Πολιτική θύελλα: Θέλουν εγγυήσεις και από τη ΝΔ για τα μέτρα

Μάρτιος 22, 2017

Σαπέν, ΔΝΤ και Σόιμπλε έριξαν χθες πολιτική βόμβα στην εγχώρια σκηνή, εν μέσω μιας κρίσιμης φάσης στις διαπραγματεύσεις πιστωτών και κυβέρνησης για τα μέτρα που απαιτούν οι Θεσμοί, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική συμφωνία και για την ομαλή χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου.

Το νέο θερμό επεισόδιο ξεκίνησε χθες από δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Μ. Σαπέν, που έκανε λόγο για απαίτηση και πιέσεις του ΔΝΤ, ώστε η Νέα Δημοκρατία να δώσει και αυτή εγγυήσεις και ισχυρές διαβεβαιώσεις για τα μέτρα που βρίσκονται προ των πυλών, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση. Ακαριαία ήταν η αντίδραση από την πλευρά του ΔΝΤ, με αξιωματούχο του Ταμείου υπό καθεστώς ανωνυμίας να δηλώνει πως το ΔΝΤ δεν έχει ζητήσει διαβεβαιώσεις από την αντιπολίτευση. Λίγες ώρες αργότερα, με παρέμβασή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ανέβασε κατακόρυφα το θερμόμετρο, δηλώνοντας με ρητό τρόπο πως σε όλα τα προγράμματα στήριξης αποφάσεις για μέτρα που αφορούν στο μέλλον θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση.

Μάλιστα ο κ. Σόιμπλε, εξήγησε, μιλώντας χθες σε Γερμανούς δημοσιογράφους πως «το συνταξιοδοτικό, για παράδειγμα, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί πριν από το 2020. Μέχρι τότε όμως είναι πολύ πιθανόν να γίνουν εκλογές, το επιτάσσει και ο νόμος εξάλλου. Και το αποτέλεσμά τους, δεν μπορεί να το πει κανείς». Όπως πρόσθεσε, «η αντιπολίτευση φυσικά τώρα λέει ?είμαστε εναντίον?, αλλά θα βρούμε κάποια διατύπωση για να έχει υπόσταση η νομοθέτηση των μέτρων, ανεξάρτητα από τις εκλογές και την έκβασή τους. Αυτό έγινε και σε άλλες χώρες και παλιότερα στην Ελλάδα».

Με τον τρόπο αυτό παρέπεμψε εμμέσως στην περίοδο 2011 - 2012, επί πρωθυπουργίας Λ. Παπαδήμου, όταν, τότε ο Αντ. Σαμαράς, έστειλε δύο επιστολές στους δανειστές με τις οποίες διαβεβαίωνε ότι το κόμμα του θα τηρούσε τα συμφωνηθέντα, εφόσον γίνονταν κυβέρνηση.
Νωρίτερα, ο Μ. Σαπέν είχε χαρακτηρίσει περίεργη τη στάση του ΔΝΤ, ότι ζητά δηλαδή από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης.

Εντονη αντίδραση
Το ζήτημα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ, που βλέπει παρασκηνιακές κινήσεις του πρωθυππουργού πίσω από την ανακίνηση του θέματος περί υπερψήφισης ή συνυπογραφής του πακέτου των μέτρων, με τις ίδιες πηγές να ξεκαθαρίζουν πως η ΝΔ δεν θα διευκολύνει τον κ. Τσίπρα και να επισημαίνουν πως έχουν ήδη πάρει θέση για να μέτρα και θα τα καταψηφίσουν. Κύκλοι της οδού Πειραιώς σημείωναν χθες πως «η ΝΔ έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα και δεν θα τα ψηφίσει». Τώρα, η κυβέρνηση, πρόσθεταν «πρέπει να πάρει θέση για αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από τη χώρα». Ίσως, ο κ. Τσίπρας, κατέληξαν οι ίδιες πηγές «δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε». Λίγο μετά, κύκλοι του Μαξίμου απαντώντας στη ΝΔ, υποστήριζαν πως τώρα ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί συνωμοσιολογικά σενάρια και κάνει τζάμπα μαγκιές και τόνιζαν πως η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα, κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης «και επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές».

imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot