Σε εκλογική ετοιμότητα βρίσκεται πλέον η ΝΔ, καθώς η αίσθηση που αποκόμισαν στην οδό Πειραιώς από τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή είναι πως οι κάλπες θα στηθούν το αργότερο το Μάιο.
Έτσι, μετά τους Τατσόπουλο – Πανούτσο και σε εφαρμογή των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέμα χρόνου θεωρείται η δημοσιοποίηση του πρώτου «κύματος» υποψηφίων βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 30 άτομα σε διάφορες περιφέρειες, με κυρίαρχο το… «άρωμα γυναίκας». Πρόκειται για υποψηφίους που αναδείχθηκαν κυρίως από το μητρώο στελεχών της ΝΔ και δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την πολιτική, κάνοντας έτσι πράξη τη δέσμευση Μητσοτάκη για ουσιαστική ανανέωση στις «γαλάζιες» λίστες.
Θ’ ακολουθήσουν κι άλλες ανακοινώσεις υποψηφίων βουλευτών έως το συνέδριο της ΝΔ στα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε κι είναι το πιο πιθανό ότι θα εγκαταλείψουν τις κομματικές τους θέσεις όσοι θελήσουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές, καθώς υπάρχει ασυμβίβαστο. Αυτονόητο είναι πως στα ψηφοδέλτια θα βρεθούν, επίσης, όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ.
Την ίδια στιγμή, την απόφαση της ηγεσίας της ΝΔ να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της Παιδείας, εν όψει και της παρουσίασης των κυβερνητικών της προτάσεων για το ζήτημα τις επόμενες ημέρες, σηματοδοτεί το «κάλεσμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα να συγκρουστούν στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».
Με το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να αποτελεί μία από τις βασικές προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση – την οποία, ωστόσο, απορρίπτει επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ – ο κ. Μητσοτάκης ζητάει από τον πρωθυπουργό ν’ απαντήσει στη Βουλή εάν θα περιοριστεί με κάποιο τρόπο η ανομία που επικρατεί στα περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Έτσι, πρακτικά, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα του ασύλου, για το οποίο, όπως και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το άρθρο 16 του Συντάγματος, υπάρχει εκ διαμέτρου αντίθετη αντίληψη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ.
Στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησής του, ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλείται και το περίφημο πόρισμα της «Επιτροπής Παρασκευόπουλου», το οποίο αποδίδει τα περιστατικά παραβατικότητας στα πανεπιστήμια στη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης να ισχυρίζεται πως είναι μάλλον ανεδαφική οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού τους.