Δεν έγινε δεκτό το αίτημα της Περιφέρειας
Απορρίφθηκε από το αρμόδιο υπουργείο δημόσιας τάξης το αίτημα της περιφέρειας να αποσυρθούν από την Κω οι δυνάμεις των ΜΑΤ, καθώς όπως έγινε γνωστό τίθεται θέμα κινδύνου ανθρωπίνων ζωών.Όπως έκανε γνωστό χτες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, το αίτημα υποβλήθηκε μετά και τη σχετική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου όμως, η απάντηση ήταν αρνητική.
Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης η στρατιωτική διοίκηση της Κω εγγράφως αποφάνθηκε στα αρμόδια όργανα ( το έγγραφο στάλθηκε και στο γραφείο του ίδιου) ότι κινδυνεύει το στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται στο νησί, εννοώντας προφανώς τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που έχουν πάρει εντολή να ασχοληθούν με την κατασκευή του hot spot.
«Συνεχώς μιλάμε με τα υπουργεία, έχουμε καταθέσει σχετικό αίτημα. Για εμάς το προσφυγικό είναι ένα θέμα που διαρκεί κάθε μέρα 24 ώρες δεν είναι θέμα που το εξαντλούμε σε μία συνεδρίαση είναι καθημερινό σε όλα τα νησιά.Μας έχουν απαντήσει ότι κινδυνεύει το στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται εκεί. Υπάρχει σήμα που κοινοποιήθηκε και σε εμένα από το διοικητή των στρατιωτικών μονάδων του νησιού ότι κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή στην Κω.Την ώρα που υπάρχει τέτοιο σήμα από κάποιον που έχει θέση ευθύνης ουδείς μπορεί να παρέμβει.
Εγώ δεν μπορώ να παρέμβω, εγώ ανήκω στο πολιτικό προσωπικό. Το σήμα κοινοποιήθηκε σε εμένα προ τριών ημερών. Από την ώρα που υπάρχει μία ειδοποίηση για κίνδυνο ανθρώπινης ζωής καταλαβαίνεται ότι οι δικές μας απόψεις έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με τη δουλειά αυτή θα πάρουν τις δικές τους αποφάσεις» είπε ο κ. Χατζημάρκος για το θέμα. Σε ερώτηση αν θα επισκεφτεί την Κω για να ενημερώσει την κοινή γνώμη έστω και τώρα απάντησε: «Εμένα μου αρέσει η εμπλοκή μας να οδηγεί και σε λύσεις. Το 2015 φροντίσαμε με πολλές προτάσεις να οδηγήσουμε τα πράγματα εκεί που έπρεπε. Αν το είχαμε πετύχει αυτές τις εικόνες θα τις είχαμε προλάβει.Λυπάμαι γιατί κάποιοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Η πρόταση για το δημοψήφισμα έγινε για να κρύψουν κάποιοι την ευθύνη τους ή να κρυφτούν από ευθύνες του παρελθόντος.
Δεν είναι πρόταση που οδηγεί σε λύση. Κανείς δεν είναι βέβαια αντίθετος σε ένα δημοψήφισμα, πάντα το να μιλήσει ο κόσμος είναι θεμιτό και πρέπει να το υπερασπιζόμαστε.Αλλά πρέπει να ρωτήσουμε στο συγκεκριμένο θέμα, το δημοψήφισμα θα δώσει κάποια λύση; Αν βγει το ΟΧΙ ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη διαχείριση του προβλήματος; Θα τρομάξει τα εκατομμύρια μεταναστών και προσφύγων να έρθουν; Αν βγει το ΝΑΙ θα αλλάξουν γνώμη όλοι αυτοί που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους;Να μην οδηγούμε τον κόσμο στον απόλυτο διχασμό νομίζω ότι με λογική και σύνεση πρέπει να προσεγγίζουμε τα θέματα. το νησί σήκωσε μεγάλο βάρος το 2015, αλλά πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια και με καθαρό μυαλό.
Εγώ δεν τα βάζω με τον κόσμο δε στρέφομαι εναντίον του πολίτη αλλά στρέφομαι πάντα κατά ανθρώπων που από την ειδική θέση που έχουν μπορούν να επηρεάσουν και να διαμορφώσουν καταστάσεις.
Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει πάντα να λειτουργούν συνεκτικά και συνθετικά».
rodiaki.gr