«Έχουμε ήδη πληρώσει 252 εκατ. ευρώ ή αλλιώς το 90% των οφειλομένων στους ξενοδόχους για το 2020» απαντά η TUI στην ερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή περί «στάσης πληρωμών στους Έλληνες ξενοδόχους»
Δεν έχουν περάσει ούτε δύο εβδομάδες από τις ανακοινώσεις του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού στην Ευρώπη ότι σκοπεύει να επεκτείνει την τουριστική σεζόν στην Ελλάδα και το Νοέμβριο για ταξίδια που περιλαμβάνουν τις δύο βασικότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο και ήδη η TUI ανακρούει πρύμναν, ελέω κορωνοϊού, για τα ταξίδια των Βρετανών.
Παράλληλα, από τη Γερμανία, την πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, η οποία παραμένει επί του παρόντος ανοικτή, τα πράγματα στενεύουν επίσης, με δεδομένες τις συστάσεις στη χώρα για αποφυγή ταξιδίων στο εξωτερικό.
Σημειωτέον ότι η Ελλάδα, σε αυτή τη δύσκολη σεζόν Covid- 19 είναι ο πρώτος προορισμός για τους πελάτες του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού στην Ευρώπη που πέρυσι διακίνησε 3 εκατ. ξένους επισκέπτες στη χώρα μας (κυρίως Γερμανούς και Βρετανούς), εξ’ ού και το πλάνο για επέκταση της σεζόν μέσα στο Νοέμβριο με απώτερο στόχο φέτος να πιαστεί -έστω- ο στόχος του 1 εκατ. επισκεπτών.
Πλέον, με τα νέα δεδομένα και την πανδημία να επελαύνει σε όλη την Ευρώπη είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να «πιαστούν» οι στόχοι όσο εντείνεται η έξαρση των κρουσμάτων πανευρωπαϊκά. Από πλευράς της TUI διευκρινίζει στους πελάτες της για τα ταξίδια από την Αγγλία ότι αν οι διακοπές τους ακυρώνονται, οι επιλογές τους θα περιλαμβάνουν και την μετάθεση της κράτησης με πιστωτικό (το οποίο θα είναι εγγυημένο και θα περιλαμβάνει κάποιο κίνητρο) ή θα μπορούν να λάβουν επιστροφή χρημάτων.
Την ίδια στιγμή, το θέμα των πληρωμών του ταξιδιωτικού οργανισμού με έδρα το Αννόβερο προς τους Ελληνες ξενοδόχους έφτασε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή, με τον τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Δωδεκανήσου Νεκτάριο Σαντορινιό, την τομεάρχη Τουρισμού και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου καθώς και 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να καταθέτουν ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Τουρισμού «σχετικά με τον κίνδυνο μη βιωσιμότητας των επιχειρήσεων καταλυμάτων της χώρας, μετά την ανακοίνωση της TUI για παύση πληρωμών», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται.
«Η ανακοίνωση- βόμβα της TUI προς τους Ελληνες ξενοδόχους κάνει λόγο για μερική αποπληρωμή μέχρι του 25% των οφειλών, εντός του 2020 και επανέναρξη των διαδικασιών εξόφλησης, από την άνοιξη του 2021 και μετά, δηλαδή μετά και την επίσημη έναρξη της επόμενης τουριστικής σεζόν, καταδικάζοντας έτσι σε οικονομική ασφυξία, όσους επιχειρηματίες άνοιξαν φέτος τα καταλύματά τους», επισημαίνεται στην ερώτηση.
«Την ώρα που ο τζίρος των περισσότερων τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας κινήθηκε, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μεταξύ του 20%- 40%, εύκολα γίνεται κατανοητό ότι οι ιδιοκτήτες των περισσότερων καταλυμάτων βρίσκονται στο όριο της βιωσιμότητας και η ήδη ανακοινωμένη στάση πληρωμών, μιας τέτοιου βεληνεκούς και βαρύτητας, για την κίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα, εταιρείας tour operator, συμβάλει δραματικά στην επερχόμενη αύξηση λουκέτων στον κλάδο και σε μια εφιαλτική ύφεση.
»Η στάση πληρωμών της TUI αναμένεται να συμπαρασύρει εργαζόμενους, πρωτογενή τομέα και άλλους σχετικούς, με τον τουρισμό, κλάδους, κυρίως στα νησιά. Με δεδομένη τη στενή συνεργασία που φέτος είχε αναπτύξει η κυβέρνηση με την TUI, προχωρώντας ακόμη και σε ρυθμίσεις αναφορικά με τη διευκόλυνση μεταφοράς επιβατών, που σε μεγάλο βαθμό μπορούσαν να θεωρηθούν και προνομιακές, οφείλει τώρα να παρέμβει, προστατεύοντας τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις».
Οι υπουργοί Τουρισμού και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.κ. Χάρης Θεοχάρης και Αδωνις Γεωργιάδης ερωτήθηκαν πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν την ξαφνική ανακοίνωση- βόμβα για στάση πληρωμών, του μεγαλύτερου tour operator που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, αν σχεδιάζεται από τα αρμόδια υπουργεία η στήριξη του κλάδου με πιο ουσιαστικά, adhoc και αξιοποιήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, που όμως δεν θα οδηγούν στον δανεισμό και δε θα λειτουργούν ως καταλύτης για περισσότερα λουκέτα; Επίσης, αν «η πολύ καλή συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού με την TUI, η οποία επισφραγίστηκε και από την πρόσφατη απόφαση διάθεσης ποσού περίπου 1 εκατ. ευρώ, μέσω του ΕΟΤ, για διαφημιστικούς λόγους ανάδειξης του ελληνικού προορισμού, πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για κάποια θεσμική παρέμβαση ώστε να αποπληρωθούν οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από τον συγκεκριμένο tour operator».
Aπό την πλευρά της, πριν τις απαντήσεις των αρμοδίων υπουργών, η ΤUI στην οποία απευθύνθηκε το newmoney επισημαίνει ότι «προχώρησε σε ένα σημαντικό μέρος προπληρωμών στους ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020 συνολικού ύψους 252 εκατ. ευρώ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι των δύσκολων -γεμάτων προκλήσεων- συνθηκών με σημαντικούς περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια, λόγω της πανδημίας.
»Οι συνθήκες στον τουρισμό παραμένουν άστατες και αναμένονται αντίστοιχα ευμετάβλητες και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η TUI, ως ένας αξιόπιστος συνεργάτης, συνεχίζει αυτή την περίοδο να εργάζεται μαζί με τους ξενοδόχους με τους οποίους διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις στους προορισμούς ανά την Ελλάδα και ποσοστό κοντά στο 90% των οφειλομένων πληρωμών έχει ήδη διευθετηθεί.
»Η TUI πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις για την επέκταση της σεζόν στην Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι και το Νοέμβριο του 2020 και για την ενίσχυση του τουριστικού της προγράμματος στη χώρα το 2021, κινήσεις που είναι προς όφελος του ελληνικού τουρισμού συνολικά και των ίδιων των ξενοδόχων. Με δεδομένες αυτές τις -σημαντικές- επενδύσεις, πραγματοποιούμε συζητήσεις με τους στρατηγικούς μας εταίρους στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσουμε περαιτέρω τις δραστηριότητές μας την επόμενη τουριστική σεζόν».
Πηγή: newmoney.gr