Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Βρούτση που υπερψηφίστηκε στη Βουλή – Τι θα λάβουν και πότε άνεργοι και εργαζόμενοι σε αναστολή
Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, εν μέσω αντιπαραθέσεων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το οποίο προβλέπει μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημική κρίση.
Το νομοσχέδιο -που ψηφίστηκε μεν κατά πλειοψηφία- αποτέλεσε δε αφορμή για να υψωθούν οι τόνοι και η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με επίκεντρο το άρθρο 31.
Το εν λόγω άρθρο που αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Κατά του άρθρου 31 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Ενώ Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 δήλωσαν Παρών.
Το νομοθέτημα του υπουργού Εργασίας περιλαμβάνει μία σειρά από νέα μέτρα στήριξης, τα οποία μάλιστα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ πολύ σύντομα.
Οι βασικές τομές του νομοσχεδίου:
α) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Η διάταξη που πυροδότησε την αντιπαράθεση προβλέπει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για εργαζόμενους και επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο μέσω της μείωσης κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Περίπου 800 χιλιάδες μη μισθωτοί απαλλάσσονται προσωρινά από το βάρος των δόσεων της εκκαθάρισης των εισφορών του 19, καθώς οι οφειλές θα πληρωθούν σε 5 δόσεις με πρώτη τον Μάρτιο του 21.
β) Διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Διπλό ποσό θα λάβουν τον Δεκέμβρη 482.335 ωφελούμενοι από 256.525 νοικοκυριά. Για πρώτη φορά δικαιούχοι θα είναι άστεγοι και γυναίκες – θύματα βίας που ζουν σε ξενώνες φιλοξενίας.
Σύμφωνα με το υπ. Εργασίας ζευγάρι ανέργων θα πάρει τον Δεκέμβριο το επίδομα του μήνα (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), αλλά και 300 ευρώ παραπάνω, γονείς με 2 παιδιά επιπλέον 400 ευρώ, ενώ πολύτεκνη οικογένεια επιπλέον 500 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται ως εξής:
-Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
-Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
-Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.
γ) Επίδομα θέρμανσης
Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης με τα ποσά να κυμαίνονται από 80 έως 700 ευρώ ανάλογα με την περιοχή.
δ) Έκτακτη ενίσχυση σε 3 κλάδους
Το έκτακτο επίδομα θα δοθεί σε επιστήμονες,ήτοι δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους. Αν και το ύψος του ποσού δεν έχει γνωστοποιηθεί επισήμως, φαίνεται πιθανό το σενάριο για τα 400 ευρώ.
ε) Επιστρεπτέα προκαταβολή IV
Οι 143.000 δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής IV βλέπουν ήδη στους λογαριασμούς τους τα ποσά από τα οποία το μισό δεν θα επιστραφεί.
Έχουν ήδη πιστωθεί πάνω από 700 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς αιτούντων.
Οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια άνεργους
Την ίδια ώρα, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη χορήγηση της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια άνεργους.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, εγκρίθηκε η χορήγηση από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε κάθε μη επιδοτούμενο μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού
Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο θα λάβει χώρα η καταβολή της αποζημίωσης ύψους έως 800 ευρώ στους εργαζόμενους 278.000 επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να «κατεβάσουν ρολά» με κρατική εντολή.
Πηγή: newmoney.gr