Μ.Σφακιανάκης:«Η Ελλάδα είναι η 1η χώρα στη χρήση video games στην Ευρώπη»- Μέγας κίνδυνος στην Ελλάδα ο εθισμός

Φεβρουάριος 07, 2018
Ηταν ένα Σάββατο απόγευμα όταν ο σημερινός αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας πήρε τηλέφωνο τον επί σειρά ετών προϊστάμενο της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη να του ανακοινώσει ότι τον ευχαριστεί για τις υπηρεσίες που προσέφερε και να του ανακοινώσει ότι η ΕΛΑΣ και το κράτος δεν θα τις χρειαστούν άλλο. «Τον ευχαρίστησα κι εγώ, πολιτισμένα, όμορφα, πήρα το τσαντάκι μου, που λένε, κι άλλαξα πορεία…»
Σήμερα, περίπου ένα χρόνο μετά, ο άνθρωπος που άφησε, κατά κοινή ομολογία, έργο στην υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν έχει κανένα θυμό. Εχει «ένα πλατύ χαμόγελο», όπως λέει. «Ξέρετε τι είναι να βγαίνεις στο δρόμο και να σε χαιρετούν σαν να είσαι σε γάμο;». Πιστεύει ότι οι συνεργάτες του στη Δίωξη – κι ο επόμενος διοικητής – λειτουργούν με ήθος κι είναι έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του σ’ όποιον τις χρειαστεί, ακόμα και στην σημερινή κυβέρνηση που τον απέπεμψε. «Βεβαίως. Εγώ είμαι Έλληνας. Δεν ανήκω σε κανέναν μηχανισμό. Δεν έχω μπει σε κάποιο κόμμα. Και τις γνώσεις μου μου τις δίνω στο κράτος και στη κυβέρνηση για να ωφεληθεί ο λαός διότι πιστεύω ότι το αξίζουν».
Ο Μανώλης Σφακιανάκης, που μετά την αποστρατεία του περπατά στο δρόμο «με το κεφάλι ψηλά», όπως λέει. πρωταγωνιστεί σε εκστρατείες ενημέρωσης για τον έλεγχο του Διαδικτύου μέσα από το Ινστιτούτο που ίδρυσε κι από άλλες δράσεις στο πλαίσιο των οποίων δίνει πολύτιμες πληροφορίες στο TheTOC. ΄Οπως ότι στην Ελλάδα κινδυνεύουμε πιο πολύ από τον εθισμό στο Διαδίκτυο παρά από το cyber bullying: Είμαστε η πρώτη χώρα το 2016-17 στην Ευρώπη σε χρήση video games σε αναλογία πληθυσμού και παιδιών. «Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το μέγα πρόβλημα είναι ο εθισμός όπου – για όσους δεν γνωρίζουν – αναγνωρίζεται ως κλινική διαταραχή η οποία χρήζει νοσηλείας σε νοσοκομείο».
– Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, πως μπορούμε να μιλήσουμε για ενημέρωση των ενδιαφερομένων σε σχέση μ’ αυτό το ζήτημα;
Προσωπικά είναι χαρά μου που συμμετέχω στην Πανελλαδική Δράση Επιμορφωτικών Σεμιναρίων «Προστάτεψε το παιδί σου από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα» που διοργανώνει η ΙDialogue σε 10 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Οσο περισσότερο μας μαθαίνει ο κόσμος, τόσο πιο πολύ θα πηγαίνουμε εμείς σ’ αυτόν. Θα είμαι κεντρικός ομιλητής κι επιστημονικός υπεύθυνος όλων των σεμιναρίων, που θα είναι δωρεάν (θα χρειάζεται μόνο μια δωρεάν εγγραφή στην ιστοσελίδα https://prostatepse.gr/ ), η έναρξη των οποίων θα γίνει στη Ράλλειο Σχολή (Πειραιώς και Επονιτών 21) στις 12 Φεβρουαρίου (ώρα 18.30). Η πανελλαδική δράση των δωρεάν επιμορφωτικών σεμιναρίων «Προστάτεψε το παιδί σου από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα», επιδιώκει να λειτουργήσει ως μία μορφή πρόληψης, επιμόρφωσης και ενημέρωσης των γονέων, των παιδιών, των εκπαιδευτικών, των επαγγελματιών της ψυχικής υγείας καθώς και των νέων ανθρώπων για την επικινδυνότητα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και τους τρόπους προστασίας τους από αυτό.
– Το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας Cyber Security International (CSI) που ιδρύσατε έχει πάρει σάρκα και οστά πριν ένα χρόνο στις 6 Φεβρουαρίου 2017. Στο πλαίσιο αυτού πραγματοποιείται την πρώτη ψηφιακή Ακαδημία Γονέων;
Βεβαίως που γίνεται πραγματικότητα μέσω του ANT1 και της Wind. Και θα την παρακολουθήσουν χιλιάδες γονείς απ’ όλη την Ελλάδα μέσα από το σπίτι τους. Είναι η πρώτη Ακαδημία στην οποία ο γονιός έχει τη δυνατότητα όταν τελειώνει τη δουλειά του να μπορεί να κάθεται στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση κι εγώ με τους συνεργάτες μου να παρέχουμε εκπαίδευση για το Διαδίκτυο, για τους κινδύνους και την ασφάλεια, τόσο σε θέματα τεχνικά. όσο και σε θέματα ψυχολογίας. Ο λόγος που γίνεται αυτή η Ακαδημία είναι για μπορούν οι γονείς να ενημερωθούν σε πραγματικό χρόνο και παράλληλα να μπορούν να συζητούν μαζί με τα παιδιά τους τα θέματα που τα απασχολούν. Οι γονείς οφείλουν να είναι γνώστες του Διαδικτύου
– Τι απαιτείται για να παρακολουθήσει κάποιος τα σεμινάρια της Ακαδημίας και τι κόστος αυτό συνεπάγεται;
Για να έρθει κάποιος στην Ακαδημία Γονέων θα πρέπει απλά να δηλώσει συμμετοχή είτε μέσα από το CSI, είτε μέσα από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στον οποίο ανήκει – αν ανήκει φυσικά. Εμείς επικοινωνούμε με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σε όλη τη χώρα. Ξεκινάμε με 500 γονείς πιλοτικά και θα φτάσουμε να εκπαιδεύονται ταυτόχρονα το μήνα μέχρι και 10.000 γονείς .
– Σε κάποια άλλη σας συνέντευξη είχατε μιλήσει και για παραρτήματα που θα δημιουργήσει το CSI. Σε τι στάδιο βρίσκονται;
Είμαστε σε πιλοτικό στάδιο για τα παραρτήματα. Όμως πιστεύω ότι μέχρι τον Οκτώβριο – μέσω της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος – θα μπορέσουμε να ιδρύσουμε ένα κοινωνικό ψηφιακό σχολείο ως παράρτημα του CSI όπου εκεί θα διδάσκονται τα παιδιά γλώσσες προγραμματισμού και ρομποτικής. Τα παιδιά που δεν γνωρίζουν να γράφουν κώδικα – προγραμματισμό θα έχουν πρόβλημα στην καριέρα τους. Το CSI προσπαθεί να δώσει στα παιδιά που θέλουν και μπορούν δωρεάν γνώση μέσα από γλώσσες προγραμματισμού και ρομποτικής. Θα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα με το CSI να διδάσκει τις γλώσσες προγραμματισμού.σε κάθε νομό και δήμο.
– Σε τι χρονικό διάστημα θα υλοποιηθεί;
Σε 6 μήνες. Είχα πει πέρσι ότι σε ένα χρόνο θα κάνω την Ακαδημία. Με βοήθησε ο Θεός και σε ένα χρόνο ακριβώς έχω την Ακαδημία Γονέων έτοιμη. Λέω πάλι να με βοηθήσει ο Θεός να έχω έτοιμο το κοινωνικό ψηφιακό σχολείο με γλώσσες προγραμματισμού.
– Υπάρχει ένας κακώς εννοούμενος φόβος γύρω από το Διαδίκτυο;
Υπάρχει πάντα φόβος. Ο κόσμος φοβάται το Διαδίκτυο διότι το θεωρεί άγνωστο. Εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε τη γνώση. Πιστέψτε με, ο κόσμος, διψάει για γνώση. Και λέω πάντα ότι έστω κι έναν άνθρωπο να σώσουμε, έχουμε κάνει κάτι.
– Εχετε επίσης πει σε συνέντευξή σας ότι το Το 98% του Διαδικτύου είναι θετικό..
Ασφαλώς. Εμείς λέμε «ναι» στο Διαδίκτυο, αυτό είναι το σύνθημα μας. Είναι ότι καλύτερο. Το Διαδίκτυο έχει σώσει ζωές και σώζει ζωές. Ομως υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση… Οταν γίνει κάτι άσχημο στο Διαδίκτυο γίνεται χαμός και το πετροβολούν. Εκεί δεν φταίει το Διαδίκτυο αλλά ο χρήστης που δεν γνωρίζει το χειρισμό του. Οταν δεν ξέρουμε να πάρουμε το ηλεκτρονικό ρεύμα, και βάζουμε ένα καρφί και σκοτωνόμαστε φταίει η ΔΕΗ; Καθημερινά πεθαίνει κόσμος από το Διαδίκτυο διότι δεν ξέρει να το χειρίζεται.
– Ποιος είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος από Διαδίκτυο;
Το να μη μπορείς να ασφαλίσεις υπολογιστικά συστήματα που διαχειρίζονται ανθρώπινες ζωές. Οταν δεν μπορείς να χειριστείς κρίσιμες υποδομές της χώρας – αν δεν καταφέρεις να τα ασφαλίσεις – τότε θα έχεις πρόβλημα με ανθρώπινες ζωές. Γι’ αυτό κι νομοθέτης έχει προβλέψει ειδικούς νόμους που φτάνουν και σε ποινές κάθειρξης. Αρα λοιπόν το Διαδίκτυο μπορεί να σκοτώσει. Ο νούμερο ένα κίνδυνος, όμως, που τον βλέπουμε όλοι γύρω μας από το Διαδίκτυο δεν είναι το cyber bullying αλλά ο εθισμός. Πολλά παιδιά είναι άρρωστα και κάποια πεθαίνουν καθημερινά σ’ όλο τον κόσμο. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα κινδυνεύουμε πιο πολύ από τον εθισμό στο Διαδίκτυο παρά από το cyber bullying. Στη χώρα μας δεν έχουμε bullying. Κάνουν λάθος οι ψυχολόγοι οι οποίοι αναγάγουν την παρεξήγηση – όταν δεν μιλάει η Ελενίτσα με το Γιωργάκη – σε bullying. Μέχρι το 2017 που ήμουν εγώ στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχαν καταγραφεί 16 περιστατικά cyber bullying σε διάστημα 15 ετών. Αρα δεν μπορώ να μιλάω για bullying. Η ΕΛΑΣ αν βγάλει πίνακες δεν θα «πιάνουν» τα 50 κρούσματα. Είμαστε, όμως, η πρώτη χώρα το 2016-17 στην Ευρώπη σε χρήση video games σε αναλογία πληθυσμού και παιδιών. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το μέγα πρόβλημα είναι ο εθισμός όπου – για όσους δεν γνωρίζουν – αναγνωρίζεται ως κλινική διαταραχή η οποία χρήζει νοσηλείας σε νοσοκομείο. Χάνονται ζωές από τον εθισμό. Ισως να έχουμε χάσει και στην Ελλάδα και να μη το γνωρίζουμε. Οταν είσαι εθισμένος δεν μιλάς, απομονώνεσαι, είσαι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Αυτοί οι άνθρωποι αν δεν πάνε σε γιατρό και σβήνουν.
– Ποια είναι η πρώτη συμβουλή που έχετε να δώσετε στους γονείς σε σχέση με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά τους;
Η πρώτη συμβουλή που δίνω στους γονείς είναι να είναι κοντά στα παιδιά τους όταν είναι στα κοινωνικά δίκτυα. Να συμμετέχουν, να μοιράζονται με τα παιδιά τους εικόνες κι εμπειρίες, διότι όταν το παιδί είναι απόμακρο από το γονιό και πέσει σε παγίδα του Διαδικτύου δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το περιστατικό. Θα σας δώσω δυο σχετικά παραδείγματα: Η μικρή Σοφία μιλούσε με το φίλο της σε ένα chat ένα βράδυ φορώντας τα εσώρουχά της. Ο φίλος της παραβιάζει τον υπολογιστή της και στη συνέχεια την εκβιάζει λέγοντάς της πως αν δεν δεν έρθει να της κάνει ότι θέλει, θα μοιράσει δημοσίως τις φωτογραφίες της που είχε τραβήξει. Η Σοφία υποκύπτει στον εκβιασμό διότι ήταν από μια αυστηρή οικογένεια που δεν μιλούσε. Κι επί 4 χρόνια υπέστη σοβαρή κακοποίηση. Μου την έφερε η γιαγιά της. ΄Ελυσα το θέμα αθόρυβα αλλά η Σοφία δεν θα το ξεπεράσει ποτέ. Το δεύτερο περιστατικό είναι με τη μικρή Μαρία από μια οικογένεια χαρούμενη, που είχαν επικοινωνία τα μέλη της. Μόλις ο φίλος της την τράβηξε φωτογραφίες και την απείλησε μ’ αυτές,, εκείνη το είπε στους γονείς της, εκείνοι ειδοποίησαν την Αστυνομία, του πήραν τις φωτογραφίες και η Μαρία σώθηκε χωρίς να υποστεί καμία κακοποίηση. Αρα ο πρώτος κανόνας είναι τα παιδιά να μπορούν να μιλούν για όλα στα σπίτι τους. Η οικογένεια δεν είναι μόνο για να λέμε τα καλά, αλλά για να τα λέμε όλα.
– Μπορεί κάποιος γονιός να φιλτράρει τον υπολογιστή του παιδιού του;
Βέβαια. Υπάρχουν φίλτρα σοβαρότατα που κάνουν καλή δουλειά αν ο γονιός λείπει και τα παιδιά είναι μικρά, φίλτρα τα οποία μπορούν να «κόψουν»επικίνδυνες περιοχές στο Διαδίκτυο – όχι να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους . Μπορεί να μιλήσει με τεχνικούς ο γονιός και να τα εγκαταστήσει.
– Εχετε πει ότι ασφαλής υπολογιστής είναι ο υπολογιστής εκτός πρίζας…
Α μπράβο,. με έχετε μελετήσει καλά. Γιατί ένα καλός «κράκερς» μυημένος στo Διαδύκτιο – ο «χάκερ» δεν κάνει τέτοιες βρωμιές και ζημιές – μπορεί να διεισδύσει και σε κλειστό υπολογιστή. Καλό είναι να ασφαλίζουμε τα υπολογιστικά μας συστήματα ώστε να είμαστε 90 – 92% ασφαλισμένοι (περισσότερο απ’ αυτό δύσκολα μπορείς να ασφαλιστείς). Στον υπολογιστή δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ασφαλίζουμε τα συστήματά μας. Αντίθετα, όσο πιο ασφαλισμένοι είμαστε, τόσο πιο μεγάλη σιγουριά έχουμε. Ομως απόλυτη σιγουριά δεν θα έχουμε ποτέ. Δίνω και μια δεύτερη συμβουλή στους γονείς. Στις 10 το βράδυ να είναι εκτός router το σπίτι μας. Δηλαδή στις 10 το βράδυ βγάζουμε το ασύρματο Διαδίκτυο για να κινούνται τα παιδιά μας πιο άνετα να μην έχουν τον πειρασμό να ξυπνήσουν και να σερφάρουν μεταμεσονύκτια στον υπολογιστή. Και να μην έχουμε την ακτινοβολία δίπλα από το κεφάλι μας. Κι ένας τρίτος κανόνας: Φίλους στο Διαδίκτυο κάνουμε αυτούς που έχουμε και στην πραγματική μας ζωή. Ποτέ αγνώστους φίλους γιατί το ραντεβού στα τυφλά δεν ξέρεις τι φέρνει.
– Εχετε κάποιο θυμό για τη ξαφνική απομάκρυνσή σας από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ το 2016 παρά την, κατά κοινή ομολογία, ιδιαίτερα επιτυχημένη σας πορεία;
Πλέον απαντώ μ’ ένα πλατύ και μεγάλο χαμόγελο. Την αστυνομία δεν την αγαπάω, τη λατρεύω. Ολοι οι αστυνομικοί είναι εφ’ όρου ζωής συνάδελφοί μου. Εγώ έκλεισα ένα κύκλο, έφυγα αντιστράτηγος – ο ανώτατος βαθμός. Είναι επιλογή της κάθε κυβέρνησης ποιους ανθρώπους θα τοποθετεί σ’ αυτές τις θέσεις. Εγώ έκανα τον κύκλο μου, ευχαριστώ πους πάντες που με υποστήριξαν, είμαι μια εφεδρεία για τη χώρα, και παραμένω μάχιμος μάχιμος μέσα από θέσεις καινούργιες.
– Νιώσατε ότι υποστήκατε μια δίωξη εσείς που υπηρετήσατε στη … Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος;
Δεν έχω υποστεί καμία δίωξη. Δεν με κυνήγησε κανείς. Εκλεισε ένας κύκλος κι άνοιξε ένας καινούργιος στη ζωή μου. Είπαν οι κυβερνώντες όπως έχουν δικαίωμα από το Σύνταγμα «Κύριε Σφακιανάκη ευχαριστούμε κι αντίο». Κι όμως, μου είπε ο σημερινός αρχηγός της ΕΛΑΣ που με πήρε Σάββατο απόγευμα να μου το ανακοινώσει, με ευχαριστεί για τις υπηρεσίες που πρόσφερα στην ΕΛΑΣ και το κράτος. Τον ευχαρίστησα κι εγώ, πολιτισμένα, όμορφα, πήρα το τσαντάκι μου, που λένε, κι άλλαξα πορεία. Ετσι τώρα η πορεία μου πια είναι κοντά στον κόσμο. Εισπράττω αγάπη, κάνω διαχείριση αγάπης κάθε μέρα, κάτι που δεν θα το κάνουν πολλοί δικοί μου συνάδελφοι. Το να βγαίνεις στο δρόμο και να σε χαιρετούν σαν να είσαι σε γάμο αυτό λέει κάτι για μένα. Πολύ μεγάλο και σοβαρό. Οτι έχω αφήσει έργο και συνεχίζω. Δεν έφυγα και τελείωσα αλλά συνεχίζω με δυναμική το έργο μου. Δεν άλλαξε τίποτα σε μένα, απλώς άλλαξα σελίδα, αυτό είναι όλο. Κάποιοι πίστευαν ότι θα είμαι μένεος εναντίον πρόσωπα και πράγματα. Εγώ είμαι φιλικός, τους αγαπάω όλους, κι είμαι δίπλα στους πολίτες και συνεχίζω αυτό που έκανα. Αλλαξα γραφεία, τίποτα άλλο.
– Ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση σας απομάκρυνε από τη θέση σας γιατί ήθελε να ελέγξει το Διαδίκτυο…
Η ΕΛΑΣ έχει αυτή τη στιγμή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την καλύτερη υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την οποία έστησα καλώς ή κακώς εγώ. Αυτά τα λέω για πρώτη φορά στη συνέντευξή μας αυτή. Ξεκίνησα μόνος μου και την έφτασα με 140 άτομα νούμερο ένα στην Ευρώπη – leader Ευρώπης σε τέσσερα ευρωπαϊκά προγράμματα όταν έφυγα τον Ιανουάριο του 2017. Από εκεί και μετά οι Αξιωματικοί που είχα και που ξέρω στην ΕΛΑΣ – εκτός των Διοικητή τους που δεν ήξερα – έχουν ήθος και δεν θα έκαναν κάτι ενάντια στο Σύνταγμα και τους Νόμους. Ηρθε ένας νέος Διοικητής που του ευχήθηκα να έχει πορεία αντάξια με τη δικιά μου, να τηρεί τους νόμους και το Σύνταγμα. Και θέλω να πιστεύω ότι ποτέ ο άνθρωποι αυτοί δεν θα κάνουν κάτι παράνομο. Το αποδεικνύουν, άλλωστε, κάθε μέρα. Αρα δεν υπάρχει έλεγχος του Διαδικτύου – αυτό είναι ένας μύθος. Και θέλω μέσα απ’ αυτή τη συνέντευξη να «κάτσει» αυτή η σκόνη. Είναι μύθος να λένε ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί να ελέγχει το Διαδίκτυο. Οι αξιωματικοί με το ήθος που έχουν δεν ελέγχουν το Διαδίκτυο. Κανείς δεν θα βάλει το χέρι του να κάνει παράνομη πράξη. Αυτό είναι μια απάντηση από ένα στρατηγό που έφυγε από την αστυνομία με το κεφάλι ψηλά, που περπατάει στο δρόμο με το κεφάλι ψηλά και δέχεται την αγάπη του κόσμου. Δεν υπάρχει μια στο εκατομμύριο αξιωματικοί που είναι στη Δίωξη να κάνουν κάτι το βρώμικο. Πικρία δεν έχω. Αποτελώ όμως μια εφεδρεία που το μυαλό και τις γνώσεις που έχω μπορώ να τις δώσω στην οποιαδήποτε κυβέρνηση αν χρειαστεί. Στην πολιτική σκηνή δεν κατεβαίνω. Ομως τις γνώσεις μου μπορώ να τις δώσω αν τις χρειαστούν.
– Ακόμα κι η σημερινή κυβέρνηση;
Βεβαίως. Εγώ είμαι ΄Ελληνας. Δεν ανήκω σε κανέναν μηχανισμό . Δεν έχω μπει σε κάποιο κόμμα. Και τις γνώσεις μου μου τις δίνω στο κράτος και στη κυβέρνηση για να ωφεληθεί ο λαός διότι πιστεύω ότι το αξίζουν.
Info:
Η αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, iDialogue, ενώνει 10 περιοχές της Ελλάδας σε μία συλλογική δράση για την προστασία των παιδιών από το ηλεκτρονικό έγκλημα. Άλλωστε οι ενήλικες του αύριο, είναι τα παιδιά του σήμερα. Η προστασία τους και η θωράκισή τους με την κατάλληλη εκπαίδευση πρώτα από τους γονείς, είναι επιβεβλημένη. Όσο αναγκαία έχει καταστεί η χρήση του διαδικτύου, τόσο αναγκαία έχει γίνει και η ανάγκη προστασίας από τους νέους κινδύνους. Οι άνθρωποι της iDialogue αντιλαμβάνονται πως η νέα πραγματικότητα δεν επιτάσσει μόνο ενημέρωση, αλλά και εκπαίδευση αναφορικά με την επικινδυνότητα και κυρίως την πρόληψη του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Εκτός του κυρίου Σφακιανάκη, ομιλήτριες θα είναι η Μαρίσα Βουλγαράκη Ψυχολόγος – Εγληματολόγος MSc Criminal Investigation, η Βέρα Αθανασίου Ψυχολόγος MSc – Ψυχοθεραπεύτρια, Υποψήφια Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών και η Μαρία – Άννα Τάσση Κοινωνιολόγος – Εγληματολόγος
Μέγας Πανελλαδικός Χορηγός της Δράσης «Προστάτεψε το παιδί σου από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα» με κεντρικό ομιλητή τον Μανώλη Σφακιανάκη είναι η εταιρεία MYTILINEOS. Ο Πανελλαδικός Χορηγός είναι η εταιρεία Wind. Τοπικοί Χορηγοί είναι οι Τράπεζες Eurobank και Alpha Bank, στο Μαρούσι και στην Πάτρα αντίστοιχα.
Για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα επιμορφωτικά σεμινάρια της ΙDialogue είναι απαραίτητη η εγγραφή στην ιστοσελίδα https://prostatepse.gr/
thetoc.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot