Αγωνία στα νησιά για τις βίζες Τούρκων

Απρίλιος 30, 2016

Αλλες χρονιές, αυτή την εποχή, θα είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης της χορήγησης βίζας σε Τούρκους τουρίστες σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Εδώ και ένα μήνα όμως, όσο καθυστερεί η έναρξη του προγράμματος, ο τουριστικός πράκτορας στη Μυτιλήνη Αρης Λαζαρής βλέπει εκδρομές να ακυρώνονται και ταξιδιώτες να αλλάζουν σχέδια.

«Μέχρι στιγμής τέσσερα γκρουπ των 200 ατόμων ακύρωσαν την άφιξή τους μέσα στον Απρίλιο», λέει σε τηλεφωνική επικοινωνία με την «Κ». «Μας καλούν από τουρκικά γραφεία τουρισμού και ρωτούν τι θα συμβεί. Θα είναι μεγάλη απώλεια εάν δεν υλοποιηθεί φέτος το πρόγραμμα».

Συνήθως η κοινή υπουργική απόφαση που έθετε σε εφαρμογή το πρόγραμμα διευκόλυνσης για τη χορήγηση βίζας εκδιδόταν στο διάστημα 20-28 Μαρτίου και η εφαρμογή του μέτρου διαρκούσε από τις αρχές Απριλίου μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου. Με λιγότερα έξοδα και περιορισμό των γραφειοκρατικών απαιτήσεων Τούρκοι υπήκοοι μπορούσαν να αποκτήσουν πιο γρήγορα θεωρήσεις εισόδου για Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο, Ρόδο αλλά και για το Καστελλόριζο. Σύμφωνα με τη διαδικασία, το αργότερο μία ημέρα πριν από την άφιξη, το ελληνικό τουριστικό γραφείο στέλνει τα πλήρη στοιχεία των ταξιδιωτών στην κατά τόπους υπηρεσία ελέγχου διαβατηρίου για να εκδοθεί η θεώρηση εισόδου.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, είχε εκφράσει τον προβληματισμό της για την καθυστέρηση του προγράμματος. Σε επιστολή της τότε προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ανέφερε ότι η μη έναρξη του προγράμματος θα αποτελέσει «χαριστική βολή για τον τουρισμό των νησιών». Δύο εβδομάδες μετά, το ζήτημα δεν έχει λυθεί. «Αναμένουμε την ανταπόκριση στο αίτημα που έχουμε υποβάλει καθότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι καθοριστική για την προσέλκυση τουριστών από την Τουρκία στα νησιά», λέει στην «Κ» η κ. Καλογήρου.

Προβληματισμός

Παράγοντες από τον κλάδο του τουρισμού στη Λέσβο που μίλησαν στην «Κ» προβληματίζονται για το κατά πόσον αυτή η καθυστέρηση σχετίζεται με την ενδεχόμενη κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών η Τουρκία μεταξύ άλλων έχει ζητήσει από την Ε.Ε. να μη χρειάζεται θεώρηση εισόδου στους πολίτες της. «Εάν όμως τελικά δεν προχωρήσει η κατάργηση της βίζας, πότε θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα διευκόλυνσης που έφερνε τουρίστες στα νησιά μας;» λέει τουριστικός πράκτορας στη Λέσβο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, προκειμένου να καταργηθεί η βίζα, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει μια σειρά από υποχρεώσεις. Μεταξύ άλλων καλείται να μειώσει τον αριθμό των 140.000 αιτήσεων πολιτικού ασύλου που έχουν υποβληθεί στο έδαφός της και δεν έχουν ακόμη εξεταστεί.

Καθημερινή

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot