Τις θέσεις του για το επίμαχο άρθρο 93 το νέου νομοσχεδίου που αφορά την ίδρυση Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρουσίασε ο δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς. Σε συνέντευξη του στο Ράδιο Πρώτο το πρωί της Τρίτης 5 Μαΐου ο δήμαρχος έδωσε σε έντονο ύφος τις απαντήσεις του και στον επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής κ. Γιώργο Κυρίτση για τα όσα είχε δηλώσει την προηγούμενη ημέρα στο Ράδιο Πρώτο.
« Οι απαντήσεις δίνονται στην κοινωνία, όμως να πούμε ότι από αρχές Μαρτίου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο το οποίο περιλάμβανε 66 άρθρα. Στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλα με αποτέλεσμα να μην υπάρξει χρόνος για συζήτηση. Όταν το διαπιστώσαμε αμέσως συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή του Δήμου και αποφασίσαμε να ζητήσουμε να αποσυρθεί, όπως και έγινε».
Σε ερώτηση για το εάν ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Καμπουράκη , καθώς οι δήμαρχοι των Κυκλάδων δημοσίως αναφέρουν ότι δεν έλαβαν ουδέποτε ενημέρωση ο κ. Νικηταράς είπε ότι έγινε τηλεδιάσκεψη των δημάρχων με τον περιφερειάρχη την προηγούμενη Πέμπτη στην οποία ο ίδιος δεν συμμετείχε για προσωπικούς λόγους και ενημερώθηκε επιγραμματικά ότι : συμμετείχε ο δήμαρχος Ρόδου πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Καμπουράκης. Συζητήθηκε η μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. στο σύνολο των νησιών και συζητήθηκε το θέμα του νομοσχεδίου επιγραμματικά.
«30 Απριλίου πήραμε απόφαση να ζητήσουμε την απόσυρση του άρθρου 93, που αφορά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά, με επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Το ζητούν όλα τα νησιά όχι με διάθεση αντιπολιτευτική προς την περιφέρεια αλλά καλόπιστα».
« Εφόσον συνεδριάσουμε , είναι 1ο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Από όσα γνωρίζουμε από τις δημόσιες θέσεις των παρατάξεων, αρνούνται να παραστούν και παραβιάζουν τον νόμο» Σε άλλο σημείο ο δήμαρχος για το ίδιο θέμα είπε μεταξύ άλλων: « Είμαστε ο μοναδικός δήμος σε όλη την Ελλάδα που σε αυτή την δύσκολη υγειονομική συγκυρία δεν συμπορευόμαστε. Είμαστε η εξαίρεση. Σε όλη την χώρα οι παρατάξεις έδωσαν τα χέρια. Μόνο η Κως αποτελεί εξαίρεση. Ξέρουν όλοι οι επικεφαλής που μπορούν να με βρουν. Έχουν τα τηλέφωνά μου. Είμαι εδώ και τους περιμένω. Σε ότι αφορά την συνεδρίαση η ΠΝΠ ορίζει δια της περιφοράς ή τηλεδιάσκεψη. Δεν δίνεται η δυνατότητα με εκπροσώπους όπως στην Βουλή διότι απαιτούνται 17 δημοτικοί σύμβουλοι για απαρτία και με τους κανόνες ατομικής προστασίας επιτρέπονται μόλις 10 άτομα στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου της Κω. Εφευρίσκουν τρόπους να μην προσέλθουν , να μην γίνονται οι συνεδριάσεις. Προμελετημένο και προσχεδιασμένο το έγκλημα».
Ο κ. Νικηταράς απάντησε με καταγγελτικό και έντονο τόνο και στα όσα είχε πει ο κ. Κυρίτσης την προηγούμενη ημέρα στην ίδια εκπομπή. Μεταξύ αυτών δήλωσε: « Επειδή υπήρχε μομφή για σκουπιδότοπος και άλλα, έχω να πω τα εξής: Κοίτα ποιος μιλάει. Το 2008 – 2010 όταν λειτούργησε ο ΧΥΤΑ στην δοκιμαστική περίοδος η διαχείριση είχε δοθεί σε εργολάβο ιδιώτη με απευθείας ανάθεση για 1 χρόνο. Το είχε καταγγείλει ανοικτά ο κ. Μυλωνάς. Για ένα χρόνο το ποσό ήταν 490.000 ευρώ τα οποία διεκδίκησε ο εργολάβος και σε βάθος δεκαετίας μιλάμε για 5 εκ. ευρώ. Ποιος θα τα πλήρωνες ο κωακός λαός; Ποιος τα ανέσχεσε ο νυν δήμαρχος. Και τολμά και κατηγορεί εμάς ; Η ιατρική επιστήμη μιλάει για ανθρώπους που δημιουργούν ένα μύθο , που το υποστηρίζουν αλλιώς καταρρέουν.»
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και έδωσε την δική του απάντηση για το θέμα με τα τερματικά pos που πρόσφατα τοποθετήθηκαν στις υπηρεσίες του δήμου και που ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής είχε πει δημόσια ότι η απόφαση και οι ενέργειες σύμβασης με συγκεκριμένη τράπεζα είχαν ξεκινήσει το 2018. « Δεν υπήρχε συμφωνία. Έτρεξε ένας νέος επιστήμονας το 2019 ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Χρυσόπουλος και υπέγραψε την σχετική σύμβαση για να τοποθετηθούν τα τερματικά. Ο κ. Κυρίτσης ψεύδεται συνειδητά και κατ΄επανάληψη για να σταθεί όρθιος πολιτικά. Όμως ο λαός έκρινε στις εκλογές και είναι εκεί που είναι.»
Σε ερώτημα για το επίμαχο άρθρο, εάν τελικά ψηφιστεί παρά τις αντιδράσεις των δημάρχων των νησιών και η Κως θα είναι εκείνη που θα δέχεται τα σκουπίδια των γύρω νησιών αν δίνεται η δυνατότητα στο νησί να ηγηθεί το σχήμα και όχι η περιφέρεια ο δήμαρχος είπε: « Η μεταφορά των απορριμμάτων από τα νησιά είναι μία κουβέντα δεκαετίας και είναι δύσκολη. Ο ΧΥΤΑ έχει καταρρεύσει. Οι δεξαμενές, τα κύτταρα. Είναι ένα περασμένο μοντέλο για την Ευρώπη. Υπάρχουν άλλα μοντέλα μέσα σε αστικούς ιστούς, που δεν γίνονται καν αντιληπτοί , είναι φιλικοί και οικολογικοί και δεν δημιουργούν προβλήματα. Πρέπει να καθίσουμε όλοι στο τραπέζι και να το λύσουμε προς συμφέρον των τοπικών κοινωνιών».
Κοινόχρηστοι χώροι – δημοτικά τέλη
Σε ερωτήσεις ακροατών για τους κοινόχρηστους χώρους ο κ. Νικητάρας εξήγησε ότι γίνονται καθημερινά ενέργειες προς τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να διευρυνθούν οι κοινόχρηστοι χώροι και να μπορούν οι επαγγελματίες να τοποθετήσουν σε μεγαλύτερη έκταση και επιφάνεια τα τραπέζια τους. « Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν με τις κοινωνικές υπηρεσίες και ο Δήμος να ενισχύσουμε τις οικογένειες, τις τοπικές επιχειρήσεις , την τοπική οικονομία για να σταθούν όλοι όρθιοι.» Για τα δημοτικά τέλη επανέλαβε τα όσα είχε προαναγγείλει και στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου για την νέα ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργείται και θα δίνεται η δυνατότητα να εγγραφούν οι πληγείσες επιχειρήσεις από τον κορονοϊό.
Αναβάθμιση Καρδάμαινας
Ο δήμαρχος σε ερώτηση για την Καρδάμαινα ζήτησε συγνώμη από τους κατοίκους καθώς « υστερεί για κάποιους λόγους. Θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις , θα υπάρξει μέριμνα. Πάντως είχαν 5 χρόνια να πλυθούν οι κάδοι. Υπήρχε ειδικό όχημα παροπλισμένο το οποίο η νυν δημοτική αρχή επισκεύασε και έθεσε σε λειτουργία. Δίνουμε καθημερινό αγώνα για την επισκευή των οχημάτων και μηχανημάτων του δήμου ώστε τα στελέχη και εργαζόμενοι του δήμου να τα λειτουργούν. Τα είχαν αφήσει παρατημένα να τα δώσουν σε φίλους ιδιώτες. Η κοινωνία εκτιμά ότι ο μηχανισμός του δήμου εργάζεται».
Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο: