Άμεση συνεργασία Δήμου Κω με το Βακούφ για την διάσωση 5 Μουσουλμανικών μνημείων της Κω και των εγκαταστάσεων του Ιππικού Ομίλου!
Α. ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩ: Η εντύπωση που είχαμε για τις εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου Κω ήταν προκατειλημμένες. Υποθέταμε ότι πρόκειται για μια ελιτίστικη δραστηριότητα που απασχολεί τους γόνους Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο νησί μας! Μια αθλητική δραστηριότητα ξένη με την τοπική ζωή, συνδεδεμένη με το παρελθόν των ιππήλατων μετακινήσεων και των στρατιωτικών συνταγμάτων που σήμερα διατηρείται ως αθλητική δραστηριότητα από τους ‘’καλοβαλμένους μικροαστούς’’ έως και ‘’εστεμμένους’’ που τους βλέπουμε με νωχελικές κινήσεις να υπερπηδούν στημένα εμπόδια στους Ολυμπιακούς αγώνες! Όταν όμως μπήκαμε στις εγκαταστάσεις που συντηρούν εδώ και χρόνια στο ‘’Σελβέρι’’ σε τμήμα κτήματος του ΒΑΚΟΥΦ Κω περίπου 10 στρεμμάτων, που το 1974 είχε φιλοξενήσει την 80 ΑΔΤΕΧ, εντυπωσιαστήκαμε! Μέσα στην ζέστη του Ιουλίου, κάτω από τα ψηλά δένδρα στον ελεύθερο χώρο και μέσα στα κτήρια, πάνω από 100 παιδιά με την επίβλεψη δασκάλων, γυμναστών και μελών του Ιππικού Ομίλου Κω, παίζουν ομαδικά παιγνίδια, τρέχουν, τραγουδούν, παρακολουθούν μαθήματα τοξοβολίας, ξιφασκίας, ποδοσφαίρου, βόλεϊ και φυσικά μαθαίνουν για τα άλογα και την Ιππασία συμμετέχοντας σε συζητήσεις και ασκήσεις. Πρέπει να μπεις στον χώρο για να νιώσεις αυτό τον άνεμο δημιουργικής νεανικής πνοής που δημιουργείται εκεί: ‘Κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ! κάτι μυστικό, κάτι πλούσιο και παράξενο σαν τοπίο του βυθού…’’! Όλα αυτά χωρίς την κρατική ή την δημοτική δαπάνη! Μια συλλογικότητα που αυτοσυντηρείται προσφέροντας υπηρεσίες που θα έπρεπε να είναι προϊόν της επίσημης εκπαιδευτικής διαδικασίας ή έστω κρατικής επιχορήγησης! Οι εγκαταστάσεις είναι παλιές και χρειάζονται ανακαίνιση, συντηρούνται από τα μέλη του Ομίλου που έχουν αναλάβει και το κόστος λειτουργίας του. Τα γεγονότα από μόνα τους μας θέτουν το ζήτημα της διατήρησης και της αναβάθμισης εγκαταστάσεων και υπηρεσιών του Ιππικού Ομίλου Κω! Αυτό πρέπει να γίνει με πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης!
Β. ΤΟ ΒΑΚΟΥΦ ΚΩ: Το Ίδρυμα έχει την ευθύνη 5 μουσουλμανικών μνημείων που έπαθαν ζημιά στον σεισμό του 2017. Οι διαδικασίες κρατικής ενίσχυσης αφορούν μόνο 2 χώρους (τζαμί Πλατανίου-Γαζι Χασάν Πασά (από Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, προχωρά) και Πλατείας Ελευθερίας-Ντεφτερντάρ (Δήμος Κω, στάσιμο). Τέσσερα χρόνια τώρα οι Μουσουλμάνοι του νησιού μας δεν έχουν ένα λατρευτικό χώρο! Οι πιέσεις, η θλίψη, η απογοήτευση τα κακά σχόλια και η γκρίνια είναι απόλυτα δικαιολογημένα. Το κτήμα στο Σελβέρι είναι ότι έμεινε από τα άμεσα εμπορεύσιμα κτήματα του Βακούφ και το Διοικητικό του Συμβούλιο έχει πάρει απόφαση να το πουλήσει για να πληρωθούν οι μελέτες αποκατάστασης των 5 μνημείων και να επισκευαστούν τα υπόλοιπα 3 Μνημεία. Αυτό φαντάζει σαν η μόνη διέξοδος. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το ΒΑΚΟΥΦ για την απουσία του από την τοπική Ζωή. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι παιδικοί σταθμοί Αβέρωφ και Αμερικής, η παιδική χαρά Πορφύριου, ο Άγιος Παύλος, η Λέσχη Αξιωματικών, οι Λαϊκές κατοικίες Εθνικής Αντιστάσεως, το ΙΚΑ στην πόλη της Κω είναι μερικές από τις Δωρεές γης στον Δήμο ΚΩ που συμπληρώνονται με δωρεά οικοπέδου παιδικής χαράς στο Πυλί, επέκτασης νεκροταφείου και μεγάλου οικόπεδου στρατιωτικών κατοικιών στην Αντιμάχεια, παιδικής χαράς και νεκροταφείου Καρδάμαινας κλπ Αυτή η πλούσια παροχή στήριξης της τοπικής ζωής από την Μουσουλμανική κοινότητα έρχεται σε αντίθεση με την πώληση της κτηματικής περιούσιας της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πρόσφατα μάθαμε την πώληση μεγάλου εκκλησιαστικού παραλιακού κτήματος σε περιοχή ξενοδοχειακής περικύκλωσης. Λογικά θα έπρεπε το κτήμα να διατηρηθεί ως πνεύμονας ανοικτού δημοτικού χώρου για κοινόχρηστες δραστηριότητες, αντί να δώσουν γη για ένα ακόμη ξενοδοχείο και να σπαταλήσουν τα χρήματα σε ‘’εκκλησιαστική αίθουσα πρωινού καφέ μετά μνημοσύνου’’ και ‘’σκαλιστών καθισμάτων’’ στην θέση των παλιών ‘’θρονιών’’! Μελανό σημείο και η μη παραχώρηση στον Δήμο Κω των λιθόκτιστων σχολείων των Κώων Μεταναστών του 20ου αι. που πρέπει να γίνει για να αναλάβει ο Δήμος την συντήρηση και την λειτουργία τους
Γ. Ο ΔΗΜΟΣ ΚΩ: Ο κ. Δήμαρχος Κω σε πρόσφατη συνάντηση του με το ΔΣ του Βακούφ συζήτησε την αγορά των 39 στρέμματα στο Σελβέρι. Προσέφερε με μια χαμηλή τιμή βάσης συζήτησης που δεν βοηθάει το Βακούφι να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις που απορρέουν από την απόφαση του. Το αποτέλεσμα είναι το Βακούφ να στραφεί στην αγορά. Όμως έτσι διακυβεύεται το μέλλον των εγκαταστάσεων του Ιππικού Ομίλου και η κοινωνία μας κινδυνεύει να χάσει μια πολύ σημαντική και αναντικατάστατη συλλογικότητα με προσφορά υπηρεσιών στα παιδιά μας! Δεν είναι θέμα στενά οικονομικό η διάσωση του χώρου και των δράσεων του Ιππικού Ομίλου! Φυσικά και θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που ο νόμος προβλέπει για τις αγορές γης από τον Δήμο. Η λύση πρέπει είναι προιόν συνεργασίας Δημου-Βακούφι-Ορκωτών Εκτιμητών-Ιππικού Ομίλου και η προσέγγιση του τιμήματος με όρους κοινά αποδεκτούς. Άλλη λύση αποτελεί και ο τεμαχισμός του κτήματος και η εξαγορά 20 στρ. (αντί των 38 στρ) με τις εγκαταστάσεις του Ομίλου από τον Δήμο και τα υπόλοιπα από την εκποίηση σε ιδιώτες για την συγκέντρωση του αναγκαίου κεφαλαίου. Η ικανοποίηση των επιδιώξεων του Βακούφ και η διάσωση των εγκαταστάσεων του Ιππικού Ομίλου στο Σαλβάρι είναι υποχρέωση του Δημου μας!
Δ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ: Το 2019 στην αμφιλεγόμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Άγκυρα, στο γεύμα εργασίας στο προεδρικό Μέγαρο ήταν παρών και ο φερόμενος πρόεδρος του «Πολιτιστικού Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων» καθηγητής κ. Μουσταφά Καϊμακτσί, ο οποίος με την ενίσχυση του τουρκικού κράτους επιχειρεί να προβάλει διεθνώς την ύπαρξη μειονοτικού ζητήματος στην Δωδεκάνησο. Έτσι μεταφέρθηκε εδώ η πληροφορία ότι ο Τ. Ερτογάν πρότεινε να αναλάβει εξ ολοκλήρου την επισκευή των 5 μνημείων της Κω το Τουρκικό Κράτος στα πλαίσια της ‘’πολιτικής των τζαμιών’’ που κατασκευάζει ανά τον κόσμο. Αυτά κυκλοφόρησαν και στην τοπική Μουσουλμανική κοινότητα δημιουργώντας έδαφος εθνικιστικού-ισλαμιστικού περιεχομένου. Οι παραλήψεις και οι αδυναμίες του Ελληνικού Κράτους είναι η κύρια αιτία της άνθισης των κακών του εθνικο-ισλαμισμού. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε κείμενο πρώην προέδρου του Βακούφ που αναφέρει ότι στην διάρκεια των καθηκόντων του δεν τον άφησαν να αποβιβαστεί στο Πετρούμι με την αιτιολογία ότι είναι ‘’ανεπιθύμητος’’ στο Τουρκικό κράτος. Δεν υπήρξε τότε ουδεμία αντίδραση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που να θέτει έστω θεμα δυσαρέσκειας για την απαγόρευση! Πως προστατεύεται ένας Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτη ο οποίος μάλιστα τότε ‘ήταν διορισμένος πρόεδρος, ως κομματικό στέλεχος της από το κράτος και τις υπηρεσίες του; Ακούμε μάλιστα ότι και η νυν πρόεδρος του Βακούφ είναι ‘’ανεπιθύμητη’’ στην γειτονική χώρα επειδή… τι εννοούν και ποιος θα προφυλάξει τους συμπολίτες από τις κρατικές αυθαιρεσίες του γειτονικού κράτους και την αδιαφορία του Ελληνο-Ευρωπαϊκού;
Ε. Ο κ, Δήμαρχος, κατά την μικρή μας γνώμη, πρέπει ο ίδιος προσωπικά να θέσει το θεμα της άμεσης συνεργασίας με το Βακούφ για την διάσωση και των 5 μνημείων της Μουσουλμανικής κοινότητας και της Κω και των εγκαταστάσεων του Ιππικού Ομίλου Κω!
Ν. Μυλωνάς