Αν και παραδοσιακά για το ριζότο χρησιμοποιείται το ρύζι Arborio, αυτό το ριζότο βγαίνει εξίσου καλό και με λευκό μακρύκοκκο ρύζι.
Υλικά (για 4 μερίδες)
2 κύβους κοτόπουλου
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 καρότα τριμμένα
Αλάτι, Πιπέρι
1 1/4 κούπας ρύζι (Αρμπόριο ή λευκό μακρύκοκο)
1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
1/4 κούπας τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε ένα σκεύος το ζωμό κοτόπουλου και 2 κούπες νερό και σιγοβράζουμε.
Σε ένα βαθύ τηγάνι λιώνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και αλατοπίπερο. Σοτάρουμε για περίπου 7 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι. Το σοτάρουμε ελαφρά και ρίχνουμε το κρασί, μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να απορροφηθεί για 2 λεπτά ακόμη.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τον ζεστό ζωμό (λίγο λίγο) και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά για 10-12 λεπτά. Όταν χυλώσει το ρύζι μας είναι έτοιμο.
Αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά και τοποθετούμε το ριζότο στο πιάτο. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και λίγο βούτυρο (προαιρετικά).
olivemagazine.gr