Άρχισε και τυπικά την Τετάρτη η μεγάλη “μάχη” για τη αποφυγή εφαρμοφής των συμφωνημένων περικοπών στις συντάξεις, με την κατάθεση επίσημου αιτήματος από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχει βάλει το συγκεκριμένο θέμα στο κέντρο της στρατηγικής του στόχευσης στο δρόμο προς τις εκλογές, κρίνοντας πως εάν τελικώς επιτύχει την αναστολή ή την κατάργηση του μέτρου θα μπορέσει να κερδίσει αρκετό από το χαμένο έδαφος έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δείχνει να προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις.
Η διαπραγμάτευση ωστόσο απαιτεί όπως όλα δείχνουν... γερά νεύρα, καθώς τα μηνύματα από τους εταίρους παραμένουν σε ένα μεγάλο βαθμό είτε κρυπτικά είτε αρνητικά απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με υψηλόβαθμους ευρωπαίους παράγοντες να επαναλαμβάνουν σταθερά ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν. Τελευταίο "κρούσμα" οι δηλώσεις του Ζ-Κ Γιούνκερ, προέδρου της Κομισιόν, του βασικού εκ των θεσμών που μέχρι πρότινος εθεωρείτο ότι διάκειτο θετικό προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ως γνωστόν, την οριστική απόφαση για το θέμα της εφαρμογής, της ακύρωσης ή της αναβολής των περικοπών θα λάβει το Eurogroup στη συνεδρίαση του προσεχούς Νοεμβρίου. Αναμένεται να έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση της έκθεσης της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης από τους Θεσμούς αλλά και η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην ελληνική Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.
Τι έγινε στη συνάντηση με τους Θεσμούς
Ειδικότερα, στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι θέλει να ακυρώσει το μέτρο των συντάξεων και ως «δημοσιονομικό αντάλλαγμα» να εφαρμόσει μόνο εν μέρει τα αντίμετρα χρησιμοποιώντας και τον δημοσιονομικό χώρο του επόμενου έτους.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ανέφεραν πως ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και αυτό μπορεί αφ' ενός να ακυρώσει το μέτρο για τις συντάξεις και αφ' ετέρου να επιτρέψει την υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα, όπως μετέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος στο ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί παράλληλα να υλοποιήσει το μέρος των αντίμετρων σε βάθος τετραετίας, κάτι που θα φέρει πρόσθετες δημοσιονομικές «ανάσες».
Στα θετικά πάντως της όλης συζητήσης εντάσσoνται τα όσα ανέφερε αρμόδια κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με τα οποία οι θεσμοί δεν θέτουν θέμα «διαρθρωτικής μεταρρύθμισης» για το θέμα των συντάξεων κάτι που σημαίνει ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν κυρίως στη δημοσιονομική διάσταση του θέματος.
Τα μηνύματα των δανειστών
Σημειώνεται πάντως ότι την Δευτέρα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Αθήνα λέγοντας πως η Ευρωζώνη μπορεί να σταματήσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν για την Ελλάδα εάν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί.
«Η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικός δανειστής αλλά μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που έχουμε συμφωνήσει για την Ελλάδα, αν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως συμφωνήθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη γραμμή της τήρησης των συμφωνηθέντων κινήθηκε την Τετάρτη και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρά τα καλά λόγια που είπε για την Ελλάδα στην τελευταία ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της ομιλίας, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα τα πήγε καλά και σήμερα βρίσκεται σε σωστή τροχιά. Ωστόσο, απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση της «Καθημερινής» για το θέμα των συντάξεων, επανέλαβε ότι «όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να υλοποιηθούν».
Τα σενάρια και οι αποφάσεις
Tην ίδια στιγμή, πάντως, τα διάφορα σενάρια για τη μορφή που θα μπορούσε να πάρει η μη εφαρμογή του μέτρου δίνουν και παίρνουν. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή στην “Καθημερινή”, η Κομισιόν φέρεται να επεξεργάζεται δύο εναλλακτικά σενάρια για το θέμα. Το πρώτο είναι να προχωρήσει κανονικά η περικοπή όπως έχει συμφωνηθεί. Το δεύτερο προβλέπει “πάγωμα” της περικοπής αλλά και του συνόλου των αντιμέτρων και την λήψη των οριστικών αποφάσεων επί του θέματος τον Απρίλιο του 2019, όταν θα έχουν δημοσιευθεί τα στοιχεία της Eurostat για το 2018.
Όπως είναι προφανές, μια αναβολή της απόφασης θα έχει και πολιτικές συνέπειες στο εσωτερικό της Ελλάδας, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο πιθανότερος χρόνος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών εμφανίζεται ο Μάιος, παρά την εκπεφρασμένη πρόθεση του πρωθυπουργού να εξαντληθεί η τετραετία. Και τούτο διότι εάν τελικώς έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, ο κυβερνητικός συνεταίρος Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι δεν θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση.
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση