Στην κορυφή της ατζέντας οι ιδιωτικοποιήσεις, μαζί με τα εργασιακά και την απελευθέρωση αγορών - Είναι τα μέτρα που, όπως υπόσχονται οι δανειστές, θέλουν να δουν οι ξένοι επενδυτές, για να βάλουν λεφτά στην Ελλάδα - Αναζητούνται ισοδύναμα για τις δικαστικές αποφάσεις και τις αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια
Την επόμενη μέρα της συμφωνίας για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, που θα επισημοποιηθεί από το Eurogroup και τον ESM στις 16-17 Ιουνίου, σχεδιάζουν κυβέρνηση και δανειστές.
Ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται στο «συμπληρωμένο Μνημόνιο», που συζητήθηκε και συμφωνήθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στη διάσκεψη του EuroWorking Group στο Ελσίνκι.
Σε αυτό όμως, εκτός από τις διαρθρωτικές αλλαγές, προβλέπεται και η ανακοίνωση νέων μόνιμων μέτρων λιτότητας, που θα καλύψουν το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και το κόστος των δικαστικών αποφάσεων (όπως π.χ. για τις περικοπές του 2012 στις συντάξεις, που κρίθηκαν άκυρες από το ΣτΕ), εφόσον ανατρέπουν παλαιά και νέα μέτρα του Μνημονίου.
Σύμφωνα με το νέο ελληνικό «αφήγημα» (όρο που χρησιμοποιεί εδώ και δύο εβδομάδες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος), ο κίνδυνος για Grexit απομακρύνεται οριστικά, επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, έρχονται λεφτά που θα πέσουν στην αγορά και αρχίζει το κυνήγι για επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη.
Από πλευράς τους, οι δανειστές βάζουν από τώρα τις βάσεις για την επόμενη αξιολόγηση του φθινοπώρου. Στα 43 προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης θα προστεθούν και τα δύο που αναβλήθηκαν από την αξιολόγηση του Ιουνίου, δηλαδή η μεταβίβαση ποσοστού επιπλέον 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η κατοχύρωση της ασυλίας της διοικήσεως και των πραγματογνωμόνων του νέου υπερ-Ταμείου απέναντι σε τυχόν ποινικές διώξεις, για τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις που δρομολογούνται.
Οι ιδιωτικοποιήσεις, μαζί με τις αλλαγές στα εργασιακά και την απελευθέρωση αγορών, είναι τα πρώτα θέματα στην ατζέντα της 2ης αξιολόγησης. Είναι τα μέτρα που, όπως υπόσχονται στην κυβέρνηση οι δανειστές, θέλουν να δουν οι ξένοι επενδυτές, για να βάλουν λεφτά στην Ελλάδα.
Τι προβλέπουν αυτά; Το συμπληρωμένο Μνημόνιο, το οποίο «κλείδωσε» την Πέμπτη το βράδυ στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup (EWG), σφραγίζοντας τη συμφωνία της Αθήνας με τους Ευρωπαίους εταίρους, προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Ενεργοποίηση του νεοσύστατου Ταμείου για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. σε βάθος 30ετίας.
- νέα «πακέτα» ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης ακινήτων του ελληνικού δημοσίου
- άνοιγμα της αγοράς Ενέργειας
- απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων με άξονα τις οδηγίες του ΟΟΣΑ
- επιτάχυνση εκτέλεσης του ΕΣΠΑ
Οι δανειστές επιβάλλουν όμως και... αξιολόγηση κάθε μήνα, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται πριν την εκταμίευση των 3,5 δισ. συνολικά, από τα δάνεια που θα πάρει ως το φθινόπωρο το Ελληνικό Δημόσιο για να πληρώσει χρέη του σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ο τρόπος που θα δοθούν τα χρήματα αυτά θα καθοριστεί την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο, στο οποίο υπολογίζουν στην κυβέρνηση, προβλέπει να δοθούν 700 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και από 700 εκατ. ευρώ κάθε μήνα μέχρι τον Οκτώβριο (5 Χ 700 εκατ. ευρώ = 3,5 δισ. ως τον Οκτώβριο).
Η «σαλαμοποίηση» των δόσεων αυτών έχει σκοπό να ελέγχει η Κομισιόν ότι η κυβέρνηση θα δίνει, όπως τα παίρνει, τα λεφτά αυτά στους ιδιώτες που τους χρωστάει.
Protothema.gr