Την έμμεση αύξηση στα δημοτικά τέλη, που είναι προ των πυλών, επιχειρεί να προλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, με το πιλοτικό πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε 5 δήμους της χώρας, την Καλλιθέα, τη Νέα Σμύρνη, τα Ιωάννινα, την Άνδρο και το Ναύπλιο, το οποίο ξεκινά στις 5 Δεκεμβρίου και στην κυβέρνηση φιλοδοξούν να έχει σημαντική στήριξη από όλους τους δημότες και να αποτελέσει έναυσμα για να το μιμηθούν και οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας.
Με βάση τη νομοθεσία που ισχύει σήμερα για το κόστος τιμολόγησης των δήμων για τα απόβλητα που παράγουν και για το τέλος κυκλικής οικονομίας που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο περισσότερα απόβλητα παράγουν οι δήμοι και όσο λιγότερο ανακυκλώνουν, τόσο περισσότερο καλούνται να πληρώσουν στους ΦΟΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), κόστος που θα μετακυλιστεί άμεσα στα δημοτικά τέλη και άρα στους πολίτες.
Επίσης, οι δήμοι, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, δικαιούνται μείωση στο κόστος που πληρώνουν για τη διαχείριση των αποβλήτων εφόσον ανακυκλώνουν, με όριο το 25% στο ποσοστό μείωσης. Άρα, με το πιλοτικό πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης αποκτούν κι ένα ισχυρό κίνητρο να ανακυκλώνουν περισσότερο.
Ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί μια πολυεπίπεδη εφαρμογή ενός προγράμματος μείωσης της φορολογίας των πολιτών και ότι δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να ανατραπεί από μια πιθανή έμμεση αύξηση τελών στους δημότες της χώρας.
Τα 45 «σπιτάκια» που θα τοποθετηθούν στους δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα λειτουργήσουν υπό την επίβλεψη του εθνικού φορέα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και θα παρακολουθούνται από μια ομάδα χημικών μηχανικών του Ε.Μ.Π. με επικεφαλής την κα Λοϊζίδου, οι οποίοι θα παρουσιάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το ποσοστό συμμετοχής και την πορεία του προγράμματος και θα παρέχουν την πιστοποίηση των ποσοτήτων που θα συλλέγονται. Οι δημότες με 1 πλαστικό μπουκάλι που θα πηγαίνουν στα «σπιτάκια», θα μπορούν να παίρνουν πίσω 3 λεπτά, δηλαδή με 33 μπουκάλια θα έχουν ανταποδοτικό όφελος 1 ευρώ. Ο πληθυσμός των 5 δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα φτάνει τις 220 χιλιάδες, ενώ το καλοκαίρι είναι πολύ μεγαλύτερος λόγω της τουριστικής περιόδου και αφορά 95 χιλιάδες τόνους στερεών αποβλήτων.
Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι στηρίζει την προτροπή του Πρωθυπουργού, όπου έκανε την αρχή με το Μέγαρο Μαξίμου και την Βουλή των Ελλήνων, με κάδους διαλογής στην πηγή, να περάσει αυτή η πρακτική παντού σε όλη τη χώρα και ενημέρωσε ότι, σε αυτήν τη λογική, έχει ήδη τοποθετηθεί ένα πράσινο σπιτάκι ανακύκλωσης ακριβώς στην είσοδο του Υπουργείου Εσωτερικών. «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και όλους τους δήμους να προχωρήσουν σε αυτήν τη λύση», είπε και πρόσθεσε ότι, «Εκτός από την αποτροπή της αύξησης των δημοτικών τελών, μπορούμε, αν πάει πολύ καλά το πρόγραμμα, να έχουμε και μείωση των δημοτικών τελών σε ορισμένες περιπτώσεις ή αξιοποίηση του οφέλους από την ανακύκλωση για άλλες υπηρεσίες που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στους δημότες».
Ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών και χαρακτήρισε «ντεμοντέ» όποιον από εδώ και πέρα, ενώ γνωρίζει, δεν ανακυκλώνει και άρα δεν προστατεύει τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του. Ο χαρακτηρισμός «ντεμοντέ», βρήκε σύμφωνο και τον κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος σε παρέμβασή του αμέσως μετά τον κ. Πατούλη, είπε ότι τις τάσεις για το τι είναι μόδα και τι είναι σύγχρονο τις καθορίζουν οι νέοι. «Η εξουσία στο τι είναι μόδα πρέπει να περάσει στα παιδιά και στους νέους ανθρώπους που έχουν στο DNA τους την αγάπη για το περιβάλλον», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος», κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Ο Δήμαρχος Καλλιθέας, κ. Καναβός, υπογράμμισε την ανάγκη να είναι η κυκλική οιονομία κορυφαία επιλογή για τη χώρα μας για 3 λόγους: Πρώτον, λόγω του ότι η οικονομία μας στηρίζεται στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή, τομείς που επηρεάζονται από την ποιότητα του περιβάλλοντος, δεύτερον, διότι χάνουμε σημαντικό πλούτο ενώ δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια και, τρίτον, διότι χρειαζόμαστε την κουλτούρα της συμμετοχής και της συνυπευθυνότητας στις πόλεις μας. Τον λόγο πήραν και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης, και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων τεσσάρων δήμων που συμμετέχουν στο καινοτόμο πρόγραμμα και όλοι έδωσαν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Σήμερα, η Ελλάδα στην Ε.Ε. είναι ουραγός, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, στην ανακύκλωση, αφού κατέχει την 24η θέση. Το ποσοστό ανακύκλωσης στη χώρα μας είναι 18% όταν αντίστοιχα στην Ευρώπη φτάνει το 45% και τη στιγμή που η Ε.Ε. έχει θέσει στόχο μέσα στο 2020 για κάθε χώρα το 50%. «Με τον τρόπο που κινούμαστε δεν είναι εφικτός ο στόχος και ήδη πληρώνουμε σοβαρά πρόστιμα ως χώρα από παραβάσεις για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Η δέσμευση είναι για το 2025 να φτάσουμε το 55% και το 2035 το 65%. Επίσης η Ελλάδα θάβει το 80% σε ΧΥΤΑ. Κάτι πρέπει να αλλάξει δραστικά ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο για τη χώρα μας, για τα παιδιά μας και για το περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος. «Όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν υιοθετήσει την κυκλική οικονομία και αντιμετωπίσουν τα απόβλητα ως εμπορεύματα που έχουν αξία, ενώ στην Ελλάδα πληρώνουμε για να θάψουμε και οι χώροι ταφής έχουν γεμίσει. Στο Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θέλουμε το 2020 να είναι έτος ανακύκλωσης με επίτευξη μηδενικής απόρριψης αποβλήτων. Να ακούσουμε επιτέλους τη φωνή των παιδιών μας που αγαπούν το περιβάλλον και μας παρακινούν να ανακυκλώσουμε και να δούμε τα απόβλητα ως κάτι χρήσιμο».
πηγή liberal.gr
Της Μαρίας Μουρελάτου