Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες η ΕΛΣΤΑΤ «αδειάζει» την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ,επιρρίπτοντας της εμμέσως την ευθύνη για την καθυστέρηση έκδοσης της εγκυκλίου για τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων , που έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να εκδοθεί καμία σύνταξη από το 2015 και μετά.
Το αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται αυτή τη στιγμή συνολικά 118.000 αιτήσεις επικουρικής σύνταξης-εκ των οποίων οι 75.000 αιτήσεις τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Αυτό σημαίνει πως καμία αίτηση από τον Γενάρη του 2015 και μετά δεν έχει ακόμη ικανοποιηθεί, και δεν μπορεί να συμβεί επί του παρόντος κάτι τέτοιο.
Όπως προκύπτει, παρά το γεγονός ότι η ΕΛΣΤΑΤ είχε ενημερώσει εγγράφως από το 2014 την Εθνική Αναλογιστική Αρχή ότι δεν είναι διαθέσιμες οι απαραίτητες μεταβλητές που ζητούνται για τη διαμόρφωση του τύπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος όχι μόνο αγνόησε αυτές τις επισημάνσεις αλλά προχώρησε πριν από ένα έτος ,τον Ιούνιο του 2016 στην έκδοση υπουργική απόφασης που περιλαμβάνει εκ νέου αυτές τις μεταβλητές.
Σε επιστολή μάλιστα του νέου προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Αθανάσιου Θανόπουλου προς τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αποκαλύπτει η “ Real News” αναφέρεται ότι η «απόφαση του κ. υφυπουργού «έγινε ερήμην της ΕΛΣΤΑΤ, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική συνεργασία, κατά τη διαδικασία σύνταξής της, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει σύμφωνα με το Στατιστικό Νόμο 3832/2010»,που διέπει τη σύσταση της ΕΛΣΤΑΤ ως Ανεξάρτητης Αρχής.
Έτσι, ένα χρόνο μετά η διαδικασία δεν έχει εκκινήσει ενώ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ φτάνουν συνεχώς επιστολές συνταξιούχων που διαμαρτύρονται και ζητούν να πληροφορηθούν πότε θα λάβουν την πενιχρή σύνταξή τους.
Η ΕΛΣΤΑΤ έχει αποστείλει στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή μόνο ένα από τα στοιχεία που είναι απαραίτητα ,τους πίνακες επιβίωσης ανά φύλο και μοναδιαία ηλικία καθώς και μεθοδολογικό σημείωμα για την κατάρτισή τους. Τα υπόλοιπα στοιχεία που ζητούνται, όπως για παράδειγμα η ηλικία του επιζώντος συζύγου, μέσο πλήθος και ηλικία προστατευόμενων τέκνων των θανόντων, κ.α δεν είναι διαθέσιμες στην ΕΛΣΤΑΤ οι απαραίτητες μεταβλητές για την εκτίμηση τους.
Στο ερώτημα « ηλικία επιζώντος συζύγου» δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία, αφού οι ληξίαρχοι θεωρούν ότι η απάντηση είναι προαιρετική. Όσον αφορά την ηλικία τέκνων των θανόντων ,δεν συλλέγονται στοιχεία καθώς αυτή η παράμετρος δεν ενδιαφέρει ούτε την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ούτε τον ΟΟΣΑ. Ανάλογα στοιχεία διαθέτουν μόνο τα κράτη που τηρούν μητρώα πληθυσμού. Επίσης δεν υπάρχει καμία διαδικασία «βελτίωσης» θνησιμότητας όπως ζητείται.
Η Στατιστική Αρχή έχει ενημερώσει την Εθνική Αναλογιστική Αρχή που είναι υπεύθυνη τόσο εγγράφως όσο και προφορικά κατά τη διάρκεια της συνεργασίας των υπηρεσιών.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ στην επιστολή του προς τη γενική γραμματέα κα Στέλλα Βρακά « η κατάρτιση ειδικών πινάκων επιβίωσης και ειδικών δημογραφικών δεικτών εξαρτάται άμεσα από τη διαθεσιμότητα και την παροχή των απαραίτητων πρωτογενών στοιχείων από τις αρμόδιες διοικητικές πηγές. Ως εκ τούτου απαιτείται συνεργασία και συντονισμένες δράσεις όλων των συναρμόδιων φορέων».
Στο ΕΤΕΑΕΠ το υπερ-επικουρικό Ταμείο της χώρας, επικρατεί «έμφραγμα» καθώς περί τις 118.000 αιτήσεις για έκδοση σύνταξης βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Εκτιμάται ότι για να εξοφληθούν απαιτούνται τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τα αναδρομικά.
Ωστόσο το ποσό αυτό είναι αδύνατο να εξευρεθεί ούτε κατ΄ελάχιστον από τα τρέχοντα έσοδα του κλάδου της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ με αποτέλεσμα να υπάρχει μια μαύρη τρύπα που αντιστοιχεί σε αυτό το ποσό.
Υπενθυμίζεται, παράλληλα, πως το ΕΤΕΑΕΠ δεν επιτρέπεται να λάβει καμία τακτική ή έκτακτη οικονομική επιχορήγηση από το κράτος, όπως συμβαίνει με τα ταμεία κύριας ασφάλισης, τα οποία εκτός από την τακτική κρατική χρηματοδότηση, παίρνουν δόσεις και από το κονδύλι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το ΕΤΕΑΕΠ είχε καταρτίσει ένα πλάνο ρευστοποίησης των αποθεματικών ύψους 150 εκατ. ευρώ του που βρίσκονται στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου ικανοποιήσει τουλάχιστον περίπου 40.000 από τις συνολικά 118.000 εκκρεμείς συντάξεις. Και αυτό παρά το γεγονός ότι πέρσι αυξήθηκαν 1% οι εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης τις οποίες καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι, ενώ κόπηκαν έως και 48% πάνω από 250.000 επικουρικές συντάξεις. Οι παρεμβάσεις στις εισφορές 2,3 εκατομμυρίων μισθωτών και χιλιάδες συντάξεις της επικουρικής ασφάλισης το μόνο που κατάφεραν ήταν να περιορίσουν, το έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης που από 1/1/2017 ενοποιήθηκε μαζί με τα ταμεία πρόνοιας στο ΕΤΕΑΕΠ.
Από την 1/6/2016, όταν και άρχισε να «μετρά» για τις καταβαλλόμενες επικουρικές ο νέος τρόπος υπολογισμού, έχουν εκδοθεί 35.000 νέες συντάξεις (αφορούν όλες αιτήσεις πριν από την 1/1/20.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Realnews