Θέμα των ημερών είναι ο σεισμός των 5,9 βαθμών στην Κεφαλονιά.
Διαβάζουμε και ακούμε ότι: Μη κατοικήσιμο κρίθηκε το 60% των σπιτιών που ελέγχθηκαν στο Ληξούρι (διενεργήθηκαν 150 έλεγχοι). Στο Αργοστόλι, 1 στα 4 σπίτια που ελέγχθηκαν κρίθηκε ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα.
Στόχος του κειμένου δεν είναι η κινδυνολογία και ο εντυπωσιασμός.
Το νησί μας είναι σε σεισμογενή περιοχή, έχει παρελθόν σεισμικών επιβαρύνσεων και είναι χρήσιμο να προσεγγίσουμε μερικές ελλείψεις μας.
Υπάρχει κατ αρχάς το σχέδιο "ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ" που λειτουργεί στο πλαίσιο των ΠΣΕΑ και οι επίσημοι το θυμούνται μετά από κάθε γεγονός εκτάκτου ανάγκης, προβάλλοντας το ως μηχανισμό σωτηρίας. Αυτό το σχέδιο αφορά τα μετά το γεγονός εκτάκτου ανάγκης και δεν συνιστά μηχανισμό αποτροπής ή προστασίας.
Ο δήμος Κω έχει γραφείο πολιτικής προστασίας που πρόσφατα ανακοινώσε την ύπαρξη "νέου σχέδιο αντισεισμικής προστασίας της Κω" που εκπονήθηκε για το γραφείο πολιτικής προστασίας του δήμου: "το τοπικό σχέδιο-μνημόνιο για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου σεισμού στην Κω". Υπάρχουν οι οδηγίες και κατευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τα σεισμικά φαινόμενα, τα σχέδια της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου. Υπάρχει η αντισεισμική μελέτη της ομάδος του καθηγητή Ε. Λέκκα για τον πρώην δήμο πόλης Κω. Όλα αυτά συνιστούν ένα πλέγμα που υστερεί στον τομέα των εφαρμογών και της προετοιμασίας για το σεισμικό φαινόμενο.
Ο σεισμός έχει σχέση με τις κατασκευές. Οι ζημίες των κατασκευών είναι ο δείκτης με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την καταστροφικότατα του σεισμού. Οι κατασκευές είναι ανθρώπινα δημιουργήματα. Οι ατέλειες των ανθρωπίνων κατασκευών γίνονται οι αφορμές για τις σεισμικές καταστροφές. Η ποιότητα των κατασκευών καθορίζεται από ποιότητα των υλικών, την αρτιότητα των μελετών και τεχνική των κατασκευών. Γι αυτό έχουν θεσπιστεί κριτήρια ποιότητας και έλεγχου κάθε φάσης.
Για τα υλικά επιβάλλεται ο έλεγχος τους αλλά δυστυχώς στο νησί μας έλεγχος δεν γίνεται. Το εργαστήριο έλεγχου που υπήρχε μέχρι το 1980 στο τότε γραφείο μηχανικού Κω έπαψε να λειτουργεί όταν η Κως μπήκε στην περίοδο της έντονης ανοικοδόμησης της.
Από το 2001 επιβάλλεται ο έλεγχος των μπεταζήδικων από την Νομαρχία και την Περιφέρεια και από το 2010 από τον Δήμο. Ουδέποτε φλέχθηκαν τα μπετατζηδικα του νησιού μας.
Οι μελέτες υπόκεινται σε ''μελλοντικό έλεγχο'' σύμφωνα με σφραγίδες που τίθενται στα σχέδια και στα υπολογιστικά φύλλα. Οι κατασκευές μόλις το 2013 που ξεκίνησε ο έλεγχος με τους ελικτές δόμησης γίνεται αλλά αφορά κυρίως τις διαστάσεις και τις όψεις του κτηρίου και όχι την δομική του επάρκεια.
Υπάρχει σε εξέλιξη σύστημα έλεγχου δομικής επάρκειας δημοσίων κτηρίων που διεκόπη λόγω της μνημονιακής πολιτικής των περικοπών δημοσίων δαπανών.
Έτσι αναμένουμε τον επόμενο σεισμό όπως περιμένουμε όλα τα άλλα δεινά. Ουσιαστικά ο καθένας μόνος του. Όπως μπορεί και όσο μπορεί. Αυτό σηματοδοτεί την απουσία πολιτικής.
Πολιτική είναι η οργάνωση της συλλογικής προστασίας απέναντι στο κακό.
Γι αυτό λέμε: "Ο Θεός βοηθός".
Ν. Μυλωνάς