1η Σεπτεμβρίου: Η Αρχή της Ινδίκτου (Η αρχή του Εκκλησιαστικού Έτους)
Στο νησί μας το πρωί της «Αρχιχρονιάς» αναβιώνει ένα έθιμο.
Το βράδυ της παραμονής της αρχιχρονιάς (31 Αυγούστου) «αστρονομούσαν» ένα μεγάλο kαρπούζι, που το άφηναν όλη τη νύχτα μαζί με ένα ρόδι κι ένα κεφάλι σκόρδου
Γυναίκες και παιδιά σηκώνονται πριν βγει ο ήλιος και πηγαίνουν στην παραλία παίρνοντας μαζί, τους «αστρονομημένους» καρπούς της νέας και παλιάς χρονιάς. Τους παλιούς καρπούς τους φύλαγαν στο εικονοστάσι τους για ένα χρόνο. Αφού φτάσουν στην παραλία πετάνε στο νερό τους παλιούς καρπούς και βουτάνε τους νέους.
Έπειτα βρέχουν το πρόσωπο τους και μαζεύουν θαλασσινό νερό σε δοχεία από σαράντα κύματα, μαζί με βότσαλα από την ακρογιαλιά.
Στην επιστροφή για το σπίτι, κάνουν στάση στον πλάτανο και αγκαλιάζουν τον κορμό. Οι παλιοί λένε ότι έπαιρναν δύναμη και χρόνια έτσι.
Την 1η Σεπτεμβρίου (εορτή του αγίου Συμεών του Στυλίτη), οι έγκυες γυναίκες απείχαν από κάθε εργασία, για να μην γεννηθεί το παιδί τους με σημάδι. Την ίδια μέρα γιορταζόταν η «Αρχιχρονιά», καθώς οι βυζαντινοί τον είχαν ως πρώτο μήνα του επίσημου ημερολογίου.
Παρόμοια έθιμα μπορούμε να συναντήσουμε και στα άλλα νησιά. Για παράδειγμα στη Κάλυμνο, οι κάτοικοι ραντίζουν με αγιασμό τα αμπέλια, τα σπίτια και τα δίχτυα τους, για να έχουν παραγωγή.
Αντίστοιχα, στη Ρόδο, κρεμούν σε χοντρό δοκάρι στη στέγη τους ένα άσπρο σακουλάκι, που το γεμίζουν με σιτάρι και στάχυα. Γύρω από το σακουλάκι τοποθετούν κρεμμύδι, σκόρδο, βαμβάκι, σταφύλι, καρύδια, κεχρί. Αυτό ξεκρεμιέται την Πρωτοχρονιά. Τα καρύδια και το τσαμπί το τρώνε, ενώ το σιτάρι, το σκόρδο και το κρεμμύδι τα ρίχνουν μέσα στο σπόρο, όταν με το καλό ξεκινήσει η σπορά.