Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει το όνομα που θα προτείνει για την προεδρία της Δημοκρατίας. Οι συζητήσεις έχουν πλέον μπει στην τελική ευθεία με την λίστα των υποψηφίων στον μπλοκάκι του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχώς να μικραίνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει βολιδοσκοπήσει τουλάχιστον δύο πρόσωπα, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Σταύρο Δήμα. Πρόκειται για δύο πολιτικούς με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά οι οποίοι μπορούν να λάβουν τις ψήφους και άλλων κομμάτων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της συναίνεσης.
Στο Μαξίμου όλο τελευταίο διάστημα έγιναν μετρήσεις για συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία όμως δεν είχαν την απήχηση που ανέμεναν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα οι κρίσιμες εξελίξεις στα εθνικά θέματα φαίνεται να άλλαξαν την αρχική άποψη του πρωθυπουργού που επιθυμούσε για πρώτη φορά να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα γυναίκα που δεν θα προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής, ωστόσο όλα δείχνουν πως θα επιλεγεί πολιτικό πρόσωπο.
Ενημερώθηκαν Καραμανλής και Σαμαράς
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός φέρεται να ενημέρωσε διαδοχικά τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά για τις προθέσεις του, χωρίς ωστόσο να τους αποκαλύψει το όνομα που θα προτείνει καθώς ακόμα τίποτε δεν είχε «κλειδώσει». Επίσης στον Κώστα Καραμανλή εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους δεν θα προτείνει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, την οποία εξακολουθεί να στηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι περιπτώσεις Αβραμόπουλου – Δήμα
Στο Μαξίμου πιστεύουν πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Σταύρος Δήμας μπορούν να «κερδίσουν» τις ψήφους και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ. Είναι δύο πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ αλλά κινούνται περισσότερο προς τον χώρο του παραδοσιακού κέντρου, ενώ οι δημόσιες τοποθετήσεις τους ουδέποτε έχουν προκαλέσει πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Ο Σταύρος Δήμας είχε προταθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά με την σύμφωνη γνώμη και του Ευάγγελου Βενιζέλου για την προεδρία της Δημοκρατίας, όμως η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου να ρίξουν την κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενοι το Σύνταγμα δεν του επέτρεψαν να εκλεγεί.
Από την άλλη πλευρά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος όπως και ο Σταύρος Δήμας διετέλεσαν ευρωπαίοι επίτροποι με τον πρώτο να έχει σαφώς πιο αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο (μεταναστευτική πολιτική) σε σχέση με τον δεύτερο (αγροτική πολιτική). Επίσης το γεγονός ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος γνωρίζει την γλώσσα της διπλωματίας και οι σημαντικοί δίαυλοι επικοινωνίας που έχει με ξένους αξιωματούχους, όπως και οι συναντήσεις του στην Άγκυρα λόγω του μεταναστευτικού, του δίνει ένα επιπλέον προβάδισμα λόγω των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Υπάρχει όμως και το σενάριο το πρόσωπο που θα προταθεί να προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς προκειμένου να πάρει τις θετικές ψήφους από το ΚΙΝΑΛ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ακούγεται το όνομα του Τάσου Γιαννίτση πρώην υπουργού επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που εκτιμά ιδιαίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ήπιων τόνων και η επιλογή του εκτιμάται πως δεν θα δημιουργήσει εσωκομματικά ζητήματα στη ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζυγίζει όλα τα δεδομένα και αναμένεται να ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις καθώς τίποτα μέχρι στιγμής δεν έχει «κλειδώσει». Στην περίπτωση που επιλεγεί γυναίκα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τότε – αν και οι πιθανότητες δεν είναι μεγάλες – τότε το προβάδισμα έχει η πρόεδρος του ΣτΕ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η ιστορικός και καθηγήτρια πανεπιστημίου Μαρία Ευθυμίου και η Μαρία Δαμανάκη που αν προταθεί θα διεμβολίσει των χώρο της Αριστεράς.
Φωτό: Ευρωκίνηση