατάστασης με υποδομές φιλοξενίας.
- Η δημιουργία υποδομών ιαματικού τουρισμού για τουρίστες με μυοσκελετικές παθήσεις ή με νευρολογικές παθήσεις αλλά και για τουρίστες που ανήκουν στην τρίτη ηλικία.
- Η στόχευση σε συγκεκριμένες αγορές για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, οι Σκανδιναβικές χώρες και χώρες της Μέσης Ανατολής.
Παράλληλα, πρέπει να προωθηθεί η υπογραφή διακρατικών συμφωνιών και συμβάσεων συνεργασίας με Ασφαλιστικά Ταμεία του εξωτερικού.
- Η διαμόρφωση κανονιστικού πλαισίου για τον καθορισμό του τρόπου διανομής των ιαματικών φυσικών πόρων και για τους κανόνες λειτουργίας των κέντρων ιαματικής ιατρικής.
- Η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα αναγνωρίζονται οι μονάδες ιαματικής θεραπείας, τα κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού και τα κέντρα θαλασσοθεραπείας ως μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Σε δήλωσή τους οι τρεις Τομεάρχες τονίζουν:
«Στη Νέα Δημοκρατία διαμορφώνουμε και επεξεργαζόμαστε ενιαίες προγραμματικές προτάσεις και κυρίως άμεσα εφαρμόσιμες για την επόμενη μέρα, με ρεαλισμό και συνέπεια.
Προτεραιότητά μας αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο για τον ιατρικό και ιαματικό τουρισμό και οι προϋποθέσεις ανάπτυξής τους συνδέονται με τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό».