Ο πλουραλισμός απόψεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος αλλά και η μαχητικότητα με την οποία οι βουλευτές υπερασπίζονται τις απόψεις τους, σε συνδυασμό με την πρόσφατη... προειδοποίηση του Νίκου Παππά για «κομματική πειθαρχία» συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα για το τι μέλλει γενέσθαι στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συμφωνίας.
Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο αφενός στο χρονικό σημείο που θα «κλειδώσει» η συμφωνία και αφετέρου στο εσωκομματικό πεδίο. Κι αυτό, γιατί από τις διαθέσεις των μελών της ΚΟ θα εξαρτηθεί αν τελικά ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξή τους στη Βουλή, όταν έρθει προς ψήφιση η συμφωνία.
Η πιο αισιόδοξη προσδοκία είναι αυτή που εκφράζεται από κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης ότι «δεν υπάρχουν βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν». Αντιθέτως, οι περισσότερο ρεαλιστές δεν αποκλείουν να καταγραφούν απώλειες , αφού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον μόνο η πλευρά της σκληρής Αριστεράς που πιέζει ενάντια στη συμφωνία.
• Οι συσχετισμοί
Από τους 149 βουλευτές συνολικά, η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της πτέρυγας Λαφαζάνη, υπολογίζεται μεταξύ 25-35 βουλευτών, ενώ το τελευταίο διάστημα η χαρτογράφηση του εσωκομματικού σκηνικού καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη καθώς καταγράφεται έντονη κινητικότητα και ανησυχία μεταξύ των βουλευτών που ανήκουν στην προεδρική πλειοψηφία, όπως και σε εκείνους που είναι ανένταχτοι.
• Η Αριστερή Πλατφόρμα
Πέρα από τον επικεφαλής αυτής Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο κυβερνητικό σχήμα μετέχουν οι κύριοι Δημήτρης Στρατούλης(αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων), Νίκος Χουντής(αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών), Βαγγέλης Αποστόλου (υπουργός αγροτικής ανάπτυξης) και Κώστας Ήσυχος(αναπληρωτής υπουργός Άμυνας), ενώ από βουλευτές, τα πρόσωπα που μετέχουν στην τάση είναι οι: Στάθης Λεουτσάκος, Δέσποινα Χαραλαμπίδου (αντιπρόεδρος Βουλής), Κώστας Λαπαβίτσας, Ευγενία Ουζουνίδου, Ζήσης Ζάννας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Γιάννης Αμανατίδης, Στέφανος Σαμοίλης κα.
• Οι αριστερόστροφες κινήσεις
Ερωτηματικά προκύπτουν και από την αποστασιοποίηση της ΚΟΕ και της ΔΕΑ, με τις εν λόγω τάσεις να συγκαταλέγονται στις μικρές δυνάμεις της ΚΟ. Η τροτσκιστική ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλλου έχει στις τάξεις της την Ιωάννα Γαιτάνη, ενώ η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι τους Βασίλη Χατζηλάμπρου, Ελένη Σωτηρίου, Δημήτρη Κοδέλακαι Βασίλη Κυριακάκη και Μαρία Τριανταφύλλου. Από την ΚΟΕ προέρχονται επίσης ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ενώ στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή ΚΟΕ και ΔΕΑ ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Αριστερή Πλατφόρμα «κατεβάζοντας» από κοινού τροπολογίες.
• Η ανομοιογενής πλειοψηφία
Και το ψηφιδωτό της πλειοψηφίας έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αυτοί που μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα είναι οι: Πάνος Σκουρλέτης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Θεανώ Φωτίου, Θοδωρής Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Σταθάκης, Τάσος Κουράκης.
Από αυτούς, αρκετοί είναι ενεργοί στη «τάση των 53» όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ σε αυτήν μετέχουν οι Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μανιός, Αννέτα Καββαδία, Ηρώ Διώτη, Δανάη Τζήκα κ.α
Κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, -αν και δεν είναι ενταγμένοι σε κάποια τάση- βρίσκονται οι Γιάνης Βαρουφάκης,Νίκος Τόσκας, Ράνια Αντωνοπούλου και η Νάντια Βαλαβάνη.
Στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετέχουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης, ο γραμματέας της ΚΟ Χρήστος Μαντάς, ο προερχόμενος από την ‘Πλατφόρμα ‘10’ Γιάννης Μπαλάφας (αντιπρόεδρος), ο προερχόμενος από το Ρεύμα Θανάσης Πετράκος(κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος), η Όλγα Γεροβασίλη , η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο φανερά αποστασιοποιημένος Αλέξης Μητρόπουλος.
• Οι ανένταχτοι
Σε καθεστώς «ανένταχτων» πλέον ενεργούν οι ΠΑΣΟΚογενείς Αλέξης Μητρόπουλος, Νίνα Κασιμάτη και Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και οι Θεοδώρα Τζάκρη και Θόδωρος Παραστατίδης.
Αβέβαιη τέλος, είναι η στάση που θα κρατήσουν τόσο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Ραχήλ Μακρή αλλά και ο βουλευτής Καστοριάς Βαγγέλης Διαμαντόπουλους.