Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
Θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια εξέλιξη στο θέμα της ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς στην Κω.
Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Κω ήταν αυτός που άσκησε πιέσεις όλο αυτό το διάστημα.
Όχι μόνο για την επίσημη υποβολή του αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και για την τύχη αυτού του αιτήματος.
Στις 25 Αυγούστου έθεσα ο ίδιος το ζήτημα με παρέμβασή μου προς τον Πρόεδρο Γιούνκερ και την ελληνική κυβέρνηση.
Τον Οκτώβριο, μετά από δική μας πίεση, κατατέθηκε το αίτημα. Ένα αίτημα που θεσμικά το καταθέτουν όχι οι Δήμοι αλλά τα κράτη-μέλη. Και εμείς δώσαμε τη συνδρομή μας στην κυβέρνηση όταν μας ζητήθηκε και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Οικονομίας που είχε την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την υποβολή του αιτήματος.
Πριν από ένα και πλέον μήνα στις 7 Φεβρουαρίου, ο Δήμος Κω ήταν αυτός που ζήτησε πάλι να πληροφορηθεί την τύχη του αιτήματος, και για αυτό το λόγο κινήθηκαν και οι σχετικές διαδικασίες.
Θα καταθέσω στα πρακτικά όλα τα σχετικά στοιχεία.
Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα, πέραν της δικής μας πίεσης ενημερώσαμε και την ομάδα των Ελλήνων Ευρωβουλευτών.
Σήμερα έχουμε μία εξέλιξη: ο Ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας ο κ.Χουντής, τον οποίο οφείλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω δημόσια, ανταποκρίθηκε άμεσα και κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στην ερώτηση αυτή, ζητούσε να πληροφορηθεί «σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης της αίτησης στήριξης» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Το νησί της Κω, όλο αυτό το διάστημα, με δικές του αποκλειστικά δυνάμεις, προσπαθεί να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό, χωρίς να διαθέτει όμως την οικονομική δυνατότητα να κλείσει όλες τις «πληγές» που άνοιξε ο σεισμός, αφού, για παράδειγμα, 3 σχολεία ακόμη παραμένουν κλειστά, ενώ και οι ζημιές στις λιμενικές εγκαταστάσεις αλλά και τους αρχαιολογικούς χώρους δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί».
Η απάντηση της κ.Κρέτσου , της αρμόδιας Επιτρόπου, λέει ότι ‘’ η Ελλάδα δήλωσε συνολικές άμεσες ζημίες που ανέρχονται σε 101 εκατ. ευρώ περίπου» τονίζει επισημαίνοντας ότι «Ενώ η αξιολόγηση της Επιτροπής επιβεβαιώνει εν μέρει τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τις ελληνικές αρχές, εντόπισε μια σειρά ζητημάτων, ιδίως σε σχέση με την αιτιολόγηση για τα ποσά των ζημιών που δηλώθηκαν για τον λιμένα και για την πολιτιστική κληρονομιά, τα οποία απαιτούν περαιτέρω διευκρίνιση’’
Συνεχίζει όμως λέγοντας ότι ‘’για τις περιφερειακές καταστροφές όπως στην περίπτωση της Κω, η οικονομική βοήθεια ανέρχεται σε 2,5 % των συνολικών άμεσων ζημιών’’, δηλαδή περίπου 2,5 εκ ευρώ αν τελικά εγκριθούν.
Δηλαδή έχουμε μια επανάληψη του ίδιου σεναρίου που έγινε και στη Λέσβο, εκεί όπου η οικονομική βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης, προσδιορίστηκε στο 1,3 εκ, ευρώ, στα μισά δηλαδή από ότι προσδιορίζεται για την Κω.
Και επειδή μερικοί πιστεύουν ότι αυτά τα χρήματα τα πήρε η Λέσβος, θα τους πω ότι δεν τα έχει πάρει ακόμα αφού πρέπει πρώτα να υπάρξει έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και μετά την έγκριση η Ελλάδα θα λάβει τη χρηματοδότηση, η κυβέρνηση δηλαδή και όχι ο Δήμος.
Ποια είναι η εικόνα τώρα.
Επειδή εγώ δεν έχω κομματικές εξαρτήσεις και υπηρετώ μόνο την Κω , είμαι υποχρεωμένος να πω ότι αναμέναμε μεγαλύτερη βοήθεια από την Ευρώπη.
Η Κως πληρώνει πολύ ακριβά τη δική της αλληλεγγύη για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία της και για την μετατρέπουν σε χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων.
Αντίθετα, κάποιοι άλλοι κοστολογούν πολύ φθηνά τη δική τους αλληλεγγύη.
Έστω όμως και αυτά τα 2,5 εκ.ευρώ πρέπει να τα πάρουμε και για αυτό το λόγο εμείς θα συνεχίσουμε την πίεση αλλά και τη συνεργασία με την κυβέρνηση για να δοθούν οι διευκρινίσεις που θέλει η κυρία Επίτροπος.
Αν δεν πιέζαμε , αν δεν ενοχλούσαμε ούτε αυτά τα 2,5 εκ ευρώ θα μπορούσαμε να διεκδικούμε. Γιατί θα είχε ξεχαστεί η υπόθεση.
Τα 2,5 εκ.ευρώ, που υπενθυμίζω, δεν θα τα πάρει ο Δήμος αλλά η κυβέρνηση.
Σήμερα επίσης ήρθε, μετά από τη δική μας πίεση και το αίτημα της 20/2/18, απόφαση του Υπ. Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, τον οποίο πρέπει να συγχαρώ γιατί είναι ο μόνος που άμεσα ανταποκρίνεται, το ποσό των 300.000 ευρώ, από την ίδια ΣΑΕ 055 που αφορά στην ενίσχυση για αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές.
Αν αυτά προστεθούν στα άλλα 300χιλ ευρώ πάλι από τον κ. Σκουρλέτη πάλι από την ίδια ΣΑΕ, τότε η χρηματοδότηση μας ανέρχεται στις 600χιλ. ευρώ όταν το κόστος είναι 2,5 εκατ.
Κυρίες και Κύριοι
Αν υπάρχει ένα μήνυμα από όλη αυτή την ιστορία είναι ότι πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις.
Με τις δικές μας δυνάμεις και με πόρους του Δήμου, αρχίζουν τα έργα στα σχολεία γιατί τα ποσά που σας είπα πριν θα δοθούν απολογιστικά. Δηλαδή αφού εκτελεστούν τα έργα.
Με τις δικές μας δυνάμεις, με πόρους του Δήμου και σε χρόνο-ρεκόρ έγιναν οι νέες εγκαταστάσεις Σένγκεν.
Με τις δικές μας δυνάμεις και με πόρους του Λιμενικού Ταμείου, θέλουμε να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης στο παραλιακό μέτωπο στην Ακτή Κουντουριώτη μετά την μεγάλη καθυστέρηση και δυστοκία που παρατηρείται από το Υπουργείο Υποδομών. Όπως γνωρίζετε χθες ζητήσαμε εγγράφως και επισήμως την άδεια από το Υπουργείο Υποδομών και περιμένουμε την απάντηση. Γιατί η αρμοδιότητα ανήκει στο Υπουργείο, αν ανήκε σε εμάς να είστε βέβαιοι ότι θα είχαν ήδη ξεκινήσει τα έργα στην Ακτή Κουντουριώτη.
Με τις δικές μας δυνάμεις, με αυτές που έχει ακόμα το Ελληνικό Κράτος που το χρηματοδοτούν και οι φορολογούμενοι πολίτες της Κω, θέλουμε να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα στις λιμενικές εγκαταστάσεις. Και ζητούμε από το Υπουργείο ακριβή χρονοδιαγράμματα, ενημέρωση αλλά και δέσμευση των πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό και συγκεκριμένα από τους κωδικούς του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Με τις δικές μας δυνάμεις, πρέπει να διαμορφώσουμε νέες εγκαταστάσεις για την κρουαζιέρα. Εννοώ να δοθεί η δυνατότητα στην Κεντρική Εξουσία να παραχωρήσει χώρο στο λιμάνι, με σύμβαση εκμετάλλευσης και μακροχρόνιας παραχώρησης, σε εταιρείες διαχείρισης κρουαζιέρας προκειμένου να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις.
Να μην κάνει την παραχώρηση το Λιμενικό Ταμείο αλλά η Πολιτεία, η κυβέρνηση.
Εμείς, όλη η Κως, θέλουμε να γίνει.
Με τις δικές μας δυνάμεις πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές στα μνημεία. Και εννοώ με τους πόρους του ΤΑΠΑ, που εισπράττει χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο από τους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδεκανήσου και της Κω και πρέπει επιτέλους να επιστρέψει, ανταποδοτικά, ένα μέρος αυτών των χρημάτων με τη μορφή των έργων αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στα μνημεία της Κω.
Και αυτή είναι η επόμενη πρωτοβουλία του Δήμου που θα δημοσιοποιηθεί αύριο το πρωί, ο οποίος θα απευθυνθεί στο ΤΑΠΑ και στο Υπουργείο Πολιτισμού , ζητώντας το αυτονόητο.
Κυρίες και Κύριοι
Μέχρι σήμερα, ο Δήμος είναι αυτός που τρέχει, πιέζει και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό.
Εγώ βλέπω μόνο την Κω.
Τίποτε άλλο.
Θα συνεργαστώ με όλους, χωρίς αποκλεισμούς και σκοπιμότητες , για να κλείσουν οι πληγές από το σεισμό.
Και όπου μπορούμε, ο Δήμος με τις δικές του δυνάμεις θα κλείνει αυτές τις πληγές.
Γιατί τα τρία προηγούμενα χρόνια, καταφέραμε με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάταξης των οικονομικών του Δήμου να αυξήσουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα και να έχουμε πλέον πάνω από 12 εκ.ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα.
Αυτό δεν έγινε μόνο του, έγινε με συνεπή προσπάθεια, με νοικοκυριό, με σχεδιασμό, με τήρηση της νομιμότητας, με την επιβολή κανόνων.