Την πεποίθηση του ότι απαιτείται μια διακριτή μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές, διαμονή και εστίαση ώστε να αντιμετωπισθεί "η μεγαλύτερη κρίση που πέρασε ποτέ ο ελληνικός τουρισμός", αποκαλύπτει ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Tornos News.
Όπως τονίζει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απώλειας της φετινής σεζόν, "ασφαλή εκτίμηση κανείς δεν μπορεί να κάνει...είναι δεδομένο ότι το πρώτο εξάμηνο θα καταγράψουμε απώλειες, λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί. Ακόμα και αν εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και υπάρξει ύφεση στα κρούσματα, δεν υπάρχει βεβαιότητα για μια καλή τουριστική σαιζόν. Φτάνει να δει κανείς το κλίμα και τις συνθήκες που επικρατούν στις ευρωπαϊκές χώρες, που αποτελούν και τον βασικό τροφοδότη με επισκέπτες του ελληνικού τουρισμού. Θέλω να είμαι ειλικρινής με όλους, δεν θέλω να χαϊδεύω αυτιά. Δυστυχώς, η ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά, κυρίως, ο φόβος των ανθρώπων αποτελούν ανασχετικό παράγοντα για τον τουρισμό."
Συνεπώς, η "επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη" κι ο αρμόδιος υφυπουργός υπογραμμίζει ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι "μια εκτίναξη της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού μας."
Ο κ. Κόνσολας διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα. "Δεν υπάρχει ανεξάντλητη πηγή χρημάτων, ούτε το Κράτος μπορεί να συντηρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους, καμία οικονομία δεν αντέχει να κάνει κάτι τέτοιο," εξηγεί.
Αποστέλλει δε ένα βαρυσήμαντο μήνυμα προς τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού, στην παρούσα, εξαιρετικά δυσμενή και κρίσιμη συγκυρία:
"Τα πράγματα είναι δύσκολα και πρέπει όλοι να έχουμε πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας. Κυρίως, όμως, πρέπει να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή, πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη όλοι μαζί. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες μέσα στο 2020, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για μια άμεση ολική επαναφορά και ενίσχυση της δυναμικής του τουρισμού μας. Από τους ανθρώπους του τουρισμού ποτέ δεν έλειψαν οι δημιουργικές ιδέες, ούτε τώρα θα λείψουν. Δεν θα μας γονατίσουν οι δυσκολίες, η Ελλάδα στον τουρισμό είναι καταδικασμένη να κάνει πορεία πρωταθλητισμού, να κοιτάζει πάντα ψηλά."
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
1. Κύριε Κόνσολα, ποια είναι η εκτίμηση σας; Υπάρχει περίπτωση να διασωθεί η φετινή τουριστική σαιζόν;
Ο τουρισμός μας θα περάσει τη μεγαλύτερη κρίση, που έχει περάσει ποτέ. Ασφαλή εκτίμηση κανείς δεν μπορεί να κάνει, κ. Θωμάκο. Είναι δεδομένο ότι το πρώτο εξάμηνο θα καταγράψουμε απώλειες, λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί. Ακόμα και αν εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και υπάρξει ύφεση στα κρούσματα, δεν υπάρχει βεβαιότητα για μια καλή τουριστική σαιζόν. Φτάνει να δει κανείς το κλίμα και τις συνθήκες που επικρατούν στις ευρωπαϊκές χώρες, που αποτελούν και τον βασικό τροφοδότη με επισκέπτες του ελληνικού τουρισμού. Θέλω να είμαι ειλικρινής με όλους, δεν θέλω να χαϊδεύω αυτιά. Δυστυχώς, η ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά, κυρίως, ο φόβος των ανθρώπων αποτελούν ανασχετικό παράγοντα για τον τουρισμό.
2. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορεί να στηριχθεί ο τουρισμός και ποιοι είναι αυτοί;
Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη. Θα χρειαστούν παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας για αντιμετωπίσουμε το ισχυρό πλήγμα που δέχεται ο τουρισμός μας.
Θα χρειαστεί σίγουρα η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης του τουρισμού και να ενισχύσει τη ζήτηση. Μία χρηματική ενίσχυση σε κάθε ευρωπαίο πολίτη που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ταξίδι στο εξωτερικό, προκειμένου να επιλέξει ο ίδιος ποια χώρα θα επισκεφθεί και για να ενισχυθεί ο τουρισμός, θα ήταν ένα θετικό μέτρο.
Παράλληλα, κύριε Θωμάκο, υπάρχουν πολιτικές που μπορούμε να αναλάβουμε και εμείς. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται σχέδιο για την ενίσχυση του τομέα του τουρισμού. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια εκτίναξη της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού μας. Αυτή, μπορεί να προέλθει μέσα από μια διακριτή μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, στη διαμονή και στην εστίαση, παράλληλα με τη μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων που θα επιτρέψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.
3. Η κυβέρνηση πήρε κάποια μέτρα για τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους. Υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης;
Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, σε πρώτη φάση, αφορούν και στις επιχειρήσεις, αλλά και στους εργαζόμενους στον τουρισμό, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα. Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε, κ. Θωμάκο, αλλά τα περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα. Δεν υπάρχει ανεξάντλητη πηγή χρημάτων, ούτε το Κράτος μπορεί να συντηρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους, καμία οικονομία δεν αντέχει να κάνει κάτι τέτοιο. Η προσπάθεια που κάνουμε αυτή τη στιγμή - και αναφέρομαι στα μέτρα που πήραμε - επικεντρώνεται στο να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματική η πανδημία. Όλοι ελπίζουμε αυτό να γίνει σχετικά γρήγορα γιατί διαφορετικά τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.
4. Το μήνυμά σας στους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού, ποιο είναι;
Είναι ένα μήνυμα που στηρίζεται στην αλήθεια. Τα πράγματα είναι δύσκολα και πρέπει όλοι να έχουμε πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας. Κυρίως, όμως, πρέπει να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή, πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη όλοι μαζί. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες μέσα στο 2020, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για μια άμεση ολική επαναφορά και ενίσχυση της δυναμικής του τουρισμού μας. Από τους ανθρώπους του τουρισμού ποτέ δεν έλειψαν οι δημιουργικές ιδέες, ούτε τώρα θα λείψουν. Δεν θα μας γονατίσουν οι δυσκολίες, η Ελλάδα στον τουρισμό είναι καταδικασμένη να κάνει πορεία πρωταθλητισμού, να κοιτάζει πάντα ψηλά.
5. Προχωρήσατε πολύ γρήγορα, έχοντας και την αρμοδιότητα της τουριστικής εκπαίδευσης, στην ανάπτυξη ηλεκτρονικής υποδομής για να συνεχιστούν εξ αποστάσεως τα μαθήματα στις σχολές του Υπουργείου Τουρισμού. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό, ποιο ήταν το κόστος και αν είστε ικανοποιημένος από τη λειτουργία του νέου συστήματος.
Καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, που σημαίνει ότι οι σπουδαστές όλων των δομών τουριστικής εκπαίδευσης που εποπτεύει το Υπουργείο Τουρισμού, συνεχίζουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους από την ασφάλεια του χώρου τους ακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο το πρόγραμμα σπουδών τους.
Στο Υπουργείο Τουρισμού, το σύνολο των δομών εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού ανέρχεται σε δώδεκα (12), εκ των οποίων 2 Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ Ρόδου και Κρήτης), 8 ΙΕΚ σε 8 πόλεις της χώρας, 2 Σχολές Ξεναγών (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), 30 τμήματα μετεκπαίδευσης εργαζομένων στον τουρισμό σε 9 πόλεις της χώρας.
Η νέα αυτή εκπαιδευτική διαδικασία, κύριε Θωμάκο, εφαρμόζεται στις εκπαιδευτικές μας δομές με την πολύτιμη βοήθεια του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και της Microsoft, με τους οποίους δημιουργήσαμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
Μάλιστα, σήμερα, πραγματοποιήσαμε τηλεδιασκέψεις με τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μαζί με τη συμμετοχή του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, Καθηγητή, κ. Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα και του Αντιπροέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, Καθηγητή, κ. Στάθη Ευσταθόπουλου.
Συμμετείχαμε, με την παρέμβαση αυτή, και συζητήσαμε για θέματα που ενδιαφέρουν καθηγητές και σπουδαστές- φοιτητές, κατά τη διάρκεια του προγράμματος των μαθημάτων τους σε διάφορα τμήματα των εκπαιδευτηρίων ανά τη χώρα, γεγονός που λειτούργησε πολύ εποικοδομητικά για όλους. Η πλήρης συμμετοχή των σπουδαστών στο πρόγραμμα σπουδών έχει ως αποτέλεσμα να μη χαθεί ούτε μία ώρα μαθήματος.
Η νέα εκπαιδευτική διαδικασία, αποτελεί μεγάλη καινοτομία, ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον, αφού και στο νομοσχέδιο για την τουριστική εκπαίδευση και έρευνα που έχουμε ολοκληρώσει και αναμένουμε την οριστική έγκριση του Πρωθυπουργού για να θεσμοθετηθεί, προβλέπει, μεταξύ άλλων, και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης.