Μέτρα για τα νησιά του Αιγαίου, ζητούν οι Έλληνες ευρωβουλευτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περιφερειακή πολιτική και τα κριτήρια χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών νησιών.
Συγκεκριμένα οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ψήφισμα που υιοθέτησαν την Πέμπτη, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των μόνιμων μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά νησιά. Το κείμενο επισημαίνει επίσης τις μοναδικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών οι νότιες νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης και ζητά συνέχιση των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τα νησιά, "ιδίως των κρατών που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής".
Οι ευρωβουλευτές απαριθμούν στο ψήφισμά τους τις ενέργειες στις οποίες χρειάζεται να προβεί η Επιτροπή για να αντιμετωπίσει τη μοναδική και ευάλωτη κατάσταση των νησιωτικών περιοχών της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, το ψήφισμα, καλεί την Επιτροπή:
• να δημιουργήσει, με βάση το άρθρο 174 της ΣΛΕΕ, το οποίο αναγνωρίζει τα μόνιμα μειονεκτήματα των νησιωτικών περιφερειών, μια ομοιογενή ομάδα αποτελούμενη από όλες τις νησιωτικές περιοχές
• να λάβει υπόψη, εκτός από το ΑΕΠ, και άλλους στατιστικούς δείκτες που να αντικατοπτρίζουν την οικονομική και κοινωνική τρωτότητα ως αποτέλεσμα των φυσικών μόνιμων μειονεκτημάτων
• να εκπονήσει μία εις βάθος μελέτη/ανάλυση σχετικά με τα επιπλέον έξοδα που συνεπάγεται η ζωή σε νησιωτικές περιοχές, σε ό, τι αφορά το σύστημα μεταφορών, τον ενεργειακό εφοδιασμό και την πρόσβαση σε αγορές
• να καταρτίσει ένα "στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για τα νησιά" με προοπτική τη διασύνδεση των μέσων και εργαλείων που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό εδαφικό αντίκτυπο
• να υποβάλει ανακοίνωση σχετικά με την "Ατζέντα για Νησιά της ΕΕ" και στη συνέχεια μια Λευκή Βίβλο για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των νησιών
Συνέχιση των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων
Το ΕΚ τονίζει τη σημασία που έχουν οι ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες (σύμφωνα με την οδηγία του Συμβουλίου αριθ. 2006/112/ΕΚ, έχουν χορηγηθεί σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις ως αντιστάθμισμα στα μόνιμα φυσικά-γεωγραφικά και δημογραφικά τους μειονεκτήματα), και ζητεί "οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής".
Νησιά εκτεθειμένα σε μεταναστευτικές ροές
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι τα νησιά της ΕΕ αποτελούν επίσης περιφερειακές περιοχές που βρίσκονται στα εξωτερικά της σύνορα. Οι νότιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Οι ευρωβουλευτές ζητούν να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση "που θα πρέπει να περιλαμβάνει αφενός στήριξη από την ίδια την ΕΕ και αφετέρου μια κοινή προσπάθεια από όλα τα κράτη μέλη".
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Μέτρα για τα νησιά του Αγαίου, ζήτησαν οι Έλληνες στις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, για την περιφερειακή πολιτική και τα κριτήρια χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών νησιών, ενώπιον της Επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου.
Παίρνοντας τον λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης, και απευθυνόμενος στην Επίτροπο, υπογράμμισε ότι το άρθρο 174 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ «παραμένει κενό γράμμα» στην εφαρμογή πολιτικών ενίσχυσης της Συνοχής στις νησιωτικές περιοχές. «Η Κομισιόν πρέπει να κάνει περισσότερα για τα νησιά της Ευρώπης και ιδιαίτερα για τα νησιά του Αιγαίου», είπε ο ευρωβουλευτής.
«Αυτά τα νησιά είναι χώροι σημαντικού τουριστικού ενδιαφέροντος, με μεγάλα ελλείμματα υποδομών για τους κατοίκους, με τεράστιο κόστος μεταφορών και παράλληλα, εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος», προσέθεσε ο κ. Παπαδημούλης και κατέληξε: «Εκείνο που χρειάζεται είναι έργα και όχι μόνο λόγια».
«Τα ελληνικά νησιά πληρώνουν τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών και των πολιτικών της λιτότητας», δήλωσε από μέρους του, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής. Και αυτό γιατί καταργήθηκαν τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα, όπως μειωμένος ΦΠΑ, εξήγησε, που λαμβάνονται σε άλλα ευρωπαϊκά νησιά προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ιδιαιτερότητες που είναι γνωστό πως έχουν τα νησιά.
Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ αναφέρθηκε, επίσης, στο «ξεπούλημα» των αεροδρομίων σε ιδιωτικά και ξένα συμφέροντα, «με συνέπεια να αμφισβητείται εάν θα μπορέσει να επέλθει μείωση του κόστους, πράγμα κρίσιμο για τις μεταφορές», ενώ επισήμανε τις συνέπειες της πολύπλευρης προσφυγικής κρίσης, που υφίστανται τα νησιά του Αιγαίου καθώς και «την ανύπαρκτη ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης».
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Χουντής έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη λήψη ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών «στα ελληνικά νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο προσφυγικό βάρος».
Στο άρθρο 174 της Συνθήκης αναφέρθηκε και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς. Υπογράμμισε ότι το άρθρο «αναγνωρίζει ότι οι νησιωτικές περιοχές στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν μόνιμα μειονεκτήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής». Τόνισε ότι τα μειονεκτήματα αυτά έχουν σχέση με τη δημογραφική τους κατάσταση, αλλά και τη φυσική θέση των νησιών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας αλλά και κοινωνικής συνοχής.
«Στην Ελλάδα τα νησιά αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ευάλωτα στην οικονομική κρίση», είπε ο κ. Μαριάς. Κατήγγειλε το γεγονός ότι η τρόικα αντί να στηρίξει τα ελληνικά νησιά, κατάργησε το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και αύξησε τον ΦΠΑ από το 13% στο 23%. Παράλληλα έκανε και αυτός αναφορά στο «ξεπούλημα των πιο σημαντικών νησιωτικών, περιφερειακών αεροδρομίων» και επισήμανε το τεράστιο βάρος από τις προσφυγικές ροές.
«Η έλευση αυτού του τεράστιου αριθμού προσφύγων και η έλλειψη υποδομών δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα, ενώ έχουν συγχρόνως πλήξει την τουριστική εικόνα των νησιών. Απαιτούνται λοιπόν μέτρα συγκεκριμένα για τα νησιά του Αιγαίου και μείωση του ΦΠΑ τουλάχιστον στο 13%», υπογράμμισε ο κ. Μαριάς.