Προθεσμία έως τα μέσα Δεκεμβρίου για την ψήφιση των 13 προαπαιτούμενων μέτρων δίνουν οι δανειστές στην κυβέρνηση, προκειμένου να εκταμιευθεί πριν από το τέλος του έτους η υποδόση του ενός δισ. ευρώ.
Από σήμερα φθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών και θα παραμείνουν για μία εβδομάδα, βάζοντας στο μικροσκόπιο την εφαρμογή των 13 μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων καλό θα ήταν να εφαρμοστεί «το συντομότερο δυνατό», όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί, δηλαδή, έως τα μέσα Δεκεμβρίου, για να ακολουθήσει η εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ.
Το επόμενο σημαντικό βήμα για την κυβέρνηση είναι η πρώτη αξιολόγηση, η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ και η οποία περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Τον Ιανουάριο αναμένονται και οι δύσκολες αποφάσεις για το συνταξιοδοτικό που, όπως είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, είναι «μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που παραμένει ανοιχτή». Ερωτηθείς αν το Eurogroup ζήτησε ευρεία στήριξη από τα πολιτικά κόμματα για το συνταξιοδοτικό, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, ούτε συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά τόνισε ότι η ευρεία πολιτική συναίνεση «θα είχε νόημα».
Ο Π. Μοσκοβισί
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συνταξιοδοτικό, αλλά και για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. «Είχαμε εποικοδομητικές συνομιλίες», αρκέστηκε να γράψει στο Twitter o Μοσκοβισί, ενώ αργότερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι πρέπει να φτιαχτεί στην Ελλάδα ένα «βιώσιμο και ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα».
Εξάλλου, αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων θεσμικών ελληνικών τραπεζών, οι δανειστές δηλώνουν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι ανάγκες είναι σχετικώς περιορισμένες και δεν αναμένεται να υπερβούν τα 5,5 δισ. ευρώ.
Σε σχέση με το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ο Γ. Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί πως, δεδομένου ότι οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι μικρότερες, ενδέχεται να απαιτηθούν μικρότερα έσοδα από τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.
Από πλευράς του, ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι τα νέα είναι ενθαρρυντικά σε σχέση με τις ανάγκες των θεσμικών τραπεζών, αλλά και σε σχέση με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι το ζητούμενο τώρα είναι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, επισημαίνοντας όμως ότι έως σήμερα η Ελλάδα έχει δείξει αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο στόχος παραμένει ένας και δεν είναι άλλος από την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. «Θέλουμε να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες και να επιστρέψουν οι ξένοι επενδυτές», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Για να γίνουν όλα αυτά, προσέθεσε, το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να πετύχει.