«Αυτή η δημοτική αρχή είναι κάτι σαν guest star»
Ανανεώθηκε 09:37 Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020 2 Πολιτική Διαβάστηκε 114 φορές
«Έχω την αίσθηση ότι λειτουργεί σαν επισκέπτης που απλά κάνει τα καλά του, κρατά τις ισορροπίες και ξεπληρώνει γραμμάτια. Που ήρθε, είδε και θα απέλθει»
«Φαίνεται ότι θα είναι μια χαλαρή και ανούσια τετραετία. Δεν γίνονται δημοτικά συμβούλια. Δεν παράγεται έργο. Δεν λαμβάνονται αποφάσεις. Έρχονται θέματα πρόχειρα, αποσύρονται και ουδέποτε επανέρχονται. Η δημοτική αρχή δεν αντέχει το διάλογο. Επιδίδεται σε φωτογραφίες, δελτία τύπου επιστολές και επικοινωνιακούς τακτικισμούς για να καλύψει την ανυπαρξία της. Τα παραπάνω καθιστούν τις συνεδριάσεις βαρετές και τετριμμένες. Πάει καιρός που έχω να ακούσω μια σοβαρή πολιτική πρόταση που θα δώσει ελπίδα…» δήλωσε σε συνέντευξή της στον «Σ» η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όραμα και Δράση» Ιωάννα Ρούφα.
Η κα Ρούφα μας μιλά για τις ευθύνες του προεδρείου, για τις ευθύνες της παράταξής της, για την απαγόρευση δημάρχου μετάδοσης της πρώτης δια ζώσης συνεδρίασης, δηλώνει ότι, η αίσθηση που υπάρχει πως είναι πολύ αρνητική σε όλα και ασκεί μόνο κριτική, καλλιεργείται και υποβάλλεται. «Η δημοτική αρχή Νικηταρά φοβάται περισσότερο τον κακό της εαυτό από την δική μας αντιπολίτευση. Τεχνιέντως καλλιεργεί την εικόνα της κακιάς Ρούφα ακριβώς επειδή ξέρει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αλήθεια και προπάντων δεν μπορεί να με προσεταιριστεί όσες φορές και να το επιχειρήσει» λέει χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Αν είχα συμπράξει με τον κύριο Νικηταρά και είχα πάρει και μια αντιδημαρχία δεν θα ήμουν κακιά, πιστέψτε με. Θα είχα όμως απολέσει τα πάντα και κυρίως την αξιοπρέπεια μου. Ξαναλέω. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Όσο για την ταύτισή της με τον κ. Κυρίτση, όπως την κατηγορεί η δημοτική αρχή, προκειμένου να αποδομήσουν τον δήμαρχο, απαντά: «Χρειάζεται να συμπράξουμε με κάποιον ή κάποιους για να αποδομήσουμε κάτι που δεν έχει πολιτική οντότητα;». Θέση της είναι πως, η δημοτική αρχή είναι αυτή που καθημερινά επιβραβεύει την θητεία Κυρίτση, ακολουθεί πιστά και κατά γράμμα τις επιλογές της, υλοποιεί τα έργα της και όχι πάντα με νόμιμες διαδικασίες
«Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι οι εκλογές έγιναν απλά για να αυτοσυντηρηθεί το σύστημα, για να αλλάξουν τα πρόσωπα και μέχρι εκεί αφού τα συμφέροντα που υπηρετούν είναι τα ίδια» σημειώνει με νόημα.
«Αυτή η δημοτική αρχή έχω την αίσθηση ότι λειτουργεί σαν επισκέπτης που απλά κάνει τα καλά του, κρατά τις ισορροπίες και ξεπληρώνει γραμμάτια. Που ήρθε, είδε και θα απέλθει. Είναι κάτι σαν guest star!» λέει με έμφαση.
Την χαρακτηρίζει «πολιτικά ανάλγητη» μπροστά στα προβλήματα των δημοτών λόγο κορωνοϊού, μιλά για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, για τις ελλιπείς δομές της εκπαίδευσης, για το νερό του «τριγώνου» και τέλος, για το μέλλον της παράταξής της αλλά και του νησιού μας.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ: Κυρία Ρούφα, κατ’ αρχάς θα ήθελα το σχόλιό σας για το επίπεδο του δημοτικού συμβουλίου.
Ι.Ρ.: Φαίνεται ότι θα είναι μια χαλαρή και ανούσια τετραετία. Δεν γίνονται δημοτικά συμβούλια. Δεν παράγεται έργο. Δεν λαμβάνονται αποφάσεις. Έρχονται θέματα πρόχειρα, αποσύρονται και ουδέποτε επανέρχονται. Η δημοτική αρχή δεν αντέχει το διάλογο. Επιδίδεται σε φωτογραφίες, δελτία τύπου επιστολές και επικοινωνιακούς τακτικισμούς για να καλύψει την ανυπαρξία της. Τα παραπάνω καθιστούν τις συνεδριάσεις βαρετές και τετριμμένες. Πάει καιρός που έχω να ακούσω μια σοβαρή πολιτική πρόταση που θα δώσει ελπίδα. Όσο για το επίπεδο, τον πολιτικό πολιτισμό κτλ, κτλ, συμπυκνώνεται στην απαράδεκτη έκφραση που ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο από την αντιδήμαρχο πολιτισμού! Η εν λόγω αντιδήμαρχος αναφώνησε τη λέξη «εμετός» επειδή δεν συμφωνούσε με τοποθέτηση συναδέλφου.
Κοντολογίς, ο χώρος του δημοτικού συμβουλίου δεν ενδείκνυται για προσωπικές επιθέσεις οι οποίες συχνά πυκνά αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα. Τα συναισθήματα που ο καθένας μας μπορεί να κουβαλά επηρεάζουν την πολιτική αντίληψη και κρίση και καθιστούν επικίνδυνη τη λειτουργία του δημοτικού συμβούλου.
Ερ: Ποιες οι ευθύνες του προεδρείου συνολικά αλλά και του προέδρου;
Ι.Ρ.: Δεν νομίζω ότι το προεδρείο συνεργάζεται. Ήδη έχω ζητήσει συγνώμη δημόσια που μέχρι σήμερα δεν απηύθυνα τις επιστολές μου στην αντιπρόεδρο και στον γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου. Οι ευθύνες του προέδρου και του κάθε προέδρου είναι ευανάγνωστες. Όταν ένας πρόεδρος παίρνει εντολές από τον δήμαρχο και όταν ο δήμαρχος εναγωνίως κρύβεται, είναι βέβαιο ότι θα παρατυπήσει για να καλύψει τις ανάγκες του δεύτερου. Έχω δε την αίσθηση ότι ο πρόεδρος χρησιμοποιείται. Τον εκθέτουν ως αναλώσιμο.
Ερ: Εσείς ως παράταξη, αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις, δεν φέρετε ευθύνη;
Ι.Ρ.: Όλοι έχουμε ευθύνη. Όταν όμως στέλνεις μια επιστολή στον πρόεδρο με συγκεκριμένη πρόταση και ο πρόεδρος δεν απαντά, καταλαβαίνετε ότι αυτή η στάση δεν βοηθά στο διάλογο, στη σύνθεση και προπάντων στη συναίνεση.
Ερ: Πώς σχολιάζετε την απαγόρευση αναμετάδοσης της πρώτης δια ζώσης συνεδρίασης του Σώματος από την δημοτική τηλεόραση;
Ι.Ρ.: Την είχα προβλέψει. Γνωρίζοντας τον τρόπο που λειτουργεί ο κύριος Νικηταράς αλλά και όσα ήθελε να κρύψει από τη θεματολογία, ήμουν σίγουρη ότι θα το επιχειρούσε. Εκεί δοκιμάστηκε ο θεσμικός ρόλος του προέδρου και εκτέθηκε. Θεωρώ ότι πρόκειται περί ατοπήματος. Το κραυγαλέο ήταν που βγήκαν την επόμενη μέρα και κατηγορούσαν εμάς για τις καταγγελίες μας. Αν είχαν επιτρέψει την μετάδοση από το ΔΗΡΑΣ όλοι θα γνώριζαν τι διημείφθη.
Επί της ουσίας, σύρθηκαν σε δια ζώσης συνεδρίαση. Το μόνο που απασχολούσε τον κύριο Νικηταρά ήταν να πάρει μιαν οριακά πλειοψηφική απόφαση για να μεταβεί στη Ρόδο και να εκχωρήσει τη διαχείριση των απορριμμάτωνστην υπό σύσταση Α.Ε. Απαγόρευσε στη δημοτική τηλεόραση να μαγνητοσκοπήσει τη συνεδρίαση!
Απαγόρευσε την παρουσία δημοσιογράφων!
Απαγόρευσε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να δώσει το λόγο στους επικεφαλής των παρατάξεων για ανακοινώσεις!
Φίμωσαν και επιτέθηκαν στους δημοτικούς συμβούλους απροκάλυπτα και αναίσχυντα!
Ιδιαίτερα οι γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι δέχτηκαν κανονικό bullying!
Ο κύριος Νικηταράς εμφανίστηκε για άλλη μια φορά σαν ένα φοβισμένο και προπάντων ένοχο παιδί που προσπαθεί απεγνωσμένα να κρυφτεί...
Ερ: Πιστεύετε πως θα συνεχιστούν οι δια ζώσης συνεδριάσεις ; Εάν όχι, θα ακολουθήσετε την τακτική της αποχής;
Ι.Ρ.: Είναι αποκλειστική ευθύνη και επιλογή της δημοτικής αρχής. Η άρνηση του προέδρου, μετά την υπόδειξη του κυρίου Νικηταρά, να αρνηθεί να λάβει απόφαση για το χώρο διεξαγωγής της επόμενης συνεδρίασης ενδεχόμενα να μας ξαναπάει πίσω. Σε ότι μας αφορά, θα προστατέψουμε το κύρος του δημοτικού συμβουλίου και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση. Εάν οι καθεστωτικές αντιλήψεις της δημοτικής αρχής επιμένουν εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Αυτό που πρέπει να προβληματίσει την κοινωνία είναι η κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών και τι φοβάται η δημοτική αρχή αρνούμενη τόσο σθεναρά και πεισματικά τις δημόσιες συνεδριάσεις.
Ερ: Υπάρχει η αίσθηση κυρία Ρούφα πως προσωπικά, είστε πολύ αρνητική σε όλα και πως ασκείτε μόνο κριτική. Τι απαντάτε;
Ι.Ρ.: Υπάρχει ή μήπως καλλιεργείται και υποβάλλεται;
Είμαι απόλυτη σίγουρη κυρία Αυγούλη ότι παρακολουθείτε τα δημοτικά συμβούλια.
Διαπιστώσατε αρνητική στάση που να μην εδράζεται σε πολιτική θέση ή επιχειρήματα;
Κατά τη ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος καταθέσαμε πρόταση. Καταθέσαμε πρόταση – πλαίσιο μέτρων στήριξης των δημοτών αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία. Στοιχειοθετούμε κάθε μας πρόταση, κάθε μας θετική ή αρνητική ψήφο. Αναστείλαμε επί μακρόν την αντιπολιτευτική μας τακτική σεβόμενοι τους πολίτες και τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει.
Επί της ουσίας δεν έχουμε ακόμα ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση, υπάρχουν στελέχη που πιστεύουν ότι χαϊδεύουμε τη δημοτική αρχή και αξιώνουν πιο σκληρή αντιπολίτευση.
Η δημοτική αρχή Νικηταρά φοβάται περισσότερο τον κακό της εαυτό από την δική μας αντιπολίτευση. Τεχνιέντως καλλιεργεί την εικόνα της κακιάς Ρούφα ακριβώς επειδή ξέρει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αλήθεια και προπάντων δεν μπορεί να με προσεταιριστεί όσες φορές και να το επιχειρήσει.
Επίσης ξέρει - λόγω της εμπειρίας μας, αλλά και της δικής της ανεπάρκειας- ότι δεν μπορεί να κρυφτεί από εμάς ούτε και να μας πείσει με τα γλυκανάλατα και υποκριτικά που σερβίρει στην κοινωνία. Έχουμε δρόμο, ακόμα δεν ξεκινήσαμε.
Κυρία Αυγούλη αν είχα συμπράξει με τον κύριο Νικηταρά και είχα πάρει και μια αντιδημαρχία δεν θα ήμουν κακιά πιστέψτε με. Θα είχα όμως απολέσει τα πάντα… και κυρίως την αξιοπρέπεια μου. Ξαναλέω. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Ερ: Υπάρχει επίσης η αίσθηση πως, οι εναντίον σας «επιθέσεις» από την παράταξη του κ. Κυρίτση έχουν λειάνει τελευταία. Εξ ου και η κατηγορία από τη δημοτική αρχή ότι, οι απόψεις σας ταυτίζονται προκειμένου να αποδομήσετε τον δήμαρχο.
Ι.Ρ.: Χρειάζεται να συμπράξουμε με κάποιον ή κάποιους για να αποδομήσουμε κάτι που δεν έχει πολιτική οντότητα; Η μόνη ταύτιση αφορά στη αξίωση και των τριών παρατάξεων της μειοψηφίας για δημόσιες συνεδριάσεις. Δεν είναι εύλογη;
Από την άλλη, γιατί να επιτεθεί ο Κυρίτσης σε μας; Δεν είναι λογικό ως μειοψηφία οι επιθέσεις του να αφορούν στη δημοτική αρχή;
Στα περί ταύτισης μας με τον κύριο Κυρίτση απαντά η πενταετής αντιπολίτευση που του ασκήσαμε όταν κάποιοι κρυβόντουσαν αναπαυτικά και καιροφυλακτούσαν…
Απαντούν οι σταθερές πολιτικές θέσεις μας.
Η δημοτική αρχή είναι αυτή που καθημερινά επιβραβεύει την θητεία Κυρίτση.
Ακολουθεί πιστά και κατά γράμμα τις επιλογές της, υλοποιεί τα έργα της και όχι πάντα με νόμιμες διαδικασίες (βλέπε Εθνικής Αντιστάσεως).
Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι οι εκλογές έγιναν απλά για να αυτοσυντηρηθεί το σύστημα, για να αλλάξουν τα πρόσωπα και μέχρι εκεί αφού τα συμφέροντα που υπηρετούν είναι τα ίδια.
Απάντησα όμως και στο εν κρυπτώ δημοτικό συμβούλιο της Αντιμάχειας με αφορμή τον ορισμό του κυρίου Νικηταρά στην ΑΕ που θα διαχειρίζεται πλέον τα απορρίμματα και δήλωσα: «Σήμερα για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα η ταύτιση Κυρίτση - Νικηταρά. Ο μεν πρώτος επεδίωξε την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας θέλοντας να το πράξει ο ίδιος. Ο δε δεύτερος την εκχωρεί στην υπό σύσταση ΑΕ ως αντιπαροχή για να παραμείνει δήμαρχος, ξεπουλώντας τα πάντα. Η πολιτική μου ηθική δεν θα επέτρεπε ποτέ μια συνεργασία με τον κύριο Κυρίτση. Υπάρχουν λόγοι αρκούντως ισχυροί που δεν θα συνεργαζόμουν ποτέ ούτε με τον κύριο Νικηταρά ούτε και με τον κύριο Κυρίτση. Και οι πολιτικοί αυτοί λόγοι είναι ακριβώς οι ίδιοι! Βεβαίως είναι λογικό να ανησυχεί, να τρέμει, ο κύριος Νικηταράς για επικείμενες συμπράξεις και συνεργασίες σε τοπικό πολιτικό επίπεδο καθώς ο τρόπος με τον οποίο στήθηκε η παράταξη του - συνονθύλευμα είναι βέβαιο ότι θα συσπειρώσει δυνάμεις που δεν ανέχονται τέτοιες ανίερες συμμαχίες και πρακτικές».
Ερ: Έκλεισε ένας χρόνος από τις εκλογές, με τη δημοτική αρχή να είναι στο τιμόνι του δήμου εννέα μήνες και κάτι. Πώς κρίνετε το έργο της;
Ι.Ρ.: Δεν διαπιστώνω παραγωγή έργου. Δεν υπάρχει σχέδιο. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που θα δουλέψουν με συνέπεια. Αυτή η δημοτική αρχή έχω την αίσθηση ότι λειτουργεί σαν επισκέπτης που απλά κάνει τα καλά του, κρατά τις ισορροπίες και ξεπληρώνει γραμμάτια. Που ήρθε, είδε και θα απέλθει. Είναι κάτι σαν guest star!
Ερ: Τι κατά την άποψή σας θα έπρεπε να είχε γίνει ή να δρομολογηθεί έως σήμερα;
Ι.Ρ.: Όταν πήραμε την απόφαση να διεκδικήσουμε το δήμο καταθέσαμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ιεραρχημένο και απόλυτα ρεαλιστικό. Ήμασταν πεπεισμένοι και θα καταθέταμε δουλειά και ψυχή για να το υλοποιήσουμε. Έχει κανένα νόημα να επανέλθουμε σήμερα; Η Κωακή κοινωνία επέλεξε μια δημοτική αρχή που δεν είπε τίποτα και δεν δεσμεύθηκε για τίποτα. Κάθε μέρα που ξυπνά αποφασίζει τι θα παίξει…
Κατά την ψήφιση του Τεχνικού προγράμματος ρώτησα και ξαναρώτησα, «πείτε μου ένα έργο που θα κάνετε μέσα στο 2020 στην Κέφαλο, ένα στην Καρδάμενα, στην Αντιμάχεια, στην Κω, στο Πυλί, στο Ασφενδιού αντίστοιχα». Καμία απάντηση δεν πήρα. Όταν δε ρώτησα, διαβάζοντας έναν κωδικό, που αφορούσε σε διαμόρφωση παρκινγκ στο Πυλί, που βρίσκεται αυτό το παρκινγκ, μου απάντησαν ότι δεν ήταν πρόχειροι να μου πουν!
Ερ: Πώς σχολιάζετε τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η δημοτική αρχή για την ανακούφιση των συνδημοτών μας λόγω κορωνοϊού;
Ι.Ρ.: Η δημοτική αρχή περιορίστηκε σε όσα η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θεσμοθέτησε για όλους τους δήμους και για συγκεκριμένη διάρκεια.
Δεν υιοθέτησε ούτε μία πρότασή μας. Θυμάστε την πρόταση - πλαίσιο που καταθέσαμε. Θυμίζω ότι και αυτή δεν την άκουσαν οι πολίτες γιατί και αυτή η συνεδρίαση δεν ήταν δημόσια. Υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία 12 δημοτικών συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας. Δεν είχε τη πολιτική βούληση, προπάντων δεν δύναται να κατανοήσει την κατάσταση, να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον πρωτογενή τομέα, τους εποχικά εργαζόμενους. Είναι ανάλγητη και μακριά από την κοινωνία και τα προβλήματά της. Ο δήμος πρέπει και μπορεί να είναι το ανάχωμα αυτής της αχαρτογράφητης κρίσης, να υπερασπιστεί την τουριστική Κω και προπάντων εκείνους τους πολίτες που φτωχοποιούνται και που ο κατάλογός τους μεγαλώνει.
Ερ: Ανοίγετε πολλά ζητήματα με τις απαντήσεις σας και λογικό είναι να συμβαίνει αυτό, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, σε μια συνέντευξη δεν είναι εύκολο να συμπεριληφθούν τα πάντα. Υποσχόμαστε να επανέλθουμε. Ας πάμε, λοιπόν, σε ένα άλλο «πονεμένο» ζήτημα. Υπόθεση απορρίμματα. Μονόδρομος η ιδιωτικοποίηση, όπως αφήνεται να εννοηθεί. Οι αιτιάσεις, μικρός ο στόλος, λίγο το προσωπικό κ.λ.π. κ.λ.π., άρα, «εξαναγκάζονται» να το πράξουν. Ποια είναι η θέση σας;
Ι.Ρ.: Θεωρώ ότι η υποχρεωτική συμμετοχή των δήμων στην ΑΕ, στο νεοσύστατο φορέα διαχείρισης σκουπιδιών καταργεί το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ. Δεν βρέθηκε ένας δήμαρχος να αντισταθεί. Ο δε κύριος Νικηταράς όχι μόνο δεν αντιστάθηκε, εξασφάλισε και θέση στο διοικητικό της συμβούλιο. Πιστέψτε με και αυτό το είχα προβλέψει. Δικαιώθηκαν απόλυτα όσοι μίλησαν για συναλλαγή.
Τα ζητήματα που μπαίνουν είναι πολλά και τα αναδείξαμε στο δημοτικό συμβούλιο που δεν είδε και δεν άκουσε κανείς. Αυτά ήταν που θέλανε να κρύψουν και την οριακά πλειοψηφική απόφαση ορισμού του κυρίου Νικηταρά ήθελαν. Καμιά πολιτική αντίσταση. Μας παίρνουν την αρμοδιότητα και μας ζητάνε και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο που δεν ξέραμε ούτε πόσο είναι!
Επίσης, δεν σας κάνει εντύπωση αυτή η φοβερή σπουδή και οι συνοπτικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν;
Ερ: Βεβαίως, όπως και η καθυστερημένη «αντίδραση», την οποία έχουμε σχολιάσει…
Ι.Ρ.: Ψηφίζεται, λοιπόν, ο νόμος σε μια τέτοια συγκυρία, απόλυτα σαφής ως προς την σύσταση και τις ταχύτατες διαδικασίες. Ούτε διευκρινιστική εγκύκλιος δεν θα χρειαστεί, χωρίς απόφαση δημοτικού συμβουλίου επιβάλλεται η συμμετοχή μας, πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση της ΑΕ στη Ρόδο, κανένα δελτίο τύπου δεν είδαμε από τον εκπρόσωπο του δήμου Κω κύριο Νικηταρά και την αναπληρώτρια του που παρέστη κα Κασιώτη ένεκα και της συνάντησης Τσίπρα.
Ούτε δελτίο, ούτε φωτογραφία από τη Ρόδο. Δεν σας κάνει εντύπωση;
Μήπως η εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση είναι ήδη στημένη;
Τι να σημαίνει άραγε αυτή η εξέλιξη περιβαλλοντικά για το νησί αλλά και για την επικείμενη αύξηση των τελών; Ποιος θα μιλήσει και πότε για όλα αυτά;
Ερ: Είναι όντως ζητήματα «ζωής» όλα αυτά. Όπως επίσης, ένα τεράστιο θέμα, για να μην πω το πρωτεύον, είναι η εκπαίδευση. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί το θέμα της επάρκειας σχολείων και «προτιμούνται» είτε οι ενοικιάσεις ακινήτων είτε οι αίθουσες προκάτ; Καταδεικνύει αυτό πολιτισμό;
Ι.Ρ.: Αυτό που σίγουρα καταδεικνύει είναι οι προτεραιότητες που έχουμε θέσει.
Επανέρχομαι στο τελευταίο εν κρυπτώ δημοτικό συμβούλιο.
Ένα από τα θέματά του ήταν οι απευθείας μίσθωση για την στέγαση σχολικών μονάδων, οι οποίες ήδη στεγάζονται σε ιδιωτικά κτήρια και που ή σύμβαση τους έχει λήξει από το Ιανουάριο! Ούτε αυτές τις μπαλωματικές επιλογές δεν μπορεί να στηρίξει αυτή η δημοτική αρχή. Φανταστείτε ότι τα παιδιά βρίσκονται σε χώρο που δεν μισθώνει πια ο δήμος , προσέξτε από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα που μιλάμε! Δεν πρόλαβαν βλέπετε να ασχοληθούν με την ασφάλεια των παιδιών.
Δεν μας τιμά κυρία Αυγούλη η στέγαση του ΕΕΕΕΚ και των παιδιών μας με αναπηρίες στο κτήριο του Βακούφ. Το έχετε επισκεφτεί; Την τελευταία φορά που πήγα και ντρέπομαι που το λέω δεν μας επέτρεψαν να μπούμε σε ζωτικό χώρο του σχολείου γιατί η οροφή έσταζε νερά.
Οι προκάτ αίθουσες και η τοποθέτησή τους θεωρούνται επιτυχία. Συχνά - πυκνά λέμε και ευχαριστώ σε πολιτικούς παράγοντες που μεσολαβούν για να τις προμηθευτούμε. Πρόκειται για πολιτική, και όχι μόνο, χρεοκοπία… Και είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι.
Ερ: Υπόθεση νερό. Πώς κρίνετε τις ενέργειες – διαχρονικά – της ΔΕΥΑΚ τόσο για την εξοικονόμηση νερού (έλεγχος των διαρροών, μικροφράγματα, κ.ά) όσο και για το νερό του «τριγώνου»;
Ι.Ρ.: Διαχρονικά εθελοτυφλούμε. Θα επανέλθω στο πρόγραμμα και στις θέσεις της παράταξης.
Βασική πολιτική μας στόχευση είναι η μετατροπή της ΔΕΥΑ σε εταιρεία περιβαλλοντικής προστασίας και ανάπτυξης μεταφέροντας σε αυτήν όλες τις δραστηριότητες και τους πόρους για τη συνολική διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων και της ανάπτυξης των νέων μορφών πράσινης ενέργειας.
Μιλήσαμε για υδατοδεξαμενή – φράγμα, για υποχρεωτικές μονάδες αφαλάτωσης στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Αλλά και η ίδια η κοινωνία ανέχεται. Αυτή όμως η «υπομονή» ενέχει αποστασιοποίηση από το πρόβλημα και αποδοχή του. Παραδεχτήκαμε το πρόβλημα στο τρίγωνο και ξορκίζουμε την επέκτασή του προς το Πυλί και την πόλη της Κω. Έτσι διάγουμε το βίο μας. Έτσι τα προβλήματα γίνονται ζητήματα για να μην λυθούν ποτέ.
Η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΚ δεν έχει πολιτική αντίληψη των πραγμάτων δυστυχώς. Άρα άλλη μια τετραετία χαμένη και επιδείνωση του προβλήματος.
Ερ: Κυρία Ρούφα, πώς βλέπετε το μέλλον της παράταξής σας, αλλά και αυτό του νησιού μας;
Ι.Ρ.: Η παράταξή μας θα έχει μέλλον μόνο αν αυτά που πρεσβεύει με απόλυτη συνέπεια έχουν αντίκρισμα στη κοινωνία. Αν η κοινωνία βολεύεται με την διαχείριση, τα ψεύτικα λόγια, αν συνήθισε την μη επίλυση χρόνιων ζητημάτων, την εκποίηση ιερών και οσίων αν πιστεύει πως όλοι είμαστε ίδιοι, αν ακόμα πιστεύει και επιβραβεύει εκείνους που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και νέμονταν την εξουσία σε τοπικό επίπεδο, δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης. Άρα το λόγο είχε και έχει η κοινωνία.
Το μέλλον της Κω δεν μπορεί να είναι πολύ μακριά από το παρόν της. Ο τόπος μας έχει δυνάμεις και πλεονεκτήματα που δεν αξιοποιούνται.
Πιστεύω και ζω για αυτόν τον τόπο. Η οικονομία μας όμως κατέστη ευάλωτη καθώς εδράζεται στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και ταλανίζεται από το all inclusive. Πόσα χρόνια μιλάμε χωρίς καμιά ντροπή, χωρίς καμιά συστολή για τα Θερμά, για το νέο νοσοκομείο, για τον πρωτογενή τομέα και τις δυνατότητές του, σε ένα νησί που δεν έχει ακόμα και σήμερα χωροταξικό σχεδιασμό, σε ένα νησί που οι νέοι επιστήμονες ή εταιροαπασχολούνται ή μεταναστεύουν;
Η ερώτησή σας κυρία Αυγούλη παραμένει γροθιά στο στομάχι.
Ίσως κανείς από τους αναγνώστες σας - δεν τους αδικώ - να μην αντιληφθεί ποτέ τον πόνο, την αγωνία και την ευθύνη που νιώθω απέναντι σ’ αυτόν τον τόπο.
ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ
http://www.stathmosnet.gr/