Δεν έχει τέλος η δηκτική κριτική που ασκείται στη χώρα μας από τον ευρωπαϊκό Τύπο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις.
Το γερμανιό περιοδικό Spiegel φαίνεται ότι τραβάει το σχοινί λίγο παραπάνω, τονίζοντας ότι η στάση της κυβέρνησης δεν μπορεί να ερμηνευθεί μόνο με πολιτικούς όρους, αλλά θα ήταν χρήσιμη και μία ψυχιατρική προσέγγιση.
«Το Σαββατοκύριακο η FAZ είχε μία συνέντευξη του βερολινέζου ψυχιάτρου, Αντρέας Χάιντς, σχετικά με τις ψυχωσικές εμπειρίες. Δίνει μία καλή εικόνα για τη σκέψη των ανθρώπωνν, των οποίων η σχέση με την πραγματικότητα έχει χαθεί. Από τους ανθρώπους που πάσχουν από παραληρηματικές ιδέες μπορούμε να μάθουμε πόσο εύθραυστος είναι ο κόσμος, τον οποίο έχουμε πάρει ως δεδομένο », σημειώνει στην εισαγωγή του ο Γιαν Φλάισχαουερ, στο άρθρο του με τίτλο «Φέρτε τον ψυχίατρο». .
Και στην συνέχεια ο αρθρογράφος εξηγεί πώς όλο αυτό συνδέεται με τη στάση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους.
Ειδικότερα, επισημαίνει ότι «επειδή ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρείται ειδικός στη Θεωρία των Παιγνίων, αρκετοί σπεύδουν να ερμηνεύσουν την στάση του στη διαπραγμάτευση με βάση τα μαθηματικά. Αλλά όπως αποδεικνύεται αυτή είναι μία λάθος προσέγγιση. Ο ασταθής τρόπος με τον οποίο εμφανίζονται οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα δεν μπορεί να γίνει κατανοητός με τη θεωρία των παιγνίων, αλλά μόνο ψυχοπαθολογικά».
«Όποιος τους ακούσει προσεκτικά, βρίσκει όλα τα στοιχεία που οι ειδικοί σχετίζουν με τις ψυχωσικές εμπειρίες: υπάρχει η εμμονή, που θολώνει τη σκέψη, η εμμονή με φανταστικούς εχθρούς, οι οποίοι πάντα είναι πολυάριθμοι (στη Γερμανία και τώρα στην Ιταλία και την Ισπανία), η αδυναμία να δει κανείς τα πράγματα όπως ακριβώς είναι», προσθέτει.
Και συνεχίζει: «Για τις ψυχωσικές προσωπικότητες, η πραγματικότητα δεν δομείται ως κάτι συνεχές αλλά ως κάτι ρευστό που αύριο μπορεί να έχει διαφορετική σημασία (...) Ο κόσμος είναι τρελός στην κυριολεξία: μπορεί να ισχύει αυτό, αλλά και το αντίθετο. Δεν σημαίνει ωστόσο πως, ό,τι είναι ψυχωσικό είναι και ασθένεια».
«Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα, έχει πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά λέει επίσης ότι χρεοκοπεί, λέει πως δεν θέλει επιπλέον δάνεια εάν δεν αλλάξουν οι όροι στους οποίους μόλις συμφώνησε, αλλά και ότι χωρίς άμεση βοήθεια της ΕΚΤ υπάρχει ο κίνδυνος του τέλους, λέει ότι το κούρεμα χρέους έχει φύγει από το τραπέζι αλλά και ότι χρειάζεται αναδιάρθρωσή του που θα μειώσει το βάρος του», σημειώνει το περιοδικό.
Κλείνοντας, αναφέρει ότι η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ «συνοψίζεται στο ότι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τρελός, αλλά ο καπιταλισμός γύρω του».