Αστική Ανάπλαση στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κω | Μια προσέγγιση για την Πανδημία – Urbic Architects

Μάιος 10, 2020

Τίτλος project: Αστική Ανάπλαση στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κω // Μια προσέγγιση για την Πανδημία Περιγραφή project: Η μελέτη αφορά στην αστική ανάπλαση των οδών περιμετρικά του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κω (οδός Αντιναυάρχου Ιωαννίδη / τμήμα της οδού Ρήγα Φεραίου ).

 

Στόχος της πρότασης είναι η επίλυση της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή επί σειρά ετών. Συγκεκριμένα, η υφιστάμενη κατάσταση χαρακτηρίζεται από την ανοργάνωτη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εξοπλισμού των καταστημάτων εστίασης, γεγονός που δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων.

 

Η “πύκνωση” των οδών δημιουργεί : -δυσκολία κυκλοφορίας πεζών, -αδυναμία υποστήριξης των καταστημάτων από οχήματα εκτάκτου ανάγκης (πυροσβεστική / ασθενοφόρο) -την έλλειψη αισθητικής συνοχής στο πιο κεντροβαρικό σημείο της πόλης, αφού η απουσία υποδομών αναγκάζει την κάθε επιχείρηση να επιλύει με πρόχειρες μεθόδους τα ζητήματα που προκύπτουν για την υποστήριξη του χώρου τραπεζοκαθισμάτων (σκίαση / ανεμοπροστασία / προβολή επιχείρησης κ.α.)

Μετά από πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και σε συνεννόηση και διαρκή επικοινωνία με τους επιχειρηματίες της περιοχής, κληθήκαμε να διερευνήσουμε λύσεις εξυγίανσης της κατάστασης καθώς και ανάδειξης του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ο σχεδιασμός βασίστηκε στην απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων από το Μουσείο προς την πλευρά των καταστημάτων. Για τον σκοπό αυτό σχεδιάστηκαν υποδομές ενιαίας αισθητικής που υποστηρίζουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων (σκίαση / ανεμοπροστασία / προστασία από βροχή / προβολή επιχείρησης / σαφής οριοθέτηση καθισμάτων / δυνατότητα οργανωμένης εγκατάστασης ηλεκτρικού εξοπλισμού / φύτευση). Η απόφαση αυτή πυροδότησε την ευρύτερη αστική ανάπλαση της περιοχής και την οργάνωσή της σε νέες λειτουργικές ζώνες (ζώνη πρόσοψης καταστημάτων, ζώνη τραπεζοκαθισμάτων, ζώνη κίνησης πεζών). Συνθετική επιλογή αποτέλεσε η διατήρηση και επανάχρηση του υφιστάμενου αστικού εξοπλισμού (φωτιστικά σώματα, φύτευση και δομικά υλικά πλακόστρωσης).

Η μελέτη επιπλέον απαντάει σε ζητήματα που έχουν προκύψει στον τομέα της εστίασης εν μέσω πανδημίας. Προτείνονται νέες ιδέες καθώς και εναλλακτικές λύσεις σε συνήθεις πρακτικές των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στόχος είναι η δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών σε σχέση με την υγιεινή και την πρόληψη κατά της μετάδοσης του COVID-19. Η πρόταση επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τις ισορροπίες μεταξύ των αναγκών των επιχειρήσεων, της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και της ποιότητας του δημόσιου χώρου.

Πηγή: facebook Urbic Architects

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot