Την συγκρότηση επιτροπής η οποία θα εξετάσει τις άμεσες πρακτικές λύσεις (μπήκαν στο τραπέζι εναλλακτικά οικόπεδα που θα μπορούσαν να διατεθούν ως χώροι στάθμευσης) για το θέμα του πάρκινγκ στη Ζιά υπό τον τοπικό σύμβουλο και πρώην Πρόεδρο της Κοινότητας Μ. Γιωργαλλή (μιας και ο Πρόεδρος Σ. Μαλιλής ως επαγγελματίας της περιοχής ζήτησε να μην συμμετέχει για να μην θεωρηθεί από κάποιους ότι προωθεί τα συμφέροντά του) αποφάσισε η αποψινή Λαϊκή συνέλευση επαγγελματιών και κατοίκων στη Ζιά.
Προηγουμένως στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης αφού πρώτα τόνισε (με αφορμή την καταγγελία και το κλείσιμο του οικοπέδου στάθμευσης) ότι «βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας…» πρότεινε δύο λύσεις υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα γίνει ενυπόγραφη συμφωνία («συμβόλαιο τιμής», κοινή συμφωνία) με όλους ώστε να γίνει σεβαστή και να τηρηθεί.
Το 1ο) είναι όποιος χώρος βρεθεί και νομιμοποιηθεί ως πάρκινγκ και στην κοινή συμφωνία θα περιληφθεί οπωσδήποτε η αναμόρφωση των πάντων (μάζεμα τσαντιριών, πέργκολες κλπ). Από τον Οκτώβριο που θα κλείσετε μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν αλλάξει όλα «από τις παράγκες, μέχρι το πόσο χώρο καταλαμβάνετε, από τις όψεις των κτηρίων μέχρι το τι κινείται…Να γίνει ο οικισμός όπως πρέπει να είναι. Όπως είπε ο Ν. Κανταρζής στο Δημ. Συμβούλιο «να γίνει Αράχωβα». «Ο Πρόεδρος είναι διωκόμενος και για τους κοινόχρηστους χώρους που σας δίνει και δεν θα επιτρέψω να επαναληφθεί αυτό αν δεν υπάρξει μια συμφωνία που θα την τηρήσουμε όλοι!»
η 2η) το plan b όπως τόνισε ο δήμαρχος σε περίπτωση που η κυκλοφορία καταστεί αδύνατη στη Ζιά είναι να σταθμεύουν τα λεωφορεία στην Ευαγγελίστρια και οι τουρίστες να ανεβαίνουν από το παλιό δρομάκι που ενώνει στην ευθεία του την Ευαγγελίστρια με τη Ζιά (από το παλιό ελαιοτριβείο). Έργο το οποίο είναι συμβασιοποιημένο και φτιάχνεται τμηματικά (με υπογείωση καλωδίων, πλακόστρωση κλπ).
Νωρίτερα στην εισήγησή του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο γνωστό ιστορικό του οικοπέδου πως επιλέχθηκε το 2014 5 μέρες μετά τις εκλογές «διά του συμπατριώτη σας κ. Νικηταρά» υπέγραψε ένα συμβόλαιο που δεν πέρασε από πουθενά στο δήμο, ούτε από τις τεχνικές υπηρεσίες, ούτε από τη νομική υπηρεσία … και του υψηλού μισθώματος για ένα οικόπεδο 4.900τμ, με ενοίκιο 1.200 ευρώ το μήνα κοντά 100χιλ. ευρώ έως το 2020 «Δηλαδή ο δήμος ενοικοίασε ένα μαγαζί στη Ζιά…Αντιλαμβάνεστε ότι από την τεχνική και τη νομική υπηρεσία που δεν την ενημέρωσε κανείς , μέχρι το κόστος ενοικίασης ο κάθε καλόπιστος μπορεί να σκεφτεί οτιδήποτε… από δώστε μου το σταυρουδάκι, ή βρήκα ένα φίλο μου, μέχρι ότι μπορεί να σκεφτεί ο καθένας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κω. Με ρήτρα στο συμβόλαιο ότι για οποιοδήποτε λόγο προκύψει οτιδήποτε και δήμος πει ότι σταματώ τη σύμβαση, θα πληρώνει το μίσθωμα μέχρι το 2020 «με τα λεφτά αυτά αγοράζεις ένα οικόπεδο…», όπως τόνισε)
Στην συνέχεια και ο δήμαρχος «τα άκουσε» από διαμαρτυρόμενους καταστηματάρχες ενώ υπήρξε και αντίλογος για το πάρκινγκ από τον κ. Στέφανο Χαυλή παρουσιάσθηκε το κτηματολογικό σχεδιάγραμμα που αντικρούει ότι το οικόπεδο είναι «τυφλό» καθώς δείχνει έξοδο κτηματολογικά προς την πλευρά του «Πρίον».
Για το θέμα αυτό καθώς και για την επισήμανση από τον Μ. Γιωργαλλή και άλλους επαγγελματίες που ήταν παρόντες όταν ο υπάλληλος του Γρ. Συγκοινωνιών εξέφρασε την απορία του γιατί ο δήμος δεν έκανε μέχρι σήμερα καμία ενέργεια κατά της απόφασης της Περιφέρειας ο δήμαρχος Γ. Κυρίτσης απάντησε κλείνοντας ότι ο δρόμος που φαίνεται στο σχεδιάγραμμα που παρουσίασε ο κ. Χαυλής -λέγοντας ότι είναι κάτι που αν το ήξερε θα συμφωνούσε μαζί του και ο υπάλληλος του γραφείου συγκοινωνιών θέλει τουλάχιστον μια τετράμηνη διαδικασία μέχρι να γίνει η διαμόρφωση του αγωγού ομβρίων και των τεχνικών έργων που απαιτούνται από την ΔΕΥΑΚ κλπ μέχρι να ολοκληρωθεί, οπότε πάλι θα έχει χαθεί η σαιζόν. Γι’ αυτό επέμεινε στον ορισμό επιτροπής από τους επαγγελματίες υπό τον Μ. Γιωργαλλή ώστε να βρεθεί άμεση λύση για να βγει η σαιζόν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλοι οι επαγγελματίες θα έπρεπε να κάνουν προσφυγή κατά της απόφασης αυτής της Περιφέρειας (οι ίδιοι τόνισαν ότι έχουν κάνει) για να αμυνθούν νομικά στην καταγγελία που έγινε (χωρίς να στρέφεται κατά του καταγγέλοντα με του οποίου τα αδέρφια -όπως είπε – υπήρξε συμμαθητής, συμπλήρωσε όμως ότι πρέπει να ξέρει ότι αν βουλιάξει το χωριό, θα βουλιάξουμε όλοι μαζί).
Σημαντική ήταν επίσης η επισήμανση του Ν. Παπακωνσταντίνου, όπως και του π. Γιάννη Κουτάντου και άλλων παριστάμενων για το τι θα γίνει σε περίπτωση πυρκαγιάς ή αν χρειαστεί ασθενοφόρο. Μάλιστα ο π. Γιάννης τονίζοντας την αξία της Ζιάς ως προορισμού τόνισε ότι είναι ο υπαριθμός ένας στα καθημερινά πλάνα των πρακτορείων κι αυτό δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα ούτε οι κάτοικοι, ούτε οι εκάστοτε αρχές του τόπου.
Ο Πρώην Αυτοδιοικητικός της περιοχής Μάκης Θεοδώρου τόνισε ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε ήρεμο κλίμα και διαφώνησε με το ότι τη λύση πρέπει να την προτείνουν και να την αποφασίσουν οι επαγγελματίες αλλά η δημοτική αρχή που έχει ψηφιστεί για αυτό το σκοπό.
Ακούστηκαν επίσης διάφορα παράπονα από τους Άννα και Γιώργο Καλλούδη για το ότι κλείνει το δρόμο η οικογενειακή επιχείρηση του Προέδρου. Υπήρξε αντίλογος από την πλευρά της οικογένειας στη συνέχεια για ενόχληση από τα ζώα της άλλης επιχείρησης, αλλά τελικά δεν δόθηκε συνέχεια (με την παρέμβαση και του π. Γιάννη υπό τη χαρακτηριστική φράση του δημάρχου «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί») καθώς όπως τονίστηκε το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά έχει να κάνει με τη συνολική λετουργία της περιοχής. Σε παράπονο επίσης ότι από τον Μάρτιο έχει ζητήσει να δει τον δήμαρχο αυτό δεν κατέστη δυνατό μέχρι σήμερα, ο δήμαρχος απάντησε ότι ούτε εκείνος τους είδε στη λαϊκή συνέλευση στο Ζηπάρι και ότι υπάρχει μέρα που δεν δέχεται να δει ούτε τους αντιδημάρχους του, μιας και έχει να ασχοληθεί με έγγραφα και γραφειοκρατία οπότε δεν μπορεί να καθυστερεί. Ζήτησε όμως από τους πολίτες να τον επισκέπτονται στο γραφείο της Κοινότητας όπου βρίσκεται σχεδόν μια φορά τη βδομάδα ή κάθε δεύτερη βδομάδα (σε όλες τις Κοινότητες) εκφράζοντας το παράπονό του και ο ίδιος, ότι δεν το κάνουν.
Σε ότι αφορά τα παράπονα που εκφράστηκαν από τον κ. Στέργο Σαρούκο (τ. υποψήφιο της παράταξής του) για τη γενικότερη εγκατάλειψη του χωριού και ειδικά της πάνω περιοχής με τα σκουπίδια που βρωμάνε κλπ (ζήτησε μάλιστα από τη δημ. τηλεόραση να κάνει ρεπορτάζ), την αστική συγκοινωνία που δεν έχει μπει ακόμα,. Ο δήμαρχος απάντησε ότι για το θέμα της αστικής συγκοινωνίας τα «κυκλικά» δρομολόγια που εξήγγειλε είναι θέμα ημερών να ξεκινήσουν παρότι επεσήμανε ότι έχουν γίνει αγωγές από το ΚΤΕΛ (και θα ζητηθούν να καταβάλουν διαφυγόντα κέρδη…) Για το θέμα της καθαριότητας αναφέρθηκε στα πρόβληματα που δημιουργήθηκαν με το θέμα των συμβασιούχων αλλά και το ότι η υπηρεσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί και ιδιαίτερα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές θα πρέπει και οι ίδιοι οι κάτοικοι να βοηθήσουν . Έφερε μάλιστα το παράδειγμα με το xιόνι, όπου οι κυβερνήσεις μετά από χιονόπτωση, δίνουν φτυάρι και καρότσι στους κατοίκους για να το απομακρύνουν μπροστά από τα σπίτια τους καθιστώντας τους υπεύθυνους για οτιδήποτε συμβεί… Κλείνοντας με τη γνωστή ρήση του Κέννεντυ «Mη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για εσένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου». Είπε ακόμα το «I have a dream…» με αφορμή παρέμβαση Άγγλου κατοίκου της περιοχής, αλλά και το «Γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο» του Μαχάτμα Γκάντι.
Σε ότι αφορά την «μαγική» λύση που δεν μπορεί να δώσει τους είπε -παρατηρώντας ότι θα το γράψουμε πάλι και θα σχολιασθεί- «Δεν είμαι ο Μωϋσής να κάνω τη θάλασσα ξηρά ούτε έχω το μαγικό ραβδί».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σ. Μαλιλής (αφού παρατήρησε ότι τους κάλεσε όλους ανεξαιρέτως στη σημερινή λαϊκή συνέλευση, ακόμα και αυτούς που έκαναν την καταγγελία, αλλά τελικά δεν ήρθαν) τόνισε ότι κάθε τέλος συνοδεύεται από μια νέα αρχή (στην δε παρατήρηση επαγγελματιών ότι το συμβόλαιο με το εν λόγω οικόπεδο είναι μέχρι το 2020 ο δήμαρχος άφησε να διαφανεί ότι υπάρχει περιθώριο νομικά να καταπέσει), προσθέτοντας ότι είναι μια καλή ευκαιρία να μπουν κανόνες και μια συμφωνία όλων για μια σωστή λειτουργία της περιοχής.
Αλλά και ο τοπικός σύμβουλος και πρ. Πρόεδρος Μ. Γιωργαλλής που δέχθηκε (λόγω αυτοεξαίρεσης του Προέδρου) να μπει επικεφαλής της επιτροπής με τους επαγγελματίες για την εξεύρεση άμεσης λύσης τόνισε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και άμεσα υλοποιήσιμη την οποία θα εξετάσουν αύριο κιόλας ώστε να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα.
aegeanews.gr