Δικαιώθηκε η χήρα Ολλανδού για «εικονική» εταιρεία στην Κω

Ιούνιος 06, 2020

«Εικονική» εταιρεία δημιούργησε αλλοδαπός από την Ολλανδία με επιχειρηματία της περιοχής μας για την αγορά ακινήτου, αλλά και την ανέγερση και λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας στην Κω.

Ο αλλοδαπός απεβίωσε και η χήρα σύζυγός του προσέφυγε στη δικαιοσύνη όπου και δικαιώθηκε, διεκδικώντας τις μετοχές που είχε ο Έλληνας «συνέταιρος» μέχρι σήμερα και δεν τις επέστρεφε!

Η υπόθεση απασχόλησε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου στο οποίο η 65χρονη σύζυγος του Ολλανδού κατέθεσε αγωγή, κατά του επιχειρηματία και της συζύγου του, ζητώντας να της επιστραφούν σε μετοχές, το 55% που κατείχαν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αγωγή την οποία συνέταξαν οι δικηγόροι κ.κ. Αριστείδης Αγγελάκος και Φώτης Ρωμαίος, ο Ολλανδός που ασχολούνταν με τον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό το 1986 ήρθε σε επαφή με τον επιχειρηματία της περιοχής μας καθώς και εκείνος ασχολούνταν με το ίδιο αντικείμενο.

Του είπε λοιπόν ο αλλοδαπός πως ενδιαφερόταν για την αγορά ενός ακινήτου στην Κω με σκοπό να το εκμεταλλευτεί ως ξενοδοχειακή επιχείρηση.

Ωστόσο ο επιχειρηματίας της περιοχής μας τον πληροφόρησε πως σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο η αγορά ακινήτων στην Κω απαγορευόταν καθώς είναι παραμεθόριος περιοχή. Έτσι πρότεινε στον Ολλανδό να συστήσουν ανώνυμη εταιρεία επ’ ονόματι της οποίας θα γίνονταν η αγορά του ακινήτου. Μάλιστα του πρότεινε να συμμετέχει και αυτός στην εταιρεία με ποσοστό 45% για τον Ολλανδό και 55% για τον Έλληνα επιχειρηματία.

Πράγματι συμφώνησαν να δημιουργήσουν την ανώνυμη εταιρεία όπου η συμμετοχή του Έλληνα επιχειρηματία θα ήταν εικονική και αυτός θα λειτουργούσε μόνο ως παρένθετο πρόσωπο και για τις ανάγκες αγοράς του συγκεκριμένου ακινήτου, αφού στην πραγματικότητα ο Ολλανδός επιθυμούσε να είναι ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας.

Έτσι εξ αρχής και οι δύο πλευρές γνώριζαν την εικονικότητα της σύμβασης.

Οι διαδικασίες προχώρησαν γρήγορα με ειδικό πληρεξούσιο που έστειλε ο αλλοδαπός στον Έλληνα έγινε η σύσταση της εταιρείας και έλαβε ο καθένας το μερίδιό του, ο θανών 450 μετοχές και ο Έλληνας 550 μετοχές.

Όπως αναφέρεται στην αγωγή, αν και είχαν συμφωνηθεί όλα αυτά ο Έλληνας επιχειρηματίας στη συνέχεια προέβη σε παράτυπες αυξήσεις και μειώσεις του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μεταβίβασε 420 μετοχές στη σύζυγό του αλλά και στην αποβιώσασα μητέρα του, ενώ παρά τις οχλήσεις του Ολλανδού και μετέπειτα της χήρας αυτού, αρνούνταν να μεταβιβάσει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που ο ίδιος κατέχει βάσει της σύμβασης που είχαν συνάψει.

Έτσι η χήρα σύζυγος του Ολλανδού προσέφυγε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου ζητώντας να τις επιστραφούν οι μετοχές που κατείχε ο Έλληνας επιχειρηματίας.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή και αναγνώρισε τη χήρα σύζυγο, ως αποκλειστική καθολική διάδοχος του Ολλανδού, πραγματική και αποκλειστική κυρία των μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 55% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας και οι οποίες θα πρέπει να τις επιστραφούν.

Μάλιστα κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή, ενώ σε περίπτωση που ο Έλληνας επιχειρηματίας ή η σύζυγός του δεν συμμορφωθούν με τη δικαστική απόφαση, τότε τους καταδικάζει σε χρηματική ποινή 500 ευρώ και 10 ημέρες προσωπική κράτηση.

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot