Όλα αυτά τα απίθανα πράγματα που κάνει ένα smartphone που κρατάτε στα χέρια σας, δεν έχουν καμία σημασία αν μένετε από μπαταρία. Και η μπαταρία εξακολουθεί και είναι η μεγάλη πληγή των συσκευών μας, καθώς, κακά τα ψέματα, με τόσες λειτουργίες και τόσες δυνατότητες, εξακολουθεί να είναι «θαύμα» όταν η συσκευή μας έχει αυτονομία μίας ολόκληρης ημέρας. Επειδή όμως, όλο και περισσότερο, εξαφανίζονται οι συσκευές με αποσπώμενες μπαταρίες, δείτε εδώ μερικές απλές οδηγίες για το πώς να συμπεριφέρεστε στις μπαταρίες σας, ώστε να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής τους.
Ο πιστός σας σύντροφος (το tablet ή το smartphone σας) λειτουργεί με μπαταρία ιόντων λιθίου. (Καμία φορά, όταν νευριάζουμε με την αυτονομία, εμείς την αποκαλούμε μπαταρία η-λιθίου). Για να απολαύσετε όλες τις… ιδιότητές της, είναι καλό να την κρατάτε σε επίπεδο άνω του 50%, όσο μπορείτε περισσότερο. Δηλαδή, να αποφεύγετε να την αφήνετε να καταναλώνεται, από το στάδιο της εντελώς γεμάτης, μέχρι το στάδιο της εντελώς άδειας. Αν αυτή είναι η τακτική σας, δηλαδή, να την φορτίζετε και μετά να την αφήνετε να αδειάζει εντελώς, αυτό θα της κάνει κακό, δηλαδή, θα μειώσει την διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας. Σημειώστε να το κάνετε αυτό (να την αφήνετε να αδειάζει εντελώς) μία φορά το μήνα μόνο, ώστε να αυτορυθμίζεται.
Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να την αφήνετε στη φόρτιση συνέχεια. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, μπορεί εύκολα να υπερθερμανθούν. Από την υπερθέρμανση της μπαταρίας, μπορεί να σας προφυλάξει ο φορτιστής σας, «κλείνοντας» την παροχή ρεύματος στην ήδη γεμάτη μπαταρία σας, αλλά και πάλι. Παρά του ότι σας λέγαμε παραπάνω ότι η μπαταρία σας δεν πρέπει να αδειάζει εντελώς, είναι καλό επίσης να μην γεμίζει εντελώς. Η καλύτερη ζωή της μπαταρίας σας εξασφαλίζεται επίσης αν δεν την αφήνετε να γεμίζει στο 100%, αλλά να την βγάζετε από το φορτιστή, λίγο πριν. Αν την αφήνετε στον φορτιστή όσο είναι γεμάτη, θα προκαλέσει σταδιακή φθορα.
Οπότε; Ιδανικά, θα κρατάτε την μπαταρία σας μεταξύ του 40 και 90%, με τη συνεχή χρήση και φόρτισή της.
Ο εχθρός μίας μπαταρίας ιόντων λιθίου, είναι ένας: η ζέστη. Όταν ζεσταίνεται η μπαταρία, φθείρεται, ανεξάρτητα αν χρησιμοποιείται ή όχι. Σε μία μέση θερμοκρασία 0 βαθμών κελσίου, μία μπαταρία ιόντων λιθιόυ σε ένα χρόνο θα χάσει το 6% της μέγιστης χωρητικότητάς της. Σε μία μέση θερμοκρασία 25 βαθμών κελσίου, θα χάσει το 20%, ενώ όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 40 βαθμούς, το ποσοστό απωλειών για τη μπαταρία ανεβαίνει στο 35%. Επειδή μένουμε Ελλάδα και τα καλοκαίρια μας είναι «καυτά», δεν σας λέμε να βάζετε το smartphone σας στο ψυγείο, αλλά μπορείτε να αποφεύγετε να το αφήνετε πάνω σε ταμπλό αυτοκινήτων που τα βλέπει ο ήλιος, ή τραπεζάκια στο μπαλκόνι χωρίς τέντα.
Η ασύρματη φόρτιση είναι φανταστική, αν διαθέτετε μία από τις συσκευές που μπορούν να το κάνουν. Αλλά. Προς το παρόν, οι επαγωγική ασύρματοι φορτιστές, παράγουν αρκετή ποσότητα θερμότητας που εκλύεται στο περιβάλλον. Και πέρα από το γεγονός ότι δεν αρέσει σε κανέναν η απώλεια ενέργειας, η θερμότητα αυτή, θα «ψήσει» λιγάκι τη μπαταρία σας. Οπότε, αν θέλετε να διαρκέσει πολύ, αποφύγετε προς το παρόν αυτή τη διαδικασία.
Είτε χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας, είτε δεν την χρησιμοποιείτε, ένα είναι το σίγουρο. Η μπαταρία σας θα «πεθάνει» κάποια στιγμή, όπως πεθαίνουν τα περισσότερα πράγματα. Υπάρχει όμως ένας τρόπο να επεκτείνετε τον όρο ζωής της, ακόμα κι όταν παραμένει στο ντουλάπι σας: μην την αφήσετε τελείως ξεφόρτιστη.
Αν, δηλαδή, έχετε ένα gadget, και αποφασίσετε να το βάλετε στο ντουλάπι για κάμποσο καιρό, μην το αποθηκεύσετε με εντελώς άδεια μπαταρία. Αφήστε την λίγο φορτισμένη. Στο 40% περίπου. Μία μπαταρία ιόντων λιθίου θα «αιμορραγήσει» σε ποσοστό 5-10% το μήνα.
Σημειώστε δε πως όταν μία μπαταρία ιόντων λιθίου φτάσει στο μηδέν (κυριολεκτικά μηδέν) γίνεται ιδιαιτέρως ασταθής και επικίνδυνη όταν φορτίζεται ξανά. Γι αυτό και οι κατασκευαστές, προκειμένου να αποφύγουν ατυχήματα όπως ανεπιθύμητες εκρήξεις, έχουν εγκαταστήσει τσιπ ώστε, όταν η μπαταρία εμφανιστεί τόσο ασταθής, να αυτοκαταστραφεί.
Κι εντάξει, με αυτό το μηχανισμό δεν θα έχετε την δυσάρεστη εμπειρία να πασαλειφτείτε με οξέα μπαταρίας, αλλά εφόσον τώρα γνωρίζετε όλα αυτά, δεν χρειάζεται να χάσετε μία πολύτιμη μπαταρία.
Σας αρέσει να δουλεύετε στα κόκκινα συνέχεια; Να είστε συνεχώς «στη πρίζα»; Θα διαπιστώσετε λίαν συντόμως πως ο οργανισμός σας θα σας εκδικηθεί γι αυτό, με κάποια ασθένεια ή κατάπτωση. Κάπως έτσι είναι και οι μπαταρίες. Τυπικά, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου διαρκούν 3 με 5 χρόνια. Και αυτός είναι κι ένας ικανοποιητικός χρόνος για να αποφασίσετε να αλλάξετε και το gadget σας (ναι, αυτός είναι και όχι ο ένας χρόνος geeks). Οπότε, αν θέλετε να κρατήσει η μπαταρία σας για όλο αυτό το χρονικό διάστημα, εκτός από τα παραπάνω που αναφέραμε, δεν χρειάζεται να αφήνετε τη συσκευή σας στη φόρτιση όλη τη νύχτα. Φορτίζετε το κινητό σας κατά την διάρκεια της ημέρας. Μέχρι να φτάσει στο 90%+.
Αν κάνετε όλα τα παραπάνω, που δεν είναι τίποτα δύσκολα μαθηματικά, αλλά απλές πρακτικές που μπορείτε να υιοθετήσετε, δεν θα χρειαστεί να προβληματιστείτε για το αν θα αλλάξετε μπαταρία στη συσκευή σας ή όχι. Η μπαταρία σας, θα είναι ευχαριστημένη. Μέχρι να φτάσει τα βαθειά γεράματα της 3ετίας - 5ετίας και να πεθάνει χαρούμενη.
Υ.Γ. Αν θέλετε να διαβάσετε μία πολύ εκτενή και ενδιαφέρουσα αναφορά για το "Πρόβλημα της μπαταρίας", διαβάστε το άρθρο στο BBC εδώ, με θέμα "Τι σκοτώνει τα smartphones"
Πηγή: digitallife.gr