Το ελληνικό χρέος μπορεί να φτάσει ακόμη και το 258.3% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 ή να πέσει στο 62.6% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, σύμφωνα με την επίσημη ανάλυση της πορείας του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους πιστωτές, την οποία επικαλείται δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.
Η μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους συντάχθηκε από τους ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας και σύμφωνα με όσα αναφέρει η Wall Street Journal σε αυτή εξετάζονται τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την ελληνική οικονομία και πως θα διαμορφωθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε καθένα από αυτά έως το 2060.
Οι μεγάλες διακυμάνσεις των εκτιμήσεων για την πορεία του ελληνικού χρέους καταδεικνύουν τη δυσκολία των συζητήσεων, αναφέρει χαρακτηριστικά η WSJ.
Σύμφωνα με την ανάλυση, στο καλύτερο σενάριο, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί στο 62,6% το 2060, ενώ, στο χειρότερο σενάριο, να αγγίξει το 258,3% του ΑΕΠ. Στο βασικό σενάριο που εξετάζει η μελέτη, το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο του το 2016 (182.9% του ΑΕΠ) και μετά θα αρχίζει να πέφτει φτάνοντας στο 104.9% το 2060.
Οι διαφορές στα σενάρια προκύπτουν από τις διαφορετικές προβλέψεις αναφορικά με την ανάτπυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα. «Το υψηλό ποσοστό του χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε σχέση με το ΑΕΠ συνηγορούν στο ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας μακροπρόθεσμα» αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με την WSJ.
To σχετικό έγγραφο περιλαμβάνει και τα μέτρα που προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. O ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας (ESM), προτείνει tην επέκταση, κατά πέντε έτη, της μέσης ωρίμανσης των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το EFSF, στα 37,5 έτη, τη σταθεροποίηση της ετήσιας αποπληρωμής των δανείων του EFSF στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050, τη θέσπιση πλαφόν 2% στο επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας από το EFSF έως το 2050 και την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποκόμισαν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά δάνεια, τα οποία θα ανέλθουν στα 8 δισ. ευρώ
O ESM θεωρεί επίσης ότι τυχόν εναπομείναν ποσό από το "πακέτο" διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τέλος του προγράμματος.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, τα προτεινόμενα μέτρα θα οδηγήσουν το ελληνικό χρέος στο 73,6% του ΑΕΠ έως το 2060 υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα στήριξης και ο ρυθμός ανάπτυξης και το κόστος χρηματοδότησης θα διαμορφωθούν στα προσδοκώμενα επίπεδα. Χωρίς την ελάφρυνση, το χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφώνεται στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060.
Τα μέτρα που προτείνονται στο έγγραφο επικεντρώνονται κυρίως στα δάνεια που είχαν δοθεί στην Ελλάδα από το EFSF στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να οφείλει στο ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης 130,9 δισ. ευρώ.