Η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας έφτασε στο κορύφωμα της φετινής σεζόν σε ποσοστό 83,7%, την εβδομάδα από 9 έως 15 Αυγούστου, με τις συνεχούς λειτουργίας μονάδες το ίδιο διάστημα να σημειώνουν πληρότητα 70,8%. Μεγέθη αμφότερα εντυπωσιακά βελτιωμένα από το 2020, αν και απέχουν ακόμα από εκείνα του 2019.
Τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων παρουσίασαν τις υψηλότερες πληρότητες καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, ενώ γεωγραφικά οι υψηλότερες επιδόσεις καταγράφηκαν στις περιφέρειες της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου. Η μέση ημερήσια τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας κορυφώθηκε στα 134 ευρώ τον Αύγουστο, ενώ για το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας, στα 120 ευρώ την ίδια περίοδο.
Αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων από τα αποτελέσματα της έρευνας «Εβδομαδιαία εξέλιξη τιμής και πληρότητας περιόδου Ιουνίου – Οκτωβρίου 2021», που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) σε δείγμα της τάξης του 5% του συνόλου των ελληνικών ξενοδοχείων, ο αριθμός του οποίου ξεπερνά τις 10.000 μονάδες.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, σημειώνει πως «η εικόνα της χώρας μας έχει ενισχυθεί και αυτό αποτυπώνεται στην ισχυρή ζήτηση και για το 2022», αλλά προειδοποιεί πως «η άρση των μέτρων στήριξης (σ.σ. του τουρισμού) δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι οριζόντια σε ένα περιβάλλον με παντελή έλλειψη προκαταβολών και κατηγορίες ξενοδοχείων να συνεχίζουν να υπολειτουργούν στις πόλεις και τους ορεινούς όγκους».
Σε κάθε περίπτωση, «η ανθεκτικότητα της ελληνικής φιλοξενίας και η επαναφορά του κλάδου σε καλύτερα από τα αναμενόμενα επίπεδα» είναι πλέον γεγονός, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΞΕΕ. Ωστόσο γίνεται σαφές πως η ανάκαμψη του τουρισμού δεν ήταν οριζόντια και η διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα ήταν βραχύβια. Υπενθυμίζεται πως η European Travel Commission (ETC) εκτιμάει πως η ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2024, αν και η Ελλάδα ενδέχεται να ανακάμψει πλήρως πολύ νωρίτερα, όπως τουλάχιστον δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, επικαλούμενος και τη σημαντική αύξηση των διαθεσίμων θέσεων για Ελλάδα στους νέους προγραμματισμούς των αεροπορικών εταιρειών.
Η μέση ημερήσια τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας κορυφώθηκε στα 134 ευρώ τον Αύγουστο.
Επιστρέφοντας στις φετινές πληρότητες, η μελέτη του ΞΕΕ αποκαλύπτει πως η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων (με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και τα κλειστά ξενοδοχεία) άγγιξε τον Αύγουστο το 74,8%, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2020 η πληρότητα στα ξενοδοχεία της χώρας διαμορφώθηκε στο 29,8%, αποτέλεσμα που δικαιώνει την απόφαση της πολιτείας για άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα του περασμένου Μαΐου, σχολιάζουν οι συντάκτες της μελέτης.
Ειδικότερα για τον μήνα Σεπτέμβριο η πληρότητα διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στο 58,4%. Σημειώνεται ότι η πληρότητα του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε από σχετικά υψηλά επίπεδα, για να κατέλθει τελικά στο 58,4% λόγω του σταδιακού κλεισίματος των ξενοδοχείων της περιφέρειας, αλλά και της χαμηλής πληρότητας των μονάδων της Αττικής, οι οποίες είναι ακόμη πολύ μακριά από τις κανονικές τους επιδόσεις τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, καθώς οι αγορές επιχειρηματικών ταξιδιών, συνεδρίων και εκθέσεων δεν έχουν ανακάμψει ακόμη.
Μεσοσταθμικά επίσης τον Οκτώβριο σε Κρήτη και νησιά Νοτίου Αιγαίου η πληρότητα ανήλθε στο 58,9% και 55,7% αντίστοιχα, ποσοστό που καταδεικνύει ότι στις περιοχές αυτές καταγράφηκε μετατόπιση της τουριστικής περιόδου, δεδομένου ότι η σεζόν ξεκίνησε ουσιαστικά στις αρχές Ιουλίου. Οπως και ότι κατέγραψαν τις υψηλότερες επιδόσεις. Τα 4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία παρουσίασαν τις υψηλότερες πληρότητες, ωστόσο σημειώνεται πως το 76% των ελληνικών ξενοδοχείων ανήκει στις κατηγορίες αστεριών 3, 2 και 1.
«Πήραμε ένα rebound καλύτερο του αναμενομένου. Κι αυτό δεν αφορά μόνον τον Αύγουστο. Η αξία του φαίνεται ήδη στα τουριστικά έσοδα και θα φανεί έτι περαιτέρω στα δημόσια έσοδα του κράτους και τις τσέπες των πολιτών, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός. «Δεν θα πρέπει όμως να ξεχάσουμε πως οι προκλήσεις είναι εδώ και έχουμε μπροστά μας 6 μήνες αβεβαιότητας και σκληρής δουλειάς σε δύο στρατηγικούς άξονες», είπε, προσδιορίζοντάς τους στη συνέχιση της στήριξης των επιχειρήσεων που ακόμα πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τον μακροχρόνιο σχεδιασμό «προκειμένου να χτίσουμε την επόμενη ημέρα της φιλοξενίας».
Πηγή kathimerini.gr