Τέλος στις πρόωρες: Έως και 17 χρόνια παραπάνω δουλειάς, απαιτούν οι δανειστές

Αύγουστος 04, 2015

Αύξηση ορίων ηλικίας έως 17 έτη, απαιτεί να επιβάλλει η τρόικα εδώ και τώρα, κλείνοντας κάθε «παράθυρο» πρόωρης συνταξιοδότησης, έως το 2022 ή ακόμα χειρότερα έως το 2018 και πιέζοντας την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει ανάλογα εντός Αυγούστου.

Ταυτόχρονα, εντείνει τις πιέσεις και στο σκέλος των εργασιακών, ζητώντας παρεμβάσεις έως τον Σεπτέμβριο στο σκέλος των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στο συνδικαλιστικό νόμο, ακολουθώντας τις «βέλτιστες πρακτικές» που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η πρόταση των δανειστών, η οποία συζητήθηκε χθες στην άτυπη συνάντηση που πραγματοποίησε με τους εκπροσώπους τους, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, περιλαμβάνει κλιμακωτή αύξηση ορίων ηλικίας, από το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους έως και το 2022.

Μάλιστα, η τρόικα πιέζει ώστε η προσαρμογή να επισπευσθεί ακόμα περισσότερο και να ολοκληρωθεί σε δυόμιση χρόνια από τώρα, δηλαδή το 2018. Στόχος είναι, από το 2023 και μετά ή στο χειρότερο σενάριο από το 2019 και ύστερα, όλοι οι ασφαλισμένοι θα συνταξιοδοτούνται είτε στα 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας, είτε στα 67 έτη. Από τα στοιχεία που διέρρευσε η τρόικα προκύπτει ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους γίνονται 50 ετών και θα μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη (πχ μητέρες με ανήλικο τέκνο) ξεκινάει από τα 6,5 έτη για φέτος για να κινηθεί διαρκώς ανοδικά (8 έτη το 2016, το 2017 φτάνει τα 9,5 έτη, το 2019 ανέρχεται στα 12,5 έτη, το 2020 εκτινάσσεται στα 14 έτη, το 2021 εκτοξεύεται στα 15,5 έτη και το 2022 καταλήγει στα 17 έτη). Κατά την χθεσινή συνάντηση η ελληνική πλευρά προσπάθησε χωρίς επιτυχία να πετύχει οι παρεμβάσεις για την πρόωρη συνταξιοδότηση να μεταφερθούν στον Οκτώβριο, όταν και υπάρχει η δέσμευση να κατατεθεί το νέο ασφαλιστικό. Η τρόικα θέλει οι παρεμβάσεις να θεσμοθετηθούν εδώ και τώρα, αφού υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας προς την ελληνική πλευρά.

Ο κ. Κατρούγκαλος προσπάθησε να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι η όποια συμφωνία προκύψει, θα εφαρμοστεί και γι' αυτό πρότεινε κάθε απόφαση που θα λαμβάνουν οι δύο πλευρές να δημοσιοποιείται ταυτόχρονα, για να ενημερώνονται άμεσα και οι πολίτες.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πέτυχε τη δέσμευση των δανειστών ότι δεν θα επηρεαστούν όσοι έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως 30 Ιουνίου 2015 (περίπου 150.000 άτομα). Ταυτόχρονα, στο σκέλος των εργασιακών προτάθηκε προς την τρόικα να προστεθεί, στην ομάδα εργασίας που θα συσταθεί για την αξιοποίηση των «βέλτιστων πρακτικών» που ισχύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτός του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) και εκπρόσωπος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Πρόκειται για την Επιτροπή που έχει εκδώσει την τελευταία πενταετία 12 αποφάσεις, με τις οποίες καταγγέλλει τις μνημονιακές πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι αντίκεινται στην κοινοτική νομοθεσία.

Οι δανειστές, φέρονται να αντιδρούν ακόμη και για την παράταση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, παρέμβαση που ερμηνεύεται ως μονομερής ενέργεια. Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε επίσης να αλλάξει διάταξη που ενσωματώθηκε από λάθος στον πρόσφατο νόμο για την επικύρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς και η οποία «παγώνει» την κρατική χρηματοδότηση στα επίπεδα του 2015, έως το 2021. Αυτό που θα ισχύει είναι να «παγώσει» η κατώτατη σύνταξη, την αντίστοιχη περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι, συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων με στελέχη του υπουργείου Εργασίας. 

www.dikaiologitika.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot