Αναπτυξιακό: Στόχος να καταστεί η Ελλάδα πόλος επενδύσεων -Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

Αύγουστος 28, 2019

Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας βρίσκεται στον πυρήνα όλου του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης.

Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου και κλειδί σε αυτή την προσπάθεια είναι το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Πρόκειται για ένα σύνθετο εγχείρημα με την εμπλοκή 10 υπουργείων και θα τεθούν οι βασικοί άξονες, ενώ τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες των διατάξεων και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση λίγες ημέρες πριν την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι να καταστεί η Ελλάδα πόλος έλξης επενδύσεων τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, ξεπερνώντας αγκυλώσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια που ήταν τροχοπέδη για την τοποθέτηση κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο η κατεύθυνση του νομοσχεδίου αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων και βιομηχανιών καθώς και την στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Οικονομία: Βαρύτητα στις επενδύσεις στρατηγικής σημασίας
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις επενδύσεις στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και τη χώρα και τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων. Η σημερινή διαδικασία περιλαμβάνει πολλές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις τις οποίες σκοπεύει να θεραπεύσει η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου. Η επιτάχυνση των διαδικασιών για το Ελληνικό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της βούλησης που υπάρχει για να «τρέξουν» επενδύσεις που μπορούν να δώσουν άμεση ώθηση στην οικονομία και να δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας. Επίσης θα επιλύει προβλήματα στα οποία έχει συχνά εμπλοκή το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.


Αλλαγές αναμένεται να επέλθουν και στην λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται η εισαγωγή αποκλειστικών προθεσμιών στην αδειοδοτική διαδικασία και, όταν αυτές δεν τηρούνται, θα μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες σε επίπεδο υφυπουργού, ώστε να ολοκληρώνονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Επίσης θα καταργείται η απαρχαιωμένη, όπως χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη, διαδικασία όχλησης. Ταυτόχρονα προβλέπεται να διαμορφωθούν ψηφιακές υποδομές στην πολεοδομία και στη χωροταξία, μέσω του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη Γης που θα θεσπιστεί. Με αυτόν τον τρόπο θα απλοποιηθούν οι έλεγχοι για τις χρήσεις γης και τα κτίρια που υπάρχουν και θα υπάρχει η δυνατότητα ευκολότερης επίλυσης των όποιων προβλημάτων παρουσιάζονται.
Πηγή: iefimerida.gr 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot